dagboek > overzicht
Dagboek desember 2021
 
31 desember om 17:39
 
Onder de Friezen fan ut plattelaan

Nch altyd fyn ik ut hearlek om su nou en dan bij de Friezen fan ut plattelaan te ferkearen. Hew ut al feul faker skreven, der is nyt sufeul ferskil tussen lui dy't in un Sneker flksbuurt groat wurden binne en de minsen t de drpen rond de stad. Fanmiddach naar Osingahzen weest bij ut karbidskiten. Enrme dreunen. Foar GrootSneek skreef ik ut flgende stukje en maakt ik un antal foto's. Gastfrij ontfongen dr!


Na 40 schoten zwijgen de carbidkanonnen in Osingahuizen

OSINGAHUIZEN- Even voor de klok van vier vanmiddag zwijgen de carbidkanonnen in Osingahuizen bij Heeg. Een grote groep jongeren uit Osingahuizen heeft zich verzameld rond een aantal melkbussen en twee carbidkanonnen als er twee Handhavers van de gemeente Sdwest-Frysln arriveren. Dan is het uit met het geknal.

Kort voor de komst van de handhavers heeft Sietse nog een enthousiast verhaal verteld over het carbidschieten.Wij dogge dit mei s fste ploech en de buurt. Dy mateploech bestiet t in man as tritich en sa binne wij hjoed wat mei mekoar dwaande. De leeftyd fan s mateploech is fan 18 oant 30 jier, mar bij it karbidsjitten komme der ek wol lju dyt al 50 oant 60 jier binne. It hiele plak fynt it machtich dat wij dit sa dogge. We hawwe ek fergunning foar de molkbussen, mar net foar it gruttere spul. We sjogge wol hoelangt soks duorret, is Sietse wel zo eerlijk om te vertellen.

Oordopjes

Terwijl wij staan te praten komt een van de meiden uit de ploech naar ons toe met gele oordopjes en wijst er op dat we die draaiend in de oorschelpen moeten brengen. Dat moatte jo echt dwaan hear, it binne hurde knallen.
Even verderop worden de nodige kerstbomen in een ton opgebrand. Het is anders helemaal niet koud. Uit twee grote luidsprekers klink muziek van de legendarisch groep The Animals: The House of the Rising Sun. Dat is mzyk t jo jierren h? Mar dat fine wij ek noch moai hear, vertelt het meisje dat juist de oordopjes overhandigde. De sfeer is heel gezellig.

It karbidsjitten moat ek trochgean. We kinne noch altyd maklik oan karbid komme, dit hiene wij noch oer fan ferline jier. Op ynternet kinst it oeral bestelle, gjin probleem. H, dr komt Handhaving al oan. No is it oer mei de kanonnen!

Bek even hlde

En inderdaad verschijnen er twee jeugdige Handhavers en vragen wie de vergunninghouder is. Het is een uit de groep van 50+. En van de handhavers vertelt dat het carbidschieten met de kanonnen nu op moet houden. De twee kanonnen zullen worden opgehaald door medewerkers van de gemeente. Dat kinne wij wol even foar jim dwaan, biedt een van de carbidschietploeg aan. Er wordt niet ingegaan op het aanbod. Even later verschijnen er nog twee Handhavers ( in uniform met korte mouwen!)

Een van de jongeren begint wat recalcitrant te worden, maar nog voordat hij bij de Handhavers is hebben zn maten hem al gekalmeerd: Bek even hlde do!
Er wordt met Handhaving afgesproken dat de twee carbidkanonnen maandag 3 januari weer van het opslagterrein opgehaald kunnen worden.

Ondertussen dopt de jeugd nog maar eens een flesje Hertog Jan. We hawwe dochs mar moai 40 skotten losse kind. Machtich dat karbidsjitten! We rde de boel aansens op. Moai dat jim der even wiene. No hawwe we de fotos noch. Hingje we moai op yne keet. 
30 desember om 17:09
 
Fanmrren op bedrifsbesoek bij de Venema's weest: OALYBOLLEN!!


Miljoenen oliebollen en appelbeignets uit de hypermoderne fabriek van Venema uit Sneek

SNEEK- Oliebollen en appelbeignets, duizenden, nee honderdduizenden verlaten deze dagen de gloednieuwe oliebollenfabriek van Stephan Venema en partner Kim Mulkens aan de Kolenbranderstraat op industrieterrein De Hemmen in Sneek.

Vanaf tweede kerstdag werken ze in de fabriek 24 uur per dag om de 5,2 miljoen oliebollen en de 1,2 miljoen appelbeignets bij de klanten in heel het land te krijgen. Die klanten zijn niet alleen de kramen en de ambachtelijke bakkerijen, maar ook de supermarkten van Jumbo, Hoogvliet en Poiesz. We gingen op bezoek bij Stephan en Kim en werden uitermate gastvrij ontvangen op de nieuwe stek. Voordat we nog maar een vraag gesteld hebben zegt Stephan Venema alleen maar Klein, te klein! Weliswaar met een vette ( wat zijn oliebollen beslist niet zijn) glimlach. Maar toch. De toon is gezet.

In oktober hebben wij de sleutel van het nieuwe pand gekregen en we werken er dus nu voor het eerst. Het werkt fantastisch. De nieuwe werkplek is ruim 2000 m . We hebben er een oliebollenlijn bij gekregen en een nieuwe vriescapaciteit, waar we eventueel 430 pallets op kunnen slaan. We hoeven geen vries-units meer te huren. Als wij diepvriesbakten in november hadden wij al snel geen ruimte meer en moesten de oliebollen weg, dat probleem hebben we nu niet meer. We kunnen het zelf wegzetten en als het moet zetten we de bestellingen zelf ook klaar. De grootste verandering tussen deze nieuwe plek en onze vorige locatie is hoe we het allemaal hebben neergezet. Er zit nu bijvoorbeeld meer ruimte tussen de lijnen. Dat laatste geeft een rustig gevoel als we aan het produceren zijn. Het is ook allemaal heel efficint. We hebben nu ook een spiraaltoren waar de appelbeignets uitkomen. Normaal deden we die in de kratten, waarna we ze lieten afkoelen en daarna gingen de oliebollen en beignets naar de klanten. Nu gaan de appelbeignets uit de frituur en gaan automatisch door de spiraaltoren. Boven erin en onder eruit en dan zijn ze afgekoeld. In november gebruiken we de toren ook, maar dan is het een spiraalvriezer, waarbij we de temperatuur op -35 graden zetten. Op dit moment rijdt Hoekstra met 12 trailers per dag, vertelt een enthousiaste Stephan.

