dagboek > overzicht
Dagboek maart 2020
 
31 maart om 20:05
 
Posityf

Fandaach un antal telefoanis interviews deen foar ut SKS Magazine. At ik heel earlek bin denk ek dat we ut dit jaar sonder sktsjesilen stelle mutte. Dat wil nyt sge dat ik de inteviews nou ouseid hew, sterker nch de minsen dyt ik interviewde fonnen ut stuk foar stuk heel noflek om met te werken. Dat ferbaasde mij an de ene kant, mar ik begryp ok heel god dat ut de sinnen even fersette. Dat was foar mij al krekt su.

Dat dizze intelligente lockdown nou wear ferlengd is tt 28 april, is heel begryplek. De perskonfernsy fon ik helder en ddelek. Sonder poespas fan woarden, ut was klip & klaar. Solidariteit met de srch is ut minste wat we don kanne!
 
30 maart om 19:10
 
Coronafers: Utsturven de stad

Gister skreef ik ut flgende coronafers en pblisearde ik dat op de GrootSneek-site. Feul positieve reaksy's en herkenning fan wat ik skrif.

Utsturven de stad

fanmiddach kwam ik gyn harses teugen in ut sentrum
fan de tsturven monumentale ouwe stad met syn grachtjes

nver fastbonnen terrasstolen probearden om e nocht
in un gries anklede paal omhooch te klimmen
richting staalblauwe foarjaarshemel

hongerege patatdven bij de snackbarsinees
pikten de snafeltsjes stomp op e lege klinkers
-ok foar ratten en dven binne ut barre tiden-

in de Marktstraat daansten twee plestyk pden un makaber ballet
achter rten sagen brne teddybearen met mankelike oochjes
mij as un eensame freemdeling ferwonderd an

ut karilln fan de Groate Kerk stroaide fleurege klanken in ut rond
allienech ut w mar gyn feestje wurde

tsturven de stad
 
29 maart om 19:18
 
Ferlaten Sneker binnenstad

Fanmiddach un kuier deur un tsturven en ieskoud sentrum fan Sneek maakt. Oud-kollega (2 x selfs!) Annejet Slippens deed utselde. Sij maakt de earste foto, ik de tweede.

Selden su'n idioate jaardach fan myn J. metmaakt! Wij dy't ut leven altyd met sufeul moogelek anderen fiere wille, waren nou tegare.

Mar der komme andere tiden: BETERE!

 
28 maart om 17:46
 
Friesland Post op de koksmat

Al was der niks aan de haan, lach fanmiddach de nieuwe Friesland Post op'e koksmat. Met un antal interviews dy't ik earder al skreven hat. Toen was der nch niks loas...Nou is alles anders en hew ik mij self opsloaten in myn kamer. Twee tt 3 kear in de weekl gaan ik te draven op plakken dr't ferder gyn n is. Breng pakjes rond foar dchterlief, mar kom nyt t de auto. J. belt an, swaait eefkes en op naar de flgende klant.

Ferder bin ik druk met berichtgeving foar de GrootSneek-site. Flgende week begin ik met telefoanys interviewen, at ut nyt kan su at ut mut, dan mut ut mar su at ut kan!

Mar foar un sosiaal dier at ik bin, is dit un minne perioade. Mar hoarst mij nyt klagen, hew ik ok helemaal gyn reden foar.

Friesland Post bijdragen:

In deze editie herdenken we het beindigen van de Tweede Wereldoorlog en hiermee de Bevrijding 75 jaar geleden. Zo ging onze journalist Henk van der Veer in gesprek met Henk Smid en Marten Tienstra. Beide heren zijn betrokken zijn bij het programma Hylpen 75 jaar bevrijd. Aan de vooravond van het uitgebreide programma zijn ze behoorlijk druk met de organisatie, maar ze weten waarvoor ze het doen: Historisch besef bijbrengen.

Fries bankstel gooit roer om

Twee Friezen Christine Cuperus (40) en Jacob Jansma (46) hadden beide 20 jaar een prima baan bij een (Rabo)bank in Nederland. Toch ging het roer in 2018 volledig om en koos het stel voor een avontuurlijk bestaan op Curaçao. Daar op de Nederlandse Antillen runnen ze nu een appartementencomplex, een duikschool en is Jacob personal trainer. Zo maakte hij van zijn passies, duiken en kickboksen, zn beroep. Waarom verlieten Christine en Jacob twee jaar geleden Fryslân voor Curaçao? Wat ging eraan vooraf? Hoe ziet hun leven daar op het tropisch eiland eruit? Voldoet het aan de verwachtingen tot nu toe? Hoe onderhouden ze het contact met Fryslân? Een interview met Friezen om utens, die inmiddels niet meer met zn tweetjes zijn, kleine Xem maakt het gezin compleet!

Bartele Broer Bakker

Sinds 2009 verzorgt Willem Geluk uit Steenwijk exposities over koopvaardijschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog tot en met 3 april is de bijzondere tentoonstelling te bezichtigen in de bibliotheek van Makkum. Op die derde april geeft Willem Geluk, uit Steenwijk, een interessante lezing over de tanker Ondina, waarbij ook de Fries Bartele Broer Bakker bij betrokken was. Het is een van de vele activiteiten waarmee Fryslân 75 jaar vrijheid viert.

Historisch besef wordt bijgebracht in Hindeloopen

In 2020 viert heel Nederland 75 jaar vrijheid. Ook in Hindeloopen staat het voormalig Zuiderzeestadje en het museum Hindeloopen hierbij stil. Tijdens de bezetting wordt Hindeloopen ook wel Vrij Nederland genoemd. Door de geografische ligging van de stad en door de inzet van de Hindeloopers zelf, is de stad een veilige plek voor vele tientallen onderduikers.
 
27 maart om 17:36
  De geslaagde renovatie van het C&A pand in Sneek


Dat het pand van C&A prachtig gerestaureerd is, zullen de meeste mensen wel kunnen beamen. Op verzoek van GrootSneek vertellen Mark A. Tesselaar van Landmark Vastgoed Management en Hans de Bruin, projectleider van Bouwgroep DE Jong over het project.

