dagboek > overzicht
Dagboek maart 2020Bekiek hele maand 
 
28 maart om 17:46
 
Friesland Post op de kokňsmat

Al was der niks aan de haan, lach fanmiddach de nieuwe Friesland Post op'e kokňsmat. Met un antal interviews dy't ik earder al skreven hat. Toen was der nňch niks loas...Nou is alles anders en hew ik mij self opsloaten in myn kamer. Twee tňt 3 kear in de weekl gaan ik te draven op plakken dęr't ferder gyn één is. Breng pakjes rond foar dňchterlief, mar kom nyt út de auto. J. belt an, swaait eefkes en op naar de fňlgende klant.

Ferder bin ik druk met berichtgeving foar de GrootSneek-site. Fňlgende week begin ik met telefoanys interviewen, at ut nyt kan su at ut mut, dan mut ut mar su at ut kan!

Mar foar un sosiaal dier at ik bin, is dit un minne perioade. Mar hoarst mij nyt klagen, hew ik ok helemaal gyn reden foar.

Friesland Post bijdragen:

In deze editie herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en hiermee de Bevrijding 75 jaar geleden. Zo ging onze journalist Henk van der Veer in gesprek met Henk Smid en Marten Tienstra. Beide heren zijn betrokken zijn bij het programma ‘Hylpen 75 jaar bevrijd’. Aan de vooravond van het uitgebreide programma zijn ze behoorlijk druk met de organisatie, maar ze weten waarvoor ze het doen: “Historisch besef bijbrengen”.

Fries bankstel gooit roer om

Twee Friezen Christine Cuperus (40) en Jacob Jansma (46) hadden beide 20 jaar een prima baan bij een (Rabo)bank in Nederland. Toch ging het roer in 2018 volledig om en koos het stel voor een avontuurlijk bestaan op Curaçao. Daar op de Nederlandse Antillen runnen ze nu een appartementencomplex, een duikschool en is Jacob personal trainer. Zo maakte hij van zijn passies, duiken en kickboksen, z’n beroep. Waarom verlieten Christine en Jacob twee jaar geleden Fryslân voor Curaçao? Wat ging eraan vooraf? Hoe ziet hun leven daar op het tropisch eiland eruit? Voldoet het aan de verwachtingen tot nu toe? Hoe onderhouden ze het contact met Fryslân? Een interview met Friezen om utens, die inmiddels niet meer met z’n tweetjes zijn, kleine Xem maakt het gezin compleet!

Bartele Broer Bakker

Sinds 2009 verzorgt Willem Geluk uit Steenwijk exposities over koopvaardijschepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nog tot en met 3 april is de bijzondere tentoonstelling te bezichtigen in de bibliotheek van Makkum. Op die derde april geeft Willem Geluk, uit Steenwijk, een interessante lezing over de tanker Ondina, waarbij ook de Fries Bartele Broer Bakker bij betrokken was. Het is een van de vele activiteiten waarmee Fryslân 75 jaar vrijheid viert.

Historisch besef wordt bijgebracht in Hindeloopen

In 2020 viert heel Nederland 75 jaar vrijheid. Ook in Hindeloopen staat het voormalig Zuiderzeestadje en het museum Hindeloopen hierbij stil. Tijdens de bezetting wordt Hindeloopen ook wel ‘Vrij Nederland’ genoemd. Door de geografische ligging van de stad en door de inzet van de Hindeloopers zelf, is de stad een veilige plek voor vele tientallen onderduikers.