We willen nog even terugkomen op te klein, waar je het over had. Wat bedoel je daar nu serieus mee?

Te klein is eigenlijk het stukje logistiek , er staan 4 lijnen aan. Drie oliebollenlijnen en 1 lijn met appelbeignets. Er komt een enorme vracht handel af. Aan het begin gaat het erin maar aan de achterkant kom er ook heel veel uit. Je moeten de verschillende bestelde kratten wel klaar zetten met diverse soorten. Verschillend? De grootte van de bol, de vulling die erin zit. Het is maar hoe de klant het wil hebben, dat verschilt nogal per regio in Nederland, weet Venema.

Personeel

Kim Mulkens heeft het personeel weer geregeld, waar ze volgens partner Stephan een dag- en nachttaak aan heeft. Niet in de laatste plaats door corona.

Het personeel was dit jaar lastiger te krijgen dan in voorgaande jaren. Wij hebben in een hele korte tijd heel veel mensen nodig. Het voordeel is dat we een vaste ploeg hebben, mensen die elk jaar terugkomen. Mensen die vrij nemen bij hun eigen werkgever om hier te kunnen werken. Die groep van vaste werknemers nemen heel vaak broertjes en zusjes mee. We hebben er op dit moment 170 op de lijst staan, die allemaal uit de omgeving komen. Dat is een enorme aanslag op het personeelsbestand in Friesland. We hebben dit jaar een groep van basisschool De Oudvaart gehad, die sponseren wij dan ook. Ouders die hier komen helpen en zelfs een opa en een oma.

Ze krijgen van ons dan een sponsorvergoeding. Het was dit jaar heel lastig om verenigingen en stichtingen te vinden omdat zij ook met corona zitten. Het is vervelend als je eigen club dicht moet om dan vrijwilligers te werven en vervolgens hier aan de slag te gaan. Wij zijn zelf actief in het verenigingsleven en weten hoe lastig het is om de clubkas te spekken. Toch is het ook dit jaar weer gelukt om personeel te krijgen. Dat doen wij door regelmatig op sociale media, toch het domein van de jeugd zich begeeft, de oproepen te doen. Maar ook de jeugd te bewegen hun eigen netwerk aan te boren. Wij vragen standaard of de jeugd ook vrienden en vriendinnen mee wil nemen naar ons. Soms is dat voor de planning wel lastig, maar wij vragen altijd aan de jeugd om hun voorkeuren aan te geven. Wij proberen de vrienden en vriendinnen ook bij elkaar in de ploegen te zetten, zodat ze het werk ook heel erg leuk vinden. Ik ben begin september begonnen met de werving, vertelt Kim.

Erwin Venema

Nadat Stephan en Kim ons te woord hebben gestaan, laten ze ons de nieuwe werkplek zien. De geur van olliebollen en appelbeignets zorgen ervoor dat het water ons in de mond loopt. Het is een indrukwekkend gezicht de productielijnen volop in berdrijf te zien. Samen met zijn broer Erwin Venema (Hij mag, nee hij moet met ere genoemd worden!) , die opleiding Pedagogische Technische Hogeschool volgde, ontwierp Stephan de oliebollenmachines. Even later loopt ook vader Venema met ons door de productieruimte. Zichtbaar trots. En terecht!

 
29 desember om 19:41
 
Anne Feddema is un baas


Hier ken ik ut fandaach wel met don. Dank foar dit moais maat t Liwwarden!
 
28 desember om 16:49
 
Fandaach ope kp ou 30 jaar weeskyn

Benedictus van der Veer (14.02.1911//19.12.1990) & Cornelia van der Veer-Petstra (24.02.1913//28.12.1991)

"Want olde fotos bint tenslotte mar
in tied bevroren herinderings..."


Laatste regel t: " Olde foto "
Gedicht deur Ingmar Roerdinkholder, 2 december 2003
 
27 desember om 08:38
 
Omrop Frysln kollum 27 desember 2021

Oalybolle-junky

Niks gyn derde kerstdach, ut is fandaach simpelwech de laatste maandach fan ut jaar Oanses Heren 2021. Nch un paar dagen te gaan en ut Covid-jaar 2021 sit der op. Gyn tgebreide achteromkiekerij fan mij, ik hew gyn ferlet fan un stieve nekke.

Ik bin wel gek op oalybollen en elk jaar at de oalybollekramen bij oans in de stad staan dan loopt ut water mij alwear in de moan. Ik bin gewoan un oalybolle-junky. Ieder mins het recht op un ouwiking f un lichte ferslaving. Al hew ik nyt de gek met watfoar ferslaving dan ok.

Dat der in de tiid tussen de kerstdagen, oud & nieuw en Driekoningen flgens laat middeleeuws gebrk oalybollen eten wurdde, fyn ik hearlek. Arme sloebers en sters gingen in ut ferleden bij de deuren langs om de minsen feul heil en segen toe te wnsen. As dank foar dy nieuwjaarswnsen kregen se dan in ruil drfoar un bitsje eten. De oalybol was bij tstek geskikt om t te delen. Gaan mar na: lekker warm ok nch us foedsem.

Sukke weetjes fyn ik trouwens om fan te smullen en ik deel ut graach met jum om sun sterege maandachmrren an ut eind fan un kalenderjaar. Oalybollen hoart bij oans nasjonaal kultureel erfgoed.

De earlekheid gebied te sgen dat de Flamingen dyt in de 16de en 17de eeuw om godsdinstoarlogen naar de Noardeleke Nederlanden fluchtten de oalybollereseptuur naar Nederlaan brocht hewwe. Se hadden ut trouwens nyt over oalybollen mar over Smoutebollen. Wat un skitterend moaie om nyt sge joppege naam. Smout betekent bargefet, wrint de bollen bakt wurdden.

Ik sal jum ferder nyt fermoeie met al dy feitsjes. Wel met nch un moaie oalybolle-ervaring dyt ik foarech jaar had. Sneker pastoar Peter van der Weide ging flak foar de jaarwisseling in fol ornaat naar d oalybollefabryk fan Sneek. Menear pastoar sach der skitterend t in syn werkkleding. Dr op ut industryterrein fan Sneek besprenkelde de earwaarde met un moaie wijwaterkwast mear as dzend oalybollen.