Al op 9 juli 2018 hebben we met pandeigenaar Redevco ter plaatse overleg gehad.
Na wat onderzoek ter plaatse en in het gemeentearchief, hadden we voldoende inzicht in de constructie van het pand en de eerdere ingrepen die door de jaren heen gedaan zijn.

Het nog oorspronkelijke deel van het gebouw spreekt zich sterk uit en dicteert in feite wat er moet gebeuren.
Wij hebben deze oorspronkelijke architectuur vertaald naar een sterke 2020 basis; respect voor de historie en de strakheid van de tijd waarin we nu leven.
De ruim bemeten etalages die de verdiepingshoogten die vroeger veel gewoner waren bij dergelijke panden, flankeren de centraal onder de erker gelegen entreepartij.

We hebben daarnaast de stalen geveldrager onderdeel uit laten maken van het nieuwe ontwerp.
Deze bestaande geveldrager was altijd aan het zicht onttrokken en maakt nu als een reeds bestaand bouwelement een natuurlijke overgang tussen het oude en het nieuwe geveldeel!

De opdrachtgever was meteen heel enthousiast over het ontwerp van de nieuwe gevel en het overleg met dhr. Blikman van Cultureel erfgoed was ook zonder bemerkingen lovend over dit ontwerp!

Ondanks alle lovende kritieken, heeft het toch nog lang geduurd voordat we daadwerkelijk konden beginnen. Immers, zonder overleg met C&A kan een dergelijke ingreep niet uitgevoerd worden.

Tijdens dit overleg kwam dan ook het idee bij C&A om ook de winkel zelf meteen aan te pakken, dus we moesten het juiste moment afwachten voor uitvoering en onze werkzaamheden goed op elkaar afstemmen. Zoals altijd komen we tijdens de bouw onverwachte zaken tegen en zo ook hier.
Steeds hebben we die ter plaatse goed en vlot opgelost.

Davidster

Het was al bekend dat de onderzijde van de erkervloer bewerkt was en de afbeelding van een fraai versierde Davidsster is jarenlang achter lagen verf en een grote luifel verstopt geweest.

Wij hadden bij de eerste overleggen met de gemeente al snel een vriendelijk verzoek gekregen om te kijken of we hier wat aandacht aan wilde besteden.
Gaandeweg kregen we zicht op het bewerkte plafond van de erker en heb ik besloten slechts de niet bewerkte delen kaal te maken; het resultaat spreekt voor zich!

Onze werkwijze is altijd hetzelfde en dat is ook onze kracht.We ontwerpen met respect voor het pand en de omgeving waarin het staat.
In dit geval heeft het pand een monumentale allure en dus proberen we de waardevolle zaken subtiel te accentueren en te behouden voor de toekomst.
We houden van echte materialen en gebruiken bij voorkeur materialen die laag in onderhoud zijn.

We zijn blij dat we dit pand in zijn omgeving de kwaliteit terug hebben kunnen geven die het verdient, aldus Mark A. Tesselaar.

Hans de Bruin vult nog aan met:"Voor ons als Bouwgroep DE Jong hebben wij dit project als veelzijdig en leerzaam ervaren. Dit is weer een project waar we onze visie hebben kunnen waarmaken. Wij geloven er namelijk in dat de stappen vr het bouwen het succes bepalen.

Dat noemen wij DE Essentie van bouwen. Organiseren dat de overlast voor het winkelend publiek beperkt blijft en Meedenken in fraaie technische details. Wij zijn er trots op dat wij hiermee ons steentje hebben kunnen bijgedragen aan dit succes."


 
26 maart om 20:41
 
Iisbaan in de maaitiid

Midden in de corona-oarlch kwam hij fanmiddach bij bij langes: Eddy van der Noord, de tgever fan Uitgeverij Louise t Grou. Alle kearen at Eddy langs weest het, krij ik un stoat adrenaline en enerzjy om benaud fan te wurden.

Fanmiddach kwam Eddy mij syn nieuwste boek anbieden: IIsbaan yne maaittid. Ut is un skitterend boek wurden, tfoerd in foarjaarsgron linnen. Skitterend omdat ok dizze Louise-tgave wear bysnder moai frmgeven is deur Monique Vogelsang.

De kleur fan ut linnen, in foarjaarsgron, hoe moai! Ut boek is un oade an de Friese iesbaan, 32 prtrettearde iesbanen: tien skilderde iesbanen deur keunstskilder Hendrik Elings, tien ferstilde iesbanen deur fotografe Baukje Venema en elf iesbanen fongen in gedichten deur likefeul dichters t heel Fryslaan.

Dat ik n fan dy dichters bin, dr bin ik cht groats op! Foarech jaar kreech ik dy earfolle opdracht om un fers te skriven over de iesbaan in ut foarjaar. Uteraard hew ik dat in ut Snekes deen, over de iesbaan in Sneek. Anderen deden ut in Stellingwerfs I Johan Veenstra), ut Bildts (Hein Jaap Hilarides) en ut Frys.

Allemaal festiviteiten waren der al regeld om ut boek te promoaten, un tentoanstelling, un literre bustcht en ga su mar deur. De bedoling is dat ut nou flgend jaar allemaal deen wurde sal. Want ut is seker: Der komme andere tiden, BETERE!
 
25 maart om 18:18
 
Trts op GrootSneek & Piety & Albert & Ying & al dy anderen fan oans krant!

Prachtech artikel over Piety skreven Albert Bouwman! Tientallen positieve reaksy's op ut stuk kregen.

En ondertussen besrgt Ying met de andere kollega's de kranten, bij gebrek an besrgers. Ok trts om foar dy krant skrive te maggen!
 
24 maart om 19:04
 
Beesten & fogels

Andersom mach ok. Ut fiel mij op dat ik de laatste dagen fauna foto's plaatst hew. Is niks met. Ik froech mij ou welke gaans ik kiekt had. Gerrit Hiemstra, un oud-Sneker kwam met ut antwoard:

"Dy gaans fan gister is in Indische gaans. Hier kommen deur volierehouders dy t em lieten ontsnappe. Se broede ten noorden van de Himalaya , fliege over dy bergen naar ut sden , must nagaan, en overwintere in India en Pakistan", mailde Gerrit mij.

