dagboek > overzicht
Dagboek desember 2017Bekiek hele maand 
 
19 desember om 18:46
 
Koninklijke onderscheiding & knuffel voor burgemeester Apotheker

Sneek- In een bomvol Theater Sneek is Hayo Apotheker vanmiddag bij zijn afscheid als burgemeester van SWF benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Nadat de commissaris van de koning Arno Brok de scheidende burgemeester de versierselen had opgespeld gaf hij Apotheker een dikke knuffel.

De langstzittende burgemeester van Nederland, Apotheker was met elkaar 36 jaar burgervader in zeven verschillende gemeenten, werd door de commissaris geprezen als ‘in netwurkferbiner’, ja zelfs als ‘in sieraad foar de públike saak en bęste boargemaster fan Nederlân. ‘Syn húsmerk like fúsy te węzen’ aldus de commissaris.

Het feest werd geleid door Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen, en oud-collega van Apotheker uit zijn Leeuwarder periode.

Naast de commissaris spraken ook lokoburgemeester Maarten Offinga, plv. raadsvoorzitter van SWF, Klaas Visser en Rimmer Mulder, oud-hoofdredacteur van de LC lovende woorden over Apotheker.

Heabeltsje de Jong en Molly fan’e Klip kwamen ook nog even op het podium om op hun geheel eigen wijze herinneringen aan de burgemeester op te halen. Anne Oosterhaven met de Bogerman Bigband, een groot gemengd koor, gitarist Herman Frank,Anneke Douma en de Putkapel large ( er speelden een aantal oudgedienden van de Blahúster Dakkapel mee) zorgden voor de muzikale noot.

Naast de koninklijke onderscheiding waren er nog tal van cadeau’s voor de scheidende burgemeester waaronder een Liber Amicorum. Tevens zal er elk jaar een lezing in Sneek gehouden worden die de naam van Hayo Apotheker draagt.

De receptie na afloop van het officiële programma werd door honderden mensen bezocht.