Ik don mar un paar druppels naast de oalybollen hoar, sei de oud-Blserter Van der Weide. As rechtaarde protestant had ik foarou su myn bedenkingen. Wat un overdreven flauwekul en Roomse poespas docht ik. Mar toen kwam de ferklaring fan menear pastoar.

Disse Sneker ondernimming biedt de oalbollen foar niks an, dat is al un segen op sich. Na un krt gebedsje, dat overstemd wurdde deur ut geld fan de produsearende oalbollemasines, fertrok de pastoar naar de fersrgingstehzen in Sneek, Heech en Blauhs met pden fol oalybollen. Kiek dat is nou nch us ergens binnen komme.

Ik wns jum un soad gesegende oalybollen toe met nyt te min fine poeiersker!


 
26 desember om 18:08
 
Ride op e Ptskar

Friezen staan dicht bij de natuur, Snekers ok. Wanneart der ekstreme wearsomstannechheden binne dan kanst der mar donder op sge dat se ut der hier over hewwe. Fanmrren ging foar negen uur de telefoan al en nyt feul later kreech ik fan frynd Ying ut earste earste filmke al dat hij met syn maten an ut riden was op de Ptskar f in ieder gefdaldr ine buurt.

Ying is helemaal gek fan skaatsen, hij blinkt der ok in t. Logys. Later ope mrren hadden we nch even telefoanys kontakt en fertelde hij dat ut wel stervenskoud was. Ik loof um graach, want un gefolstetemperatuur fan 15 is nou ok nyt bepaald hooch te noemen. Ut was un prachtege tweede kerstdach!
 
25 desember om 22:42
 
Was niks mis met dizze earste kerstdach! 
24 desember om 15:57
 
Allessgend...

Un allessgende foto nam ik fanmrren. Nou ja, allesgend is ok wear un bitsje overdreven, mar su'n lange rij sach ik nch noai foar un slagerij.

Ferder mar gyn kommentaar en laat de kerstdagen nou dan mar komme!
 
23 desember om 17:49
 
Un Zilveren Kerstbal foar Kees en un moai levensferhaal fan Jan Wouter

We stonden fanmrren letterlek op e stoep bij Kees Poiesz in Sneek. We, dat binne Henk H., Jan B. (bestuursleden fan Rolling Home), Simon B. ( fotograaf) Renate D.( fryndin), Age B. (frynd) en ik. Ok nou wear dubbele pet, as maat fan Kees, mar ok as ferslachgever. Kees ontving t naam fan de beide Rolling Home bestuursleden de Zilveren Kerstbal, d enege kulturele onderskieding dyt Sneek ryk is. Ut was un folkomen ferrassing foar Kees. Onderstaand ferslach skreef ik foar de GrootSneek-site:

Zilveren Kerstbal 2021 uitgereikt aan culturele aanjager Kees Poiesz

SNEEK- Kees Poiesz uit Sneek heeft vandaag de Zilveren Kerstbal 2021 uitgereikt gekregen. De zilveren kerstbal is de onderscheiding van Rolling Home, voor personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op cultureel of muzikaal gebied in Sneek.

De zilveren kerstbal wordt normaliter tijdens het bekende oliebollenconcert uitgereikt. Voor Rolling Homers, het publiek en de gastmusici is het ieder jaar weer een hoogtepunt. Dit jaar kan het Oliebollenconcert voor de tweede keer niet doorgaan als gevolg van de Coronapandemie.

Het Rollinghome bestuur heeft wel besloten om de Kerstbal dit jaar uit te reiken. Unaniem was de keuze voor dit jaar om Kees Poiesz in het zonnetje te zetten. Henk Huijsman, voorzitter Rolling Home, liet weten dat Kees de zilveren kerstbal krijgt vanwege zijn niet aflatende inzet voor de Stichting Sneek 75 vrij.

De Stichting heeft onder de leiding van Kees een prachtig programma neergezet, heeft daarvoor de benodigde fondsen aangeschreven, helaas gooide ook hier tot 2x toe Corona roet in het eten, aldus Huijsman. Als goede doel van het Oliebollenconcert had het bestuur gekozen voor de Stichting Leergeld Sneek. Henk Huijsman: Wij hopen in 2022 wel het oliebollenconcert te kunnen organiseren en dan zal dat het goede doel opnieuw zijn.

De mistroostige weersomstandigheden vanmorgen tijdens de uitreiking waren bijna symbolisch, echter niet voor Kees Poiesz. Het overkomt mij zelden dat ik sprakeloos ben, maar nu is dat jullie toch gelukt, aldus de laureaat die zichtbaar blij was met de prijs.

Ik weet ook dat er het afgelopen jaar verdrietige dingen zijn gebeurd bij Rolling Home en dan heb ik het niet alleen over het afgelasten van de vele culturele evenementen, herpakte de welbespraakte Poiesz na het in ontvangst nemen van de Zilveren Kerstbal en de daarbij behorende oorkonde. De organisator van vele culturele feesten doelde daarbij uiteraard over het heengaan van frontman en muzikaal leider Hans Faber van Rolling Home.

Prijs doet veel met mij

Dat ik deze prijs nu ontvangen heb doet heel veel met mij, het moet nog wel even bezinken, maar daar heb ik straks de kerstdagen ook voor. Dat ik de Kerstbal en de oorkonde nu krijg en in het rijtje met eerdere prijswinnaars komt te staan vind ik wel heel bijzonder. Ik heb heel veel met cultuur en dan met name het organiseren van culturele activiteiten. Daar behoorde Sneek 75 Vrij zeker bij en het had iets fantastisch kunnen worden en we kijken nu alweer verder wanneer Sneek 80 jaar zn bevrijding hoopt te vieren. Dan zullen we ons zeker laten zien, met het mooie bestuur dat ik om mij heen heb gaan we dat ook echt organiseren. Ik voel mij zelf als een culturele aanjager met hele goede mensen om mij heen.

Na de dankwoorden van Kees Poiesz overhandigde Jan Bargboer namens Rolling Home een fraaie bos bloemen aan Rinske Poiesz-Zijlstra, de echtgenote van de prijswinnaar, uit. Geheel volgens traditie hadden de Rolling Home bestuursleden ook zakken oliebollen van sponsor Venemafood meegenomen.