Sin ok mar us op syn eigen webstek:sneuper.blogspot.nl
 
23 maart om 22:00
 
Arme fis...

Ok dizze maandach wear corona foar en corona na! Ut is nyt anders en ut sal in ieder gefal nch tt 1 jny dre. Kreech fanmiddach fan oud-learling Fiona prachtege foto's fan un fuut dy't un fis gyn enkele kaans geeft. Prachtech! Seary staat mrren op GrootSneek-site.

Fol mij ferder prima! Foar iedereen: Moed houwe, der komme andere tiden, BETERE!
 
22 maart om 20:05
 
Ut gaat rap

Gister skreef ik hier nch dat ik un kuier fan un uur maakt had, overigens wel op un plak dr't gyn andere minsen waren.

Fandaach der nyt mear t weest en dan don ik foarlopech ok nyt mear. Druk met ut plaatsen en opsoeken fan nieuws foar de GrootSneek-site.

Ut gaat hier ferder god en de postieve feedback werkt stimulearend!

Bovenstaande gaans(?) nam ik gister op'e foto, mar is ut wel un gaans?
 
21 maart om 18:56
 
De son skeen folop fandaach...

Ut was krekt un bitsje gekansteken, hoe lekker de son fandaach skeen. De skapen bij ut Spoardok dy't ik op de foto setten keken mij inderdaad skaapachtech an..

Fanmiddach un dik uur te kuieren weest. Mut ok wel, ander wurd ik su stief as un planke.

Fandaach ok met frynd Josse de Haan in Fraans Baskelaan beld. Josse fetelde dat se dr dus allemaal ferplicht ths sitten blive mutte, allienech in tsonderingsgefallen magge se naar bten. Hou dy taai Josse!

Ik kreech ok un artikel wr't ik nch al fan onder de indruk was. Ik weet nyt god hoe't ik der nou op reageare mut, wat ik der fan fyn. Bin noait su'n dierenaktivist weest. Blaasde froeger as jonkje selfs wel kikkers op. Mar dat deden in dy tiid wel mear Noarderhoekjonkjes...

Dit is ut artikel. Lees ut mar us rustech na. Tiid genoech. Wns jum un nofleke saterdachavend toe.

En weet 'Er komen andere tijden:BETERE!'

Horrormarkt

Het begon allemaal op een culinaire horrormarkt ergens in de omgeving van Wuhan. Duizenden kraampjes verspreid over een oppervlakte van minstens 10 voetbalvelden. Dieren worden hier dood of levend verhandeld. Opgesloten in krappe kooien en opgestapeld in uitzichtloze rijen. Zo nu en dan wordt een rij met hokken onderbroken door een slachttafel waar onder het luide gekrijs van een doodsbang dier de mens zich van zijn slechtste kant laat zien. Hond, kat, eend, aap, krokodil of slang. Meer dan 110 diersoorten.

Tam of wild. Toeristen maken selfies in een griezelig decor van slachttafels waar bloed, poep en urine van af druipt. Ouderen die hun leven willen verlengen komen van ver en eten hier schildpadvlees, roergebakken wolvenpup of in soya aangemaakte civetkat. Zieken die van reuma of suikerziekte willen genezen eten gefrituurde apenneusjes en drinken een shake van gemalen dolfijnenpenissen uit een ivoren beker gemaakt van slagtand.

Daar ergens op die verderfelijke gruwelmarkt tussen eindelijk dood en zwaar lijden werd Corona geboren. Zij is de mierzoete wraak van moeder natuur. In het wrede broeinest van ziektekiemen liet ze virussen muteren die van dier naar dier en uiteindelijk een sprong naar de mens konden maken. Een mensendoder.

Dat het werkt blijkt uit het feit dat bushmeat in China nu tijdelijk is verboden. Tijdelijk, want zodra iedereen is hersteld zullen de gehaktmolens weer draaien. Wetenschappers vertellen elkaar in gerenommeerde glossys dat menselijke infectieziekten veelal zijn begonnen bij veestapels en 70% van de nieuwe infectieziekten afkomstig is van wilde dieren. De martelstallen, het stropen, de intense veehouderij en de dierenmarkten zijn allemaal systemen van ons menselijk falen. Terwijl we naar ratten wijzen als bron van ziekten zijn we zelf de witte bloedlichaampjes die ons eigen eco systeem aanvalt. We ontwrichten, we slopen en we zijn kwaadaardig. We zaaien uit over de hele aarde en vreten alles dat we onderweg tegen komen kaal. Als we niezen, offeren we apen, muizen en varkens om onze medicijnen op uit te testen. Als we geloven offeren we schapen. Daar waar mensen komen sterft de natuur maar niet voordat we dieren intens lieten lijden.

Nu dus Corona. De natuur verdedigt zich intelligent en effectief. Natuurkundigen en biologen zoeken wanhopig naar een tegengif, maar Corona is slimmer dan haar voorgangers Sars, HIV en Ebola. Deze infectieziekte zorgt ervoor dat mensen niet meer op markten mogen komen. Dat ouderen en zieken die door de jaren heen onevenredig hun stempel op het lijden van dieren wisten te drukken met al hun kwalen en medicijnbehoeften als eerste sterven. Corona zorgt er voor dat de rest thuis in zijn broek zit te schijten en geen vlees maar toiletpapier in slaat. Corona is wraak. Corona is bewustwording. Corona laat zien hoe kwetsbaar en dierlijk we zelf zijn.

Juist nu iedereen het advies heeft gekregen om zoveel mogelijk binnen te blijven, schijnt buiten de zon. Moeder natuur huilt zonder tranen, ze heeft het vast helemaal met ons gehad.
 
20 maart om 19:52
 
Ouwelui

Un maat fan mij, ik norem gyn namen, skreef mij dat hij syn leeftyd teugenwoardech mar nyt mear seit. "Ik sch gewoan myn geboartejaar en dat komt wat minder hard an".

Feit is wel dat ik met myn 65 nch behoarlek fit bin, fanatyk sprter en aktyf deelmimmer an ut sociale leven in de teater, kroegen en gaan su mar deur.

Blykber relativeare oans kyndes ut un bitsje en komme su nou en dan met live berichtjes en 'hart onder de riem acties'.

