dagboek > overzicht
Dagboek september 2017Bekiek hele maand 
 
14 september om 16:25
 
Elk sines

Fanavend naar de premičre fan 'Elk sines'. Foto komt út myn argyf. Fraach mij nyt hoe't ik der an kommen bin! Ik bin der wel wies met anders.

In Elk Sines wordt de theaterbezoeker mee genomen, terug in de tijd, naar het beroemde Café De Klieuw, waar Tjerkje Huitema de scepter zwaait. De streng katholieke opvoeding heeft haar gevormd tot wie zij is. Een eigenzinnige vrouw, die benadrukt dat een mens niet alleen rechten heeft, maar ook plichten. Het zijn vooral die plichten die haar doen besluiten in De Klieuw te blijven in plaats van haar geliefde te volgen naar Amerika.

Haar zuster Anna, opgegroeid onder hetzelfde katholieke regime, volgt wel de liefde van haar leven. Zij neemt het recht in eigen hand en vertrekt om samen te wonen met een “verboden liefde”. De beide zusters verliezen elkaar uit het oog. Sterker nog; weigeren elkaar te zien.
Maar als Anna gedesillusioneerd terugkeert naar De Klieuw, strijkt Tjerkje de hand over haar hart en laat haar weer deel uitmaken van de familie.

Echter, er is teveel gebeurd om weer in pais en vree samen te werken. Keiharde confrontaties en messcherpe dialogen zijn het gevolg.

Elk Sines is veel meer dan een voorstelling over feestende en drinkende cafégangers. Het is vooral een voorstelling over twee vrouwen, die elkaars bloed wel kunnen drinken, maar door hun verleden tot elkaar veroordeelt zijn. Door de keuze van Tjerkje om op De Klieuw te blijven, is zij het kloppend hart van de familie Huitema. Ook met haar eigenzinnige broers Lammert en Fonger, die net als haar besluiten op De Klieuw te blijven,ontwikkeld zij een haat/liefde verhouding.

De familie Huitema is net als de bezoekers van café De Klieuw een bonte verzameling paradijsvogels. In Elk Sines komen al deze personages voorbij in een mix van revue, musical, dans en toneel.