Jan Wouter Jellema un Sneker in Ysbrechtum

Fanmiddach met fotograaf Tom Coehoorn op stap weest. We waren diskear bij Jan Wouter Jellema foar oans Friesland Post seary Fertellers yn Frysln. Ut wurdde wear un bysndere middach!
 
22 desember om 20:31
 
Folop beweging & blije minsen!

Su, dit was wear un dach met folop beweging! Fanmrren un moai interview deen met Klaas B. t Staveren. Klaas het mar liefst 51 jaar bij Tonnema ( nou Cloetta) werkt en dat is teraard wel bysnder. Na ut interview met Klaas as un spear naar de Marktstraat, drt dokter Sytse Huismans op ut brdes fan ut stadhs un stempeltsje kreech: Dit skreef ik der over. Inderdaad ik was der met un dubbele pet.

Dokter Huismans haalt afscheidsstempeltje bij de burgemeester

SNEEK- Een grote afscheidsreceptie zit er voor dokter Sytse M. Huismans en zijn vrouw Hillechien door corona helaas niet in. Toch wilden zijn collegas van de praktijk hem niet zomaar laten gaan en werd er een ludiek Elfstedentocht-achtige afscheid voor de Sneker dokter georganiseerd. In een fraai versierde auto, met daarop de aankondiging dat de dokter met pensioen gaat, ging Huismans samen met zn vrouw langs alle collega-huisdokters om er afscheid te nemen.

Op elk adres kreeg Huismans een stempeltje van zijn collegas. Burgemeester Jannewietske de Vries van Sdwest-Frysln zette op het bordes van het Sneker stadhuis ook een stempeltje op de kaart van de dokter. Henk van der Veer las een speciaal voor deze gelegenheid geschreven oade an Sytse Maarten voor. Uiteraard in de taal van de stad. De geste werd door dokter Huismans en zijn vrouw bijzonder op prijs gesteld, die vervolgens een plakkaat functie elders toonde aan een 15-tal patinten die toevallig op gepaste afstand in de Marktstraat stonden.

Voor een uitgebreid interview met dokter Huismans, zie de papieren GrootSneek van deze maand. Ook digitaal via www.grootsneek.nl

Kerstpakketten

Ferflgens kerstpakketten rondbrocht bij frynden dyt mij regelmatech fan tips & fotos foarsien. Suks is altyd moai werk om te don. Al met al un moaie dach! Soad minsen blij maakt!Der tussendeur nch nieuws genoech: enktekommissy, braan an de Dr. Kuyperlaan en aktualiteit bij de Groate Kerk. Inderdaad gyn 'dull moment'. 
21 desember om 17:01
 
Der is sun soad te don

Denke, dat nimt bij mij altyd de measte tiid in beslach. Denke over fan alles & nch wat. Wat dat laatste dan ok mar weze mach. Ik blif mar mete foeten ope groan. Want naast ut denken don ik ik ok un hele soad. Fanmrren earst twee kranten leze. Drna un frijwillegersklusje don foar un kollega-sjoernalist. Berichten op de GrootSneek-site plaatse.

Fanmiddach onder ideale wearsomstandechheden bij de Sneekermeer langs te kuiren, is ok wel us nflek. Al fyn ik kuiren feul fermoeiender as drave. Un moaie foto make kannen fan un ousaagde boomtak, dyt ik boven ut dachboekfragment set. Tel de jaarringen mar!

Ferflgens op kantoar sin, kontakten onderhouwe en koffy met gebak. Der is altyd gebak ane Zwarte Weg 4. Ferrast wurde deur un heel moai tgeven boekje Stilte Zijn fan Maaike Dijkstra. Wat un prachtfrmgeving. Un fraaie bundel met meditaties en inspiraties over bewustzijn. Sal ut met andacht leze.

De analoge pst deurnimme met un moai nummer fan Frysk literr tydskrift Ensafh. En de noadege kerst-en nieuwjaarskaarten. De ene nch moaie en kreatieve as de andere.

Un oud-learling helpe om un god gedicht te finen dat se op de begraffenis fan pake foarleze kan. Liefst niet te lang, want ik vind het wel spannendAltyd binne der wear oud-learlingen wrt ik kontakt met hew.

Foar mij is gyn dach utselde, ik leef folop!

 
20 desember om 08:41
 
Kollum Omrop Frysln 20 desember 2021

Hsdkters

Hsdkters binne krekt gewoane minsen, je hewwe se in alle soarten en maten. Dat is in Sneek al nyt anders. Langsamerhaan ferdwine de eenpitters, hsdkters dyt nch un selfstandege praktyk hewwe, dus nyt in maatskap met andere kollegas.

Per 1 jannewary anstaande houdt dokter Sytse Huismans t Sneek der met op. Syn opflging is ondertussen keurech netsjes regeld. Un dktersechtpaar nimt de praktyk fan Huismans over. In de GrootSneek-krant staat un interview dat ik met Hsmans had. Hsdkters leve nch altyd in un glazen hs, houwe faak gepaste oustaan.

Trouwens de aktualiteit laat sin dat pasjenten dy gepaste oustaan nyt altyd mear houwe. Ik wil der ferder mar nyt te lang op ingaan. Un bitsje f eigenlek helemaal gyn ferstaan, at je un hulpferlener bedriege f idioater nch selfs klappen geve. Dan binne je foar mij 10 kear ou.

Tidens ut interview dat ik met dkter Huismans had, was der gelukkech nyt mear as anderhalve meter oustaan en mocht ik frage wat ik w. De dkter was su open as wat, mar tch sei hij minstens fijf kear dat moat mar net yn e krante.

Un hsdkter nimt un praktyk over su as froeger un melkboer en un bakker dat deden. Je kieze je eigen hsdkter nyt t en dy kiest op syn beurt syn pasjenten nyt t. Beiden hewwe ut mar te dealen om ut mar us op syn modern Sneker te sgen. Der is wel un probleem wanneart der gyn klik is. De meast pasjenten salle der bij Huismans gyn last fan had hewwe.