Fanmiddach hing der un taske met lekkers an de deurkruk fan de Zuivelhoeve!

B & J in Vietnam hewwe visumferlenging foar twee maanden krege. Is un gerustellend feit!

Mrren wear un nieuwe dach: elke dach is der een naar andere tiden: BETERE!
 
19 maart om 21:22
 
Ontspanning & Vietnam

Heel belangryk in dizze krisistyd is om regelmatech ontspanning te soeken. Uteraard op anpaste wize. Hew fanmrren allienech te draven weest in ut Wilhelminapark. Hearlek om dwars deur alle ellende heen ut foarjaar te rken en te sin. Bij ut monument fan Hare Majesteit bloeie de narsissen tbundech. De Groate Bonte Specht laat syn roffels hore en ga su mar deur. Prachtech!

B. & J.

Fanmrren bericht t Vietnam had. Oans kyndes hoare mrren f hun anfraach foar fisumferlenging honoreard wurdt met twee maanden. Ut plak dr't se sitte, Da Nang, sit der met de lampionfersierings sprookjesachtech t.

Mrren hope op posityf nieuws!
 
18 maart om 22:08
 
Dappere soan & skoandochter

Oans kyndes B. & J. begonnen un antal weken leden met hun weareldreis. Prachtech! De earste reisferslagen heel boeiend om te lezen. De foto's fan eksoatys Bali, plaatsjes! Ondertussen sitte se in Vietnam, in Da Nang. Dr geldt nou un reisadfys foar.

Gister skyp-kontakt had en fanmrren tgebreid telefoanys kontakt met B. had. Syn staanpunt is: 'Blijf zitten waar je zit!' Foarlopech even nyt ferder reize en langer in Vietnam blive. Dat fyn ik dus dapper. Probleem is wel dat ut visum ferlengd wurde mut.

Wurdt ferflgd.
 
17 maart om 18:45
 
Ut ene na ut andere coronabericht...

De hele dach krijt de redaksy fan GrootSneek berichten binnen met ut fersoek om dy op'e site te plaatsten. Stuk foar stuk berichten dy't met de corona krisis te maken hewwe. De measten plaatse we wel.

Op dy berichten komme soms de meast bizarre raksy's op dy berichten. Reagear dr dan wieslek nyt op. Post berichten naar ear en geweten.

Fanmrren tgebreid kontakt met B & J had, dy't op weareldreis binne. Se sitte op dit moment in Vietnam en sall der foarlopech blive.

Moedech Foarwaarts teugen ut onsichtbere mnster dat we corona nome!

Foto Nely Bouma
 
16 maart om 20:10
 
Alles is corona?

Nou alles? Un soad wel op dit moment. Fanmrren tch nch even un antal krte interviews deen met horeka ondernimmers in de stad. Ik erfaar ut wel as heel heftech, mar ik blif der wel rustech onder. De site fan GrootSneek maakt overuren. Soms met de meast bizarre reaksy's op oans linke fb-pagina.

Op de bovenstaande foto, oud-learling Gertjan Feenstra, kok bij De Walrus. Hij gaf fanmrren fersprodukten an minsen dy't ut 'god brke' konne gratis en fergees fut.

Moedech foarwaarts!
 
15 maart om 19:38
 
Corona foar en corona na!

De hele dach wear bezech weest met ut plaatsen fan berichten over de corona-krisis op de GrootSneek-site. Ja, krisis, ander woard hew ik der nyt foar. Deur de dzenden besoekers in krte tiid leit de site der trouwens regelmatech t.

Ondertussen hewwe Sietse Wierda en ik besloaten dat de kursus Sneekology tt nader rde nyt deurgaan! Ut is nyt anders en der binne erger dingen.
 
14 maart om 17:57
 
Gyn nieuwe pasjenten!

Gyn nieuwe koronapasjenten! Ut was drom un moaie dach! Ik maakte un foto fan un moai billboard op ut Groatsaan. De kreatieve geesten gaan los, dcherlief is der eentsje fan. Sin de oubeelding hieronder. 
13 maart om 19:28
 
Corana is ferrekte dichtbij

Fanou gister druk bezech weest met ut ttikken fan coronaberichten en interviewen fan minsen dyt troffen wurde deur de maatregels fan ut coronafirus. Ut interview dat ik gisteravend op de foarjaarskermis fan Sneek had, deed mij feul mear as ik eigenlek hewwe kon.

De machteloasheid fan de jonge kermeseksploitant dyt om 10 uur syn kleine tentsje opbreke moest. Dr, wrt hij un paar earder leden nch kleurege skerspinnen ferkocht, slte. Ut ging mij deur merch en bonken.

Heftech en de coronaramp ferrekte dichtbij!
Ut onderstaande item skreef ik foar de GS-site:

Voorjaarskermis Sneek afgebroken om corona

Sneek- Ronduit een triest gezicht om te zien hoe de kermisexploitanten in Sneek hun attracties vanavond aan het afbreken waren. Ook zij worden zwaar getroffen door de strenge coronamaatregelen. We spraken met Michael Roelofs uit Apeldoorn, eigenaar van de Suikerspin.
Vanmiddag om 5 uur kregen wij te horen dat de kermis dicht moest. Mijn eerste reactie was shit! Ik besefte mij meteen dat wij nu helemaal geen inkomen meer hebben, helemaal niks.

Wij komen niet in aanmerking voor een uitkering, want we zijn zelfstandig ondernemer. We hebben net twee moeilijke maanden achter de rug, waarin we geen inkomen hadden, maar dat weet je. Daarom kijken wij ook altijd uit naar de eerste kermis en dan overkomt je dit. Ik verwacht eigenlijk ook dat we langer dan 1 april op slot gaan. We hebben contact met onze collegas in andere Europese landen en daar zijn de kermissen sowieso tot 1 mei gesloten.

Ik heb het dan over Duitsland, Itali, Tsjechi, vertelt een aangeslagen Michael Roelofs.

We hebben aan het begin van de avond even bij elkaar gezeten, de sfeer is gelaten. We breken nu af en gaan naar huis. Afwachten wat er verder gaat gebeuren.
 