Dkter Huismans is nch un hsarts dyt moaie anekdoates het met wat hij metmaakte ine praktyk. Mar Huismans was tidens ut interview ok heel foarsichtech met wat hij sei, want herkenning in un stadsje as Sneek leit al gau ope loer. Twee w hij wel dele, dat kon gyn kwaad. Over hoet un kollega fertelde over ut brken fan ut Snekers, un taal wrint je gyn ferstpperstje speule. Ok nyt bij de dkter. Toen dy kollega met un kouwe ferdoving un aambei ferwijderde sei de Sneker: Bliksem dkter, dat jkt nyt!

En dit ferhaal w de dkter ok nch wel kwyt over un snege kearel dyt noait op ut spreekuur kwam mar de hsarts altyd ope dyk anhield foar konsult. Dker ik hew wat last fan myn strt, wden jou even kieke wat ut is? Don de moan mar open, wider nch wider. En nou de ogen god dichthouwe. Na dizze handelingen fytste dkter fut en stond de man moedersiel allienech op e dyk.

Hsdkters as Huismans behoare tt de laatste der Mohikanen. Deur dy ferrekte Covid sit der un gewoan ouskeid nyt in foar dkter Huismans en syn frou Hillechien. Eentsje wrbijt je de dkter en de frou de haan nch even drukke kanne. Ut echtpaar had anders wel ferdiend!

Mar ut komt wel wear goed hoar, steekt de Sneker hsdkter syn pasjenten un hart onder de riem. En wat dkter seit is waar!

Teminsten dr gaan ik nch altyd fant!

 
19 desember om 20:28
 
Corona-weekend

Ja, ut was tch wel un bitsje (feul) un corona-weekend. Fanmrren kreech ik ut bericht binnen dat myn test fan gister negatyf was. Dach earder un test bij de GGD deen, omdat ik as un hoan blafte, su ferkouden. Gelukkech bestaat dat ok nch un Sneker dyt gewoan ferkouden is.

Gisteravend de dramatise persko met Van Dissel: OMT-voorzitter Jaap van Dissel had het over het virus dat een nieuwe jas aan had getrokken, waardoor onze afweer het niet meer herkent. Maar toen NU.nl verslaggever Job van der Plicht vroeg hoe het kan dat twee prikken niet meer werken, maar een booster wel, was Van Dissel eerlijk: "Het korte antwoord: dat weten we niet."

Tch hew ik mij fanavend mar even boostere laten, der binne ok genoech saakkundegen dyt sge wel doen. Ut was der smoardruk ane Akkerwinde!

Gelukkech was der fanmiddach ok nch foetballen, alhoewelt ik wel dubbele gefolens hew. Wrom gaat ut betaalde foetbal wel deur en mut ut MKB syn deuren wear slte. Fan myn klup (SC Heerenveen) hoar ik allienech dat se ut ferfelendfine dat der gyn spprters in ut stadion komme magge. Mar foar de rest

 
18 desember om 19:55
 
Ut nieuws fan dizze dach...

Nederlaan gaat opnieuw in de lockdown en ondertussen wacht ik mar ou. Mar n ding weet ik seker, der komme andere tiden: Betere!

Bovenstaande foto skoat ik fanmrren...
 
17 desember om 19:05
 
Dubbele pet

Fanmiddach dubbele pet op: dy fan sjoernalist en dichter. Onderstaand ferslach wr't ik fanmiddach was. Hew na de ondertekening un fers foarlezen. Was wear un moaie happening op ut ikoan fan oans stad!

Evenement Mar-athon rond Sneek en meer overgenomen door Sportorganisatie Le Champion

SNEEK- Op de Waterpoort van Sneek is vanmiddag het overnamecontract van het evenement Mar-athon rond Sneek en meer ondertekend door Syb van der Ploeg en voorzitter Ruud van der Velde van Le Champion. Dat gebeurde in aanwezigheid van wethouder Bauke Dam van de gemeente Sdwest-Frysln en de verzamelde pers. Het hardloop- en wandelevenement wordt door Sportorganisatie Le Champion op zaterdag 25 juni 2022 georganiseerd. Dinsdag 21 december op de kortste dag van het jaar, start de voorinschrijving van de zesde editie.

Syb van der Ploeg over de reden waarom hij en zijn businesspartner John Sloot de organisatie van de Mar-athon Sneek en Meer overdragen aan Le Champion.

Wij wilden graag dat de Mar-athon doorgaat omdat het simpelweg een mooi evenement voor Sneek is. Wij zijn er in de loop van de tijd, na vijf keer het evenement te hebben georganiseerd, wel achter dat festijn nog moet groeien. Maar wij zaten qua tijd en organisatie wel een beetje tot ons plafond om dat allemaal te realiseren. We hebben vervolgens om een grote partij gezocht die grote evenementen organiseert en kwamen uit bij Le Champion. Ze zijn een organisatie, die toonaangevende en onderscheidende sportevenementen op het gebied van fietsen, hardlopen en wandelen organiseert, vertelt Van der Ploeg voorafgaand aan de overdracht op de Waterpoort.

Syb van der Ploeg blijft wel betrokken bij het evenement. Hij is verantwoordelijk voor het muziekspektakel dat wordt gehouden op het Martiniplein, waar de finish weer zal plaatsvinden.

Over Le Champion

De missie van de stichting is om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, te inspireren en te faciliteren om te sporten en te bewegen, zegt voorzitter Ruud van der Velde. Wij organiseren onder andere de Dam tot Damloop en de TCS strandrace Egmond-Pier-Egmond en de Wandel4Daagse Alkmaar. Er zijn 3500 vrijwilligers en bijna 20.000 leden bij Le Champion betrokken en behoren daarmee tot de grotere sportorganisaties in Nederland. Wij zijn altijd op zoek naar uitbreiding in het hele land en we zijn dan ook heel blij met dit evenement in de mooie provincie Friesland. Deze Mar-athon Sneek en Meer, heeft zeker potentie om nog te groeien en die mogelijkheden zien wij dan ook zeker.

Jeanine Schut is event manager bij Champion en was vanmiddag ook aanwezig tijdens de overdracht in Sneek. Deze regio spreek mij zeker aan, ik heb 4 jaar in Friesland gestudeerd en ben dus niet alleen Noord-Hollander. Ik ben daarom ook heel blij dat wij dit evenement op onze kalender mogen toevoegen. De grootste uitdaging voor ons zal zijn dat wij mensen naar deze regio te brengen. Wij willen zeker het unieke Friese karakter behouden! 
16 desember om 18:27
 
Foar myn Ouwe Dach...