12 maart om 20:43
 
Wat un dach

Fandaach dan tch helemaal in de ban fan ut coronafirus! Hew aardech wat berichten over ut item plaatst op de site fan GrootSneek. Probear ut su saaklek mogelek te don, mar merk dat bepaalde berichten heel gefolech lge. Dit bericht befoarbeld:

Corona-paniek is niet verstandig

Sneek- Net als andere media bericht ook GrootSneek over het coronavirus, maar de dreiging van het virus en de hype eromheen lijken erger dan de ziekte zelf.
Enige relativering is dan ook wel op zn plaats. Als de Chinezen niet hadden ontdekt dat het gaat om een nieuw virus, zou een soort zware verkoudheid de wereld zijn overgetrokken en was ons alle heisa bespaard gebleven. Bij een zware griep vallen ook duizenden doden. Dat is echt niet mis, maar sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn, zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Raboud Universiteit. Feit is wel dat de griepgolf van 2018 ruim 9000 Nederlanders het leven kostte.

Fanmiddach naar Sibrandabuorren weest, dr ging de Palludaraflach in tp om dat ut hoogste punte fan de nieuwe skoal bereikt is. Ok nch foatos bij Beachclub Sneek, Snekers blive Paviljon sgen. Sit der prachtech t.

In de namiddach interview met Wiebren Buma had:

Coronavirus treft ook Cultuur Kwartier Sneek

Sneek- De bekendmaking dat alle evenementen in heel Nederland met meer dan 100 mensen niet door mogen gaan, treft iedereen. Wiebren Buma, directeur-bestuurder van de Raad van Toezicht van Cultuur Kwartier Sneek, heeft het nieuws ook net vernomen als we hem aantreffen in de foyer van Theater Sneek.

Wat betekent dit voor het Cultuur Kwartier Sneek?

Met gezwinde spoed hebben wij alle mensen die voor vanavond naar de voorstelling Heel Holland Lacht zouden komen moeten afbellen. Het theatergezelschap hebben we inmiddels aan de lijn gehad en hebben rechtsomkeert gemaakt. Morgenavond hadden we een uitverkocht huis met Pink Floyd en overmorgen een bijna uitverkocht theater met het NNO. Dat mag nu dus niet doorgaan. We gaan proberen vervangende data te vinden, want de voorstellingen gaan natuurlijk verplaatst worden. Maar wij wachten rustig het landelijk beleid af.

Hoe zit het met het Atrium, blijft dat open?

Ik moet daar nog even goed induiken, we hebben nu net onze focus gehad op het Poppodium Het Bolwerk en Theater Sneek omdat het vanavond speelt waarbij het om grote aantallen mensen gaat. Wij zien de activiteiten van het Atrium ook als een school, en dat zijn ook niet honderden mensen die er tegelijk komen. Dat we laten in principe die lessen gewoon doorgaan. Maar een Sdwest-Festival dat voor volgende week op de rol stond in Workum, dat valt dan weer onder de evenementen met meer dan 100 bezoekers en gaat daarom niet door.

Andere festiviteiten die getroffen worden?

We hebben een aantal verhuringen en evenementen die bij ons in huis zouden plaatsvinden, waaronder de Magister Lezing, dat gaat nu om dezelfde maatregel niet door. Het is een strop voor iedereen, een landelijk probleem. Mijn app staat roodgloeiend met berichtjes van collega-directeuren uit het noorden die allemaal met hetzelfde probleem worden geconfronteerd. Ik heb wel begrip voor de maatregelen. Het is zoals premier Rutte in zn persconferentie zei en ik citeer hem: Als we dit met zn allen serieus aanpakken, dan is de kans dat het snel voorbij is groot. Wat hij ook zei en dat vond ik wel dapper, we moeten met 50% kennis 100% beslissingen nemen en dat moeten wij ook doen. Ik had tot een paar weken geleden nooit van het coronavirus gehoord, niemand toch? En nu worden we er met elkaar mee geconfronteerd.

De maatregelen gelden tot en met 31 maart.

 
11 maart om 18:50
 
Internasjonale Frouwedach in Sneek

Oulopen sundach 8 maart was de Internationale Vrouwendag. Dat wurdde fandaach in de Sderkerk fan Sneek met 250 frouwen fierd. Tegare met koster Martin de Jong was ik de enige man in ut geselskap.

k Hew der teraard gyn beswaar teugen maakt. Martin ok nyt! Moaie dach met tal gfan aktiviteiten, wrt ik fertelle mocht. Fertelle over Sterke Frouwen. Hew ik ut o.a. had over myn moeke en skoanmoeke. Frouwen dyt in de foarge eeuw der plat foar gingen. Anpakkers! Folde mij helemaal ths met ut tema.

An ut end fan de geslaagde dach trad Inez Timmer op, met o.a. twee fesen t har Holocaust-Hollywood- De kinderen van Ilse Weber- progamma. Ik fon ut indrukwekkend.

Fanmrren mocht burgemeester Jannewietske de Vries de dach opene en drbij sagen we um moai corono-ellebooch-momentsje. Gelukkech had ik de kamera paraat foar un bysndere foto.
 
10 maart om 18:30
 
Onderwech su lang't ut kan...

Fandaach lekker onderwech weest, ja ok in Liwwarden besoeke ouleid. Wrom dat ik dr was, blift nch even geheim. Inderdaad un bitsje flau, alles sge f anders helemaal stilweze. Mar foar de literatuur don ik wel us ongewoane dingen. Nou helder!

Fanmiddach bij de searemoany weest fan ut anbieden fan ut earste kievitsei fan Sdwest-Frysln. Klein nieuws maakt GrootSneek groat!

Hieronder ut ferslach wat ik skreef over de bijeenkomst:

Wel de felicitaties voor vinder eerste kievitsei Sjoerd van der Hem, maar geen hand van burgemeester Jannewietske de Vries

Sneek- Sjoerd van der Hem (25) uit Jorwerd vond gistermiddag om half zes het eerst kievietsei van de gemeente Sdwest-Frysln op een stuk maisland onder Gonga. Hij mocht het gespikkelde weliswaar niet aanbieden aan burgemeester Jannewietske de Vries, het ei blijft liggen waar het ligt omdat er sinds 2015 een raapverbod geldt, en kreeg naast de gebruikelijke oorkonde ook nog een tientje en een zakflacon Berenburg van de Weduwe Joustra. Maar in verband met het coronavirus geen hand van de burgemeester!