Se binne wear binnen...Ferder niks te melden over dizze dach, teminsten wat ik hier kwyt wil.
 
15 desember om 17:33
 
Papieren GrootSneek op e kokosmat

Op 29 november mocht ik Sietie van der Werff, ferpleechkundege interviewe. Was echt onder de indruk wat Sietie en har kollegas presteare. Wist futdalek dat dit de cover fan ut desembernummer fan de papieren GrootSneek wurde moest. Fanou fandaach ploft de kranten op 28.000 adressen in Sneek en omgeving. Ut interview met Sietie begint su:

Sietie van der Werff, 27 lentes jong. Ooit was ze een bescheiden doarpsfamke. Ze groeide op in It Heidenskip. Op school was Sietie geen hoogvlieger. Nu woont ze nog steeds in een dorp, in Abbega, samen met haar vriend Ruurd van der Meulen. Maar ze is ondertussen wl uitgegroeid tot een zelfbewuste doortastende gediplomeerde hbo-verpleegkundige in Leeuwarden, in het MCL.

Dit is een interview met een nuchtere plattelandsmeid die met plezier terugkijkt op haar jeugd in een dorp in de Friese Sdwesthoeke. Een interview ook met een bevlogen verpleegkundige die haar job nog steeds met veel plezier doet, momenteel op de corona-afdeling. Een portret van een deagewoane jonge frou, die misschien daardoor wel zo bijzonder is. Ook een ode aan al die mensen die juist in deze decembermaand wel eens vergeleken worden met engelen. Engelen zonder vleugels.

De ontnuchterende reactie van Sietie van der Werff zelf: Ist sa?

De krant is ok digitaal te lezen: www.grootsneek.nl

 
14 desember om 19:51
 
Werk...

Uteraard falt ut onder werk, un (krt) artikel over un pizza proeverij skrive. Mar su folt ut nyt. Alderhartelekst ontfongen deur de pizzabakkers Andreas en Jelly Kuipers en Roelie Hofstede fan ut sociaal pension Wender in Sneek. Hieronder ut ferslachje.

Pizza proeverij in sociaal pension Wender valt goed in de smaak

SNEEK- De pizza proeverij in sociaal pension Wender, aangeboden door Pizza Drive Sneek van Andreas en Jelly Kuipers, viel vanavond goed in de smaak.
Even voor zessen parkeerden de familie Kuipers hun herkenbare bestickerde pizza bus (https://www.pizzadrivesneek.nl) aan de zijkant van het sociaal pension aan de Lemmerweg. Daar konden de bewoners een bord vol met overheerlijke pizzapunten vandaan halen.
Wij kiezen elk jaar een goed doel uit om mensen te laten proeven van onze pizzas. Het is ontzettend aardig en dankbaar om zoiets te organiseren, vertelt Andreas. We hebben deze pizza bus nu vijf jaar en het bevalt uitstekend. Wij komen in plaatsen en dorpen waar normaal gesproken geen pizzas bezorgd worden. We maken bij het bereiden van onze pizzas gebruik van uitsluitend verse producten. Vanavond serveerden wij alle pizzas die wij in het assortiment hebben. Dus niet alleen de goedkoopste pizzas vertelt Andreas.

Een van de bewoners glundert alleen al bij het zien van het bord waarop naast Margherita, Funghi, Vegetriana, Pollo en Carbonara punten liggen. Ik neem ze mee naar mijn kamer. Heerlijk! Dank je wel, zegt hij.

Extra aandacht

Roelie Hofstede, medewerker wonen en welzijn van het sociaal pension. Zij is verantwoordelijk voor het reilen zeilen in het huis.

Wij helpen de mensen en zorgen onder andere voor drie maaltijden per dag. De familie Kuipers hebben ons aangeboden om voor de bewoners een heuse pizza proeverij te organiseren. Wij stellen deze goede daad heel erg op prijs. Er zijn momenteel 23 bewoners die hier gebruik van maken. De bewoners komen niet alleen uit Sneek en omstreken, maar uit het hele land. Zon bord vol met lekkere pizzapunten is natuurlijk feest. De bewoners vinden het prachtig, het is even weer wat anders. Wij koken normaal wat wij thuis ook koken, aardappelen en een gehakballetje, dan weer eens macaroni. Een pizza doen wij niet zo vaak omdat het nogal bewerkelijk is. Het is echt heel leuk dat wij dit nu vlak voor de feestdagen aan kunnen bieden. Het is even extra aandacht. Alleen door de corona kunnen we de proeverij nu niet gezamenlijk doen, iets wat wij anders wel doen, weet Hofstede.

Voor meer info over het sociaal pension: https://www.wender.nl/locaties/sociaal-pension-sneek/

 
13 desember om 08:27
 
Kollum Omrop Frysln, maandach 13 desember 2021

Protesteare

Ik bin nyt sun protestearder. Ut het ongetwifeld te maken met myn ferleden, dat met ut klimmen der jaren hieltyd groater wurdt. Ik kan mij nch un protest herinnere op de Oasterpoartsbrugge in Sneek. Wrteugen nou presys protesteard wurdde, gyn flau benul mear. Wel dat we met un groate groep hie ha happening singerech brulden f s de weareld fergaan.

Ut het ergens eind jaren 60 f begin jaren 70 weest. Nch foar ut protest cht god loskwam brulde der eentsje fan dy Sneker striders Plisy Ruis! Dy naam was al reden genoech om der as un haas fandeur te gaan. Want Toekenekky, syn bijnaam om dat hij un dikke nek had mar ok slim en toek was, had un natuerlek gesach. En as ut moest feegde hij de in. Trouwens at je bij hem in de buurt waren en Er ruischt langs de wolken songen hadden je groate kaans dat je op ut plisyburo terechkwamen en dr strafregels skrive moesten.

Un ander protest t myn jeugdjaren weet ik mij ok nch god te herinneren.

Un eensame protestearder, dyt syn stem hore liet omdat hij docht dat ut einde fan de weareld naderde en de minsen hun bekeare moesten. Ut was ut geld dat broeder Swart, de Wasmasinedkter t Sneek hoare liet. Swart, hij reparearde onder andere wasmasines en su, ging der met un buske op t om andacht te fragen. Op ut dak fan ut buske was un geldsinstallasy befestegd en de selfbenoemde evangelist ferkondegde ldkeels syn boadskap over ut fergaan fan de weareld.