Samen plaatsten de vinder en de eerste burger van SWF een Fries vlaggetje op de plaats waar het eitje gister gevonden was, allemaal onder het toeziend oog van boer Atze Bakker en zn broer Gjalt van der Hem(19).
Op it plak wrsto it aai fn hast, ryd ik elke dei del, grapte de burgemeester. Ik hie it eins wol fine kind. Maar dat was dus niet het geval. Sjoerd van der Hem, betft aaisiker en fjildman was wel zo gelukkig. At it justermoarn west wie, dan hiene jo earder as mij west, vertelt Sjoerd.

Snein hie ik dit ljipke noch net echt yne kiker. Ik moast juster even bij de Snitsermar wze op it Starteiln, drt ik dit jier as kok wurkje sil bij It Foarnder. Op e weromreis fansels toch noch even oer it fjild hinne sjen. Doe seach ik de ljip op e hoeke fan it stik maisfjild sitten, mar ha earst noch op in oar stik sjoen, foardat ik nei it maisln werom gie. It wie al in bytsje skimerich, mar ik seach it aaike dochs, verhaalt Sjoerd over het moment suprme.

Omdat het bewuste stukje land een beetje ruiger is als de rest stond er niet veel water op en zodoende een ideaal plekje voor de kievit om een nestje te bouwen. Dat de vinder het ei gedwongen door de regelgeving moet laten liggen, vindt Sjoerd eigenlijk maar niks.

Je kinne it likegoed meinimme, want der komt neat fan terjochte. At je trekkenje wanneart dit aike tkomme soe, dan sit je op 8 april. At we weromsjogge nei de lste jierren, dan is it op 8 april altyd kld en hawwe de piken gjin kns fan oerlibjen, weet het lid van de Fgelwacht Mantgum en ook lid van de oudste aaisikersklup van Friesland: De Ald Hij, uit Terzool, die dit jaar precies een eeuw bestaat.

Sjoerd is ook een actief nazorger, maar geeft aan dat sinds het raapverbod maar moeilijk is om de jongste jeugd te activeren om ook mee het veld in te gaan. De bining is in bytsje fuort. Dat is spitich! Je kinne beskermje wat je wolle, mar de measte aaien en piken wurde opfretten troch predatoaren en der bliuwt niks oer. Ik fyn dat hiel frustrearenjend.

Na het in ontvangst nemen van de oorkonde en het tientje vindersloon, gingen Sjoerd van der Hem en burgemeester Jannewietske de Vries nog naar de hal van het monumentale stadhuis aan de Marktstraat. Daar waar nu de restauratie in volle gang is, weest De Vries de plek aan waar het speciaal gemaakte houten ei, met inscriptieplaatje, komt: Een prachtig kastje, ooit gemaakt door de Sneker gemeentetimmerman Jan Terpstra.

Wat voor gevoel gaf het Sjoerd van der Hem toen hij het eerste eitje van Sdwest-Frysln vond? Ah ik tocht, no wol ik wol even nei Jannewietske ta! Het enige goede antwoord volgens burgemeester de Vries, die graag met de vinder bij het nestje op de foto had willen poseren.

Maar dat is zelfs verboden, wegens de strenge richtlijnen.

Corona

Dat ut 'corona'probleem nou tch echt wel serieus is, wurdde mij fanmrren ddelek. Ut bericht dat ik op de GS-site plaatste over ut firus, wurdde giga-feul lezen en deeld. Yts fan angst?

In de Galigastraat maakt ik un foto, dy't over un antal jaren seker ut predikaat histoarys krije sal!
 
9 maart om 20:51
 
Onnoazel praat fan Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl het ut loof ik bedurven bij un antal Liwwarders en Friezen. Wat de reden is? Annet retteketet nvere dingen over ut Liwwarders en ut Frys.

Ik hew der nyt bij weest toen Annet de tspraken deen het. Ik hew ut dus fan hoaren en sgen en drfan liege je trouwens ut meast. In un interview met de Volkskrant fertelde de skrifster dat se un minne lagere skoaltiid in 058 metmaakt had. Dat kan.

De kyndekes t ut Klompehk foar de hel, dyt Liwwarders praten waren har groatste pestkppen weest. Drom het se nch altyd un pesthekel an ut stads, in ut bysnder ut Liwwarders.

Dat kan ik mij dus wel begriepe, ut is un bekend taalsosiaal ferskynsel. Ut oardeel over un taal, ut ferskil in posysje fan talen houdt alderearst ferbaan met faktoaren dyt bten de taal self lge en nyt met de taal as taal.

Oardelen as moai, helder en swietldich (= Frys) en gaan su mar deur hewwe heel faak har groan in oardelen over un groep dyt dy taal paat. Un oukear fan un taal stolt meastal op negative oardelen dyt minsen hewwe met de praters fan dy taal.

At je je ergens thsfole in un eigen groep en woanplak, dan sal de eigen taal ok metdele in dat gunstege oardeel. Elke taal het su un seker prestiizje, un sekere goodwil. f un tekrt dran. Dat hyt taalstatus.

Met bovenstaande kennis, is ut simpelwech onnoazel (letterlek dus, niet wetend!) praat fan Annejet van der Zijl. At dy Liwwarders dan ok nch wear us beginne te skellen en te rachen op Annejetje, kanne je ut ferwachte dat su seit: Zie je nu wel, het zijn chte pestkoppen die Leeuwarders!

Skelle skelle dot nyt sear, skp onder de komt dat helpt feul mear Annejet. Mar ut wurdt nou su langsamerhaan wel us tiid datstou dy wat mear ferdiepen gaast in taalachtergroanen.

Ik noadech dy t om bij mij in elk gefal un kursusavend Sneekology te don. Fertel ik dy ok nch even over de Gruyter en hun Snoepje van de Week. Dat nome nch stadspraters nch altyd un suerstje!