Dat duurde bij de flats an Edo Jongemastraat nyt lang. Un fabryksarbeider fan Lankhorst kwam krekt t de nachtdinst en lach te slapen. Toen hij met syn slaperege kp t ut raam froech wstou wel even opsoademietere met dyn geskreeuw en der gyn gehoar an geven wurdde was ut rap klaar. De fabryksarbeider kwam naar bten en sloech de Wasmasinedkter fol ope bek. Dy spuide ferflgens al syn tannnen der t, wropt un andere Sneker riep must us kieke, hij kon wel roaie wurtels eten hewwe...! Ut was in ktober 1965.

Tien dagen leden fon ik ut Sinteklazeprotest in Volendam ok al opfallend. De lui fan Kick Out Zwarte Piet hadden gyn toestemming om te protestearen en kwamen onankondegd met twee bussen naar ut fisserplak om ok alwear ldkeels hun boadskap te ferkondegen. De Volendammers rden hun der self met. Se bekogelden de bus met oalybollen en eiers. Dat had ik nch noait earder metmaakt, un protestdemonstrasy dyt eindegd wurdde met un regen fan oalybollen! De haat spatte met dy fette oalybollen en de eierdoaiers op ut foarrt fan de bus tmekaar. Nou nyt bepaald un ferheffend gesicht, los fan wat je fan de staanpunten fine. Wie goait der nou met eten? Dat fynk gewoan stom.

Nee, protesteare ik hew der nyt sufeul met en seker nyt at der ferbaal f fisyk geweld bij an te pas komt. Soms komt un knypke harder an as un domme fstslach!

Ik pleit foar ut stille protest, seker an ut einde fan ut jaar!
 
12 desember om 17:18
 
Sksesspprters

Jaseker, ut stik in Nederlaan fan de sksesspprters at un Nederlander f un Nederlaans team un weareldtitel pakt. An de andere kant was ut fanmiddach wel un sprthistoarys moment, de speroverwinning fan Max Verstappen in de F1. Dr kan ik dan wel fan geniete, al hew ik ok helemaal gyn malle moer ferstaan fan autosprt.

Hew fanmiddach wel genoaten en bij ut sin fan al dy road-wit-blauwe flaggen op de tribne dr in de saanbak moest ik even denke an ut EK foetbal in 1988. Mar noem mij mar un sksesspprter!
 
11 desember om 17:47
 
Luie dach

Leze & Leze! Ja, de Friesland Post fan desember staat ok op ut lijstje. Ferder ferskillende kranten.

Ferder gyn bliksem deen de hele dach. Fanavend sit ik foar SC Heerenveen - Sparta. Su'n dach dus. Lekker!
 
10 desember om 18:32
 
Ut was op 24 jly in 2004

Gister al un foto plaatst met un behoarlek nstalgys gefol. Dit weekend gaan ik ferder met ut op rde brengen fan myn foto-argyf. Ik don mij dat nch altyd nyt an tiid, fyn ut skriven en interviewen simplewech nch te moai. Mar nout ik an ut sneupen bin, kom ik de moaiste dingen teugen, ik dompel mij inderdaad in un tobbe dyt heel nflek folt.

De fotos wurdden deur Kerst Boomsma maakt en hier nch noait earder pbliseard. Dat don ik hierbij. Ut stukje tekst hew ik t dit digitale dachboek knipt en plakt.


Der binne wel us mindere dagen weest as disse. Onder ideale wearomstannechheden het burgemeester Arno Brok fan Sneek oans btendeureksposysy 'Pozy op Poaten' opend. Om presys n mint over half elf haalde hij de Sneker flach fan de panelen, nadat ie earst hele 'warme' woarden sproken hat. Tp Brok!

En wat un soad pblyk ston der op ut sonovergoaten Oud Kerkhf. Jeuminikkus ut Snekers en de pozy leeft dus cht. Onder de klanken fan draairgel 'De Peardekp' stonnen de mnsen foarou an de opening gesellech met mekaar te praten. Uteraard un heel soad frynden en bekenden.

Johan Veenstra, digitale Stellingwarver skrieversmaat, was ok anwezech. Op un gegeven moment wurde der Stellingwarfs (Johan), Urkers (Jelbert Kramer), Spakenburgs (Frou Van Goor) Frysk (Beppe) en nyt te min Snekers praten. Wat un taalrykdom! En we ferstonnen mekaar mar wat bst.
Ok de bundel 'Spoetnik', dy't der wel heel joppech tsit fyn ik, is fanmrren lanseard. Frou de Jong (Yde van Dijk) mcht ut earst eksemplaar in ontfangst nimme. Heabeltsje fan foaren en De Jong fan achteren was der sver ontroerd fan. Ut beeld fan burgemeester Brok en frou De Jong, dy't arm in arm onderwech gaan naar ut Kafee fan Nico Vellinga an de Krte Feemerkstraat staat foar evech op myn netflys.

Wat ok heel moai was, was ut mailtsje fan frynd Thierry, wrin ie skrift dat ie midden in de nacht, na ut slten fan syn kafee CHEERS nch even apart un rondsje over ut Oud Kerkhf maakt het om te sin of alles noch wel op poaten ston...


 
9 desember om 20:59
 
BSA

Un bitsje Sneker weet wr't dizze letters foar staan: Bonte Sneeker Avend(en). Oulopen week un interview met twee fan hoofdrlspeulers fan ut earste uur had. Yede van Dijk (Heabeltsje ) en Matthie Silvius (Molly). Fandaach in myn omfangrike foto-argyf an ut sneupen weest foar moaie bijpassende foto's. Kwam bovenstaande foto's, skoaten deur Jos Kroon, fan ut duo teugen.

Flgende week ut interview in GrootSneek! 
8 desember om 20:10
 
Bikkele

Su nou & dan mach ik graach even bikkele. De bealech derop, nyt fysyk mar achter ut toetsebrd omramme. Ferhalen skrive. Fandaach was sun dach. Binnenkrt ferskine dy ttikte ferhalen en interviews in ferskillende kranten en magazines.

Merk dat met ut krten fan de dagen minsen hieltyd lbeger wurde. Prachtech woard trouwens LEBECH! Ik hew der helemaal gyn last fan. Hew blykber de jste lui om mij heen!
Fanavend even in de De Waag leze, prachtech blad fan de Vereniging Historisch Sneek e.o.

 
7 desember om 17:23
 
Reaksy's op de kollum

Gister tientallen reaksy's op de kollum kregen. Nyt su gek in dizze dagen fan Advent. De moaiste reaksy kwam wel fan Sientje Bootsma. Inmiddels Sien Flapper-Bootsma reagearde met un foto fan de kerststal wr't ik over skreef. Sien fertelde dat se de beeldsjes krekt wear restaureare laten had. Kostber kultuerbesit! Fijn dat der minsen binne dy't suks sin en der op passe!

Myn Roomse beeldsje staat in myn werkkamer, tegare met ut VU-blikje. En oh ja, de kp fan un ouwer Mariabeeldsje overleefde de boase Griffemearde blikken fan Abraham Kuyper nyt.. 
6 desember om 09:07
 
Kollum Omrop Frysln 6 desember 2021

Kristleke feestdagen

Ut oulopen weekend is ut Sinteklazefeest ongetwifeld wear in un soad familys fierd, un moai tradisjoneel Nederlaans feest. Kompleet met pakjes, surprises en teraard gedichten. At ut dan wear 5 desember weest het, is ut hurry op naar de kerstdagen.

Gister was ut nyt allienech mar Sinteklazefeest dat fierd wurdde, mar ut was ok al wear de tweede Advenstsundach. Omdat su langsamerhaan al dy Kristeleke feestdagen nyt mear bij iedereen bekend binne, mar even heel krt ( ik blif un skoalmeester!) de tlch fan Advent. Ut is de tiid fan foarbereiding op ut kersfeest; de tiid wrint de komst en wederkomst fan Jezus Kristus ferwacht wurdt. Omdat ut Latynse woard komst f ut kommen ftewel Adventus is, wurde de 4 weken foar de Kerst dan ok Advent noemd. De Adventsperioade fan dit jaar loopt fan sundach 28 november tt en met frijdach 24 desember en duurt 27 dagen.

Genoech skoalmeesterd, alhoehowelt ut soms ok wel hilarys is hoet minsen dyt niks en dan ok werklek niks mear fan ut Kristendom, tch wel bepalend foar oans kultuur, ouwete. Ik stond laast in un jwelierssaak, drt un pbermeiske fan un jaar f 14 un silveren kettinkje tsoeke mocht fan har moeke. Ik wil wel zon kettinkje met un kruisje, maar dan zonder dat poppetje erop Seker kyn, dou krijst un moai kettinkje! Hearehitskes, dan lulle je mar nyt mear over al dy ferskillende suilen dyt Nederlaan oait kende.

Ut kan drom ok sumar weze dat un bepaalde leeftydskategoary dyt ut flgende potise proazastukje hoart, denkt fan waar heeft die kerel het over. Stel dan mar fragen, want fan fragen wurde je wiis.

Onder Roomsen & Griffemearden

at ut desember wurdde dan mocht ik graach
even bij Jacky Bootsma in hs speule
syn moeke haalde dan un groate doas
fan slder met allemaal prachtege
heilegebeeldsjes in fraaie kleuren
Maria en Jozef & ut Kynstje Jezus
dy kwamen in un stal te lgen en te staan
ut stro in de kribbe fan hout was cht
kwam ut miskyn bij Boer Koers fan
De Korte Vreugde fut
ik wist ut nyt

ik wist wel dat sun Roomse pppekast
-de woarden fan myn moeke-
der bij oans ths in der evecheid nyt inkwam
selfs un kerstboomke fan Bloemen Kroon
-nch gyn sent de naald mefrou-
fastspikerd op un rwhouten krs
dr deden se nyt an bij de griffemearden

hoocht wat grone dennetakjes achter
ut skilderij met de Goede Herder en syn skaapkes
dr bleef ut dan wel sun bitsje bij

ferder fon oans moeke dat der niks mis
was met Jacky syn ouwe lui
ut waren welles waar Roomsen
mar wl bste Roomsen

omdat se bij oans fader
in de winkel boadskapten!
 
5 desember om 18:03
 
De donkere grize dagen foar kerst

Welkom in Sneek!
 
4 desember om 19:49
 
In un Sneker restaurant

Sach ik fanmiddach in un Sneker restaurant. At ik un dergeleke foto op FB-pagina set binne de kommentaren fan de foar- en teugenstanders heel foarspelber. Dat don ik dus nyt. Ik fyn ut simpelwech un moai beeldsje. Klaar.

Ut was fanmiddach trouwens heel druk in ut sentrum fan Sneek, dr't ik anders noait kom op saterdachmiddach...
 
3 desember om 16:53
 
Age

Kiek, ik s liege at ik nou skrif dat ik fanmrren nocht had om te haddraven. Nee, seker nyt! Mar maat Age sat my gisteravend al achter de fodden: Hoe liekt ut mrren drave?
En dat hewwe we fanmrren dan tch mar wear moai deen. Nch altyd twee kear in e week de harlopers an. Dr krij ik tch ok un boost fan.

Ferders un thswerkdach. Ut liekt ferdomd nch hieltyd november met dit grize wear.
 
2 desember om 18:26
 
Bysnder skrift

Fandaach kreech ik un bysnder skrift onder ogen tidens un interview met un Sneker hsdkter, un dkter fan ut houtsje en kleinsoan fan un bekende Fries. Teminsten at je wat ths binne in de Friese beweging.

Ut wurdde wear us un moai gesprek, dat ik op papier fastlge mach. Dat don ik graach om nyt te sgen heel graach. Over wie ut gaat? Dat komt halverwege dizze maand wel!
 
1 desember om 18:53
 
Even folhouwe nch

Ut binne fan dy eentoanege grize dagen, mar gelukkech hew ik gyn last fan wearsykte. Bist gek, fleurech op man! Fanmrren interview tskreven en Omrop Frysln kollum op papier setten. Moai werk om te don.

Ferder de auto naar de grazy brocht foar un groate beurt. Blij dat ik suks nyt self hoef te don en dat der minsen binne dyt dat wear moai werk fine.

Nch even un paar weken folhouwe en dan lenge de dagen ok al wear.

Ype van der Werf, hij strnt un soad in ut Rasterhoffpark om, dat fynt hij joppech, stuurde mij un fraaie foto fan un swam: Viltig Judasoor.