En dat bistou tch nyt wel je?! 
9 maart om 19:35
 
Blogje 2

Dat Snekers cht wel betrokken binne met wat der in hun stad an de haan is, wurdde mij fanmiddach wear ddelek.

Der het un fiks ferbouwing/renovasy bij C&A weest. Fandaach gingen de houten skuttings der foar wech en konnen we sin hoe moai ut wurden is.

Uteraard sit ik altyd boven op ut fierkante cm nieuws at ut over myn stad gaat en deel ik dat op de GrootSneek-site met foto's en berichten.

Dat deed ik fanmiddach ok met foto's en un interviewtsje dat ik met de filiaalmanager fan C&A-Sneek had. Geflch: dzenden betrokken besoekers. Moai is dat! 
9 maart om 19:32
 
Blogjes

Eigenlek hew ik elk dach wel wat te skriven foar op dit dachboek 'since 2004'. Fandaach hew ik wel 3 blogjes, te beginnen met un fraaie foto fan Martin de Jong, dy't hij oulopen saterdachavend fan mij en myn 'naasten' skoat. Ik fyn dizze foto su moai, omdat dit beeld eksakt weergeeft hoe't ik mij folde nadat ajax 3 x skoard had!

 
8 maart om 20:40
 
Maart

Hearlek om in maart langs de lijn te staan. Fanmiddach deed ik dat wear us op ut Sprtpark an de Liwwarderwech, dr't de klassieker LSC1890-LAC Frisia speuld wurdde.

Ut wurdde 4-1 foar de Snekers. Ik hew foar GrootSneek foto's nommen, krekt su as ik dat gister bij WPB-Sleat deed. Ut foetbal is nou nyt futdaleks om over naar hs te skriven, mar de beleving is der seker!
 
7 maart om 12:34
 
Folkomen deurdraaide foetbaltreners

Gisteravend foar ut earst in dit kalenderjaar wear los weest op ut feld, oefenptsje teugen ut feul jongere en sterkere Mulier-seuvental t Witmarsum. Utslach wil ik nyt dele, mar is dus allessgend.

Wat ik wel met jum dele wil, is de groate witte sheet op un kleedkamerdeur in de ONS-boks. Ik hou mij nou mar even nyt an ut adagium dat je noait t de kleedkamer klappe magge. Dan had de betreffende foetbaltrener ut plakkaat mar ferwidere mutten.

Wij as ouwe nten hewwe oans even in de ogen wreven wat de trener syn manskappen allemaal metgeven het.

Ik docht drbij an Jantje Dommerholt, dyt ik froeger as learling in de klas had, op Praktykskoal De Diken. Ik weet wel seker dat bij Jantje dergeleke preken ut ene oar in gaan en nch rapper ut andre wear t. Trouwens wel foetballer gaat met al dy info ut feld in? Ik loof der helemaal gyn mallemoer fan dat un elftal met al dizze rim-ram beter foetballen gaat.

Ik sin treners ok wel us met sun magnetys brdjse langs de kant fan ut foetbalfeld staan. Love dy lui nou werklek dat se foetballers met al dy ballast beter foetballe late? Nou ik nyt!

Marco Vlap, een fan myn ploechmaten, het syn trenerspapieren ( oefenmeester 3 & 2 flgens mij) en moest ok smakelek lache om ut trenersproaza op de sheet.

Hopelek dot Marco syn broer Jan Vlap dat flgend seizon ok as nieuwe trener fan O.N.S. en laat hij jonges as Jantje Dommerholt wear fris en frij foetballe.

Nou su!

 
6 maart om 18:15
 
Over Goulsamadines & oarlchsgraven

De ene kear is ut un Paradysfogel dy't ik interview mach, de andere kear binne ut minsen dy't paradysfogels houwe. Echte fogelfrynden, dy't aardechheid an gefleugelde frynden hewwe. Fanmrren was it bij twee Sneker mannen dy't eksoatise fogels houwe en kweke. Ik kwam in de wndere weareld fan de Goulsamadines terecht ik sach mij de ogen t.

Oans Live Hear het freemde, mar oh sukke aardege kostgangers.

Fanmiddach ston ik op ut kerkhf fan Hylpen te fotografearen en aansens lekker partijtsje seuven teugen seuven foetballe.

Noait un saai moment!
 
5 maart om 18:15
 
Magische muziekvoorstelling leerlingen CVO en Palludara samen met Syb in Theater Sneek

Twee keer een uitverkocht Theater Sneek! Daar zorgden de leerlingen de basisschoolleerlingen van stichting Palludara en leerlingen van csg Bogerman (CVO Zuid-West Frysln) gister- en eergisteravond voor tijdens twee bijzondere muziekvoorstellingen in de Sneker schouwburg. Meer dan 300 jongeren in de leeftijd van 9 tot 18 jaar beklommen het podium om hun niet geringe talenten met het publiek, veel ouders en pakes en beppes, te delen. Special guest Syb van der Ploeg zong met leerlingen de sterren van de hemel over het thema dat hem helemaal aanspreekt: Leven voor muziek en sport. Hij liet het beide voorstellingen zien, zingend en op een skippybal!

Als klapper kon ook nog eens tweemaal 2000 aangeboden worden aan Stichting Muziekotheek en Stichting Aangepast Zeilen Sneek (SAZS).

Samenwerking scholen leidt tot nieuwe onderwijsmogelijkheden

Vorig jaar vond het muzikale samenwerkingsproject voor het eerst plaats en resulteerde in een prachtige voorstelling in Theater Sneek. Het project is n van de resultaten van de strategische samenwerking tussen CVO en Palludara, waarvoor in het najaar van 2018 getekend werd. De stichtingen voor basis- en voortgezet onderwijs slaan hiermee de handen ineen om hun leerlingen nieuwe onderwijsmogelijkheden te bieden.

Dit schooljaar is het project nog verder uitgebreid. Gedurende de maand februari werden er vanuit csg Bogerman workshops verzorgd voor bovenbouwleerlingen van scholen van Palludara. Elke school werd driemaal bezocht en wordt vertegenwoordigd. In totaal namen ruim 200 leerlingen van Palludarascholen deel aan het grote zangkoor dat tijdens de voorstellingen optreedt. Ook een koor van Praktijkschool De Diken onder leiding van Hans Wempe deed mee aan het mega kleurrijke spektakel.

Gezamenlijke grote repetitie scholen

Op vrijdag 28 februari en maandag 2 maart kwamen alle koorleden bijeen op csg Bogerman om samen te repeteren met ruim 50 leerlingen uit het voortgezet onderwijs, die muziek maken in de begeleidende Bogerman-orkesten. De muzikale en creatieve leiding is in handen van Anne Oosterhaven en Clara Rulman, ondersteund door muziekdocenten van csg Bogerman Joke Krist en Sjoerd Hiemstra. Stuk voor stuk stimulerende muziekleerkrachten die het verschil maken met veel andere scholen.

Syb van der Ploeg

Syb van der Ploeg werd genterviewd door leerlingen en Henk van der Veer, die de Friese zanger ook nog op de skippybal kreeg. De sympathieke Van der Ploeg stak niet onder stoelen of banken waarom samenwerken op het gebied van sport belangrijk is en hoe zijn ervaringen hem gevormd hebben.

Prachtige teksten goede doelen in kader sport en muziek

Palludara en CVO schonken de opbrengst aan twee goede doelen: Stichting Muziekotheek en Stichting Aangepast Zeilen (SASZ). Muziek maken is belangrijk in het leven van veel mensen, maar er kan van alles gebeuren waardoor er aanpassingen nodig zijn om een muziekinstrument te kunnen bespelen. Het doel van de stichting Muziekotheek is het uitlenen van aangepaste muziekinstrumenten, om te kunnen ervaren of deze aanpassingen de speelmogelijkheden vergroten. Ook verleent de Muziekotheek financile steun bij het individueel aanpassen van muziekinstrumenten.

Stichting Aangepast Zeilen Sneek (SAZS) verzorgt het aangepast zeilen in Sneek voor jonge en volwassen zeilers met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Het trainingscentrum Roerkoning op het Starteiland Sneekermeer is volledig uitgerust met voorzieningen voor minder validen.
 
4 maart om 23:10
 
Interview met Syb op de skippybal...

Fanavend fantastys mzykfeest Palludara/CVO in Theater Sneek metmaakt. Mrren ut ferslach.
 
3 maart om 19:02
 
Tweeling Kim & Naomi

Fandaach o.a. un interview tskreven dat ik met de tweeling Kim & Naomi t Harich had. Onderstaande passaazje komt in ut interview foar:

"Op relatief jonge leeftijd, 17 jaar, verlaat de tweeling het ouderlijk huis. Ik was er echt aan toe, vertelt Kim. Ik wilde een eigen leven. Daar in Utrecht zagen ze mij meer als een persoon en dat was echt anders. Ze zagen ons immers altijd als n, nooit apart. Dat vond ik wel fijn en daar had ik in mijn pubertijd ook wel behoefte aan. Aan de andere kant hadden we wel dagelijks contact, maar je kon toch vertellen wat ik alleen had gedaan, zegt Kim.

Naomi is het helemaal met haar zus eens.

Ik vond het op een gegeven moment vreemd dat ze in Gent niet wisten dat ik een tweelingzuster had. Ik was gewoon Naomi!
 
2 maart om 19:09
 
De Louise Glossy


Nch un bitsje nageniete fan gister, toen we met prima geselskap ut tienjarech bestaan fan tgeverij Louise fiere mochten. De Glossy sit der prachtech t! 
1 maart om 20:17
 
De Louis Glossy is der!

Fanmiddach tch wel un hele bysndere bijeenkomst metmaakt in de Sint Pieterkerk fan Grou. Dr wurdde De Louise Glossy fan de gelyknamege tgeverij fan Eddy van der Noord presenteard. Un warme emoasjonele presentasy omdat ut fandaach presys 11 jaar leden is dat Eddy syn frou Hetty pltseling overleed na un aneurysma.

Op 1 maart 2010 richtte de Grouster syn eigen tgeverij Louise op. Ut was de tweede naam fan Eddy syn overleden frou.

Un moment om bij stil te staan fond Eddys parner Henrit. Eddy, dyt anfanklek gewoan deurgaan w met syn sksesfolle tgeverij stemde toe. Su saten we fanmiddach met allemaal skrivers, frmgevers, drukkers, frynden, mzikanten en dierbaren in de moaie kerk fan Grou.

Fan dy kerk is Eddy teugenwoardech koster. Ik bin de earste athestise koster fan Nederlaan, seit Eddy. Mar wel un kster dyt warmte en empaty tstraalt, su as ut licht fan de Skiermonnikoger fuurtoren, beeldmerk fan Louise.

Earder had Eddy mij fraagd om de interviews met un antal betrokken Louise-frynden te don. Met liefde en pro-Deo, was myn antwoard. Hearlek om te interviewen, seker met lui wrt ik un klik met hew. Mar dat de twerking in de glossy su moai wurde s had ik dus nyt docht. Ut sit der in een woard fantastys moai t! Heel blij met!

Ok omdat der tt myn groate ferrassing twee paginas inrmd binne foar myn fluwelen boek, Blauwe Engel over mijn borst.

In ut artikel komt Wytze Fopma fan Boekninderij Fopma Wier an ut woard. Hij fertelt hoet hij met Monique Vogelsang myn boek maakt het tt wat ut wurden is. Fereard!

Tegare met grimeur Arjen van der Grijn hewwe we Eddy, en dat was un ferrasing foar hem, kroand tt Koaning Louis de Eerste! Hilariteit in de kerk. Wat is suks tt prachtech om te don.

De twee Bildtkers Hein Jaap Hilarides en Hendrik Elings benoemden tidens dizze bijeenkomst Eddy ok nch us ON-offisjeel tt Eareburger fan Ut Bildt! Ut kon allemaal nyt op.

Ut earste eksemplaar fan De Louise was foar frmgeefster Monique Vogelsang. En terecht, omdat si jun roade draad in al dy boeken fan Eddy is.

Krtm un feesteleke middach met su nou en dan un traan. Blij dat ik der bij was en de oade dyt ik foar Eddy an ut skriven bin, is de opmaat naar wat moais!!

No Surrender, noait opgeve! Noait!