dagboek > overzicht
Dagboek maart 2020Bekiek hele maand 
 
12 maart om 20:43
 
Wat un dach

Fandaach dan tňch helemaal in de ban fan ut coronafirus! Hew aardech wat berichten over ut item plaatst op de site fan GrootSneek. Probear ut su saaklek mogelek te doën, mar merk dat bepaalde berichten heel gefoëlech lęge. Dit bericht befoarbeld:

‘Corona-paniek is niet verstandig

Sneek- Net als andere media bericht ook GrootSneek over het coronavirus, maar de dreiging van het virus en de hype eromheen lijken erger dan de ziekte zelf.
Enige relativering is dan ook wel op z’n plaats. “Als de Chinezen niet hadden ontdekt dat het gaat om een nieuw virus, zou een soort zware verkoudheid de wereld zijn overgetrokken en was ons alle heisa bespaard gebleven. Bij een zware griep vallen ook duizenden doden. Dat is echt niet mis, maar sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn”, zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Raboud Universiteit. Feit is wel dat de griepgolf van 2018 ruim 9000 Nederlanders het leven kostte.’

Fanmiddach naar Sibrandabuorren weest, dęr ging de Palludaraflach in tňp om dat ut hoogste punte fan de nieuwe skoal bereikt is. Ok nňch foato’s bij ‘Beachclub Sneek’, Snekers bliëve Paviljoën sęgen. Siët der prachtech út.

In de namiddach interview met Wiebren Buma had:

Coronavirus treft ook Cultuur Kwartier Sneek

Sneek- De bekendmaking dat alle evenementen in heel Nederland met meer dan 100 mensen niet door mogen gaan, treft iedereen. Wiebren Buma, directeur-bestuurder van de Raad van Toezicht van Cultuur Kwartier Sneek, heeft het nieuws ook net vernomen als we hem aantreffen in de foyer van Theater Sneek.

Wat betekent dit voor het Cultuur Kwartier Sneek?

“Met gezwinde spoed hebben wij alle mensen die voor vanavond naar de voorstelling ‘Heel Holland Lacht’ zouden komen moeten afbellen. Het theatergezelschap hebben we inmiddels aan de lijn gehad en hebben rechtsomkeert gemaakt. Morgenavond hadden we een uitverkocht huis met Pink Floyd en overmorgen een bijna uitverkocht theater met het NNO. Dat mag nu dus niet doorgaan. We gaan proberen vervangende data te vinden, want de voorstellingen gaan natuurlijk verplaatst worden. Maar wij wachten rustig het landelijk beleid af.”

Hoe zit het met het Atrium, blijft dat open?

“Ik moet daar nog even goed induiken, we hebben nu net onze focus gehad op het Poppodium Het Bolwerk en Theater Sneek omdat het vanavond speelt waarbij het om grote aantallen mensen gaat. Wij zien de activiteiten van het Atrium ook als een school, en dat zijn ook niet honderden mensen die er tegelijk komen. Dat we laten in principe die lessen gewoon doorgaan. Maar een Súdwest-Festival dat voor volgende week op de rol stond in Workum, dat valt dan weer onder de evenementen met meer dan 100 bezoekers en gaat daarom niet door.”

Andere festiviteiten die getroffen worden?

“We hebben een aantal verhuringen en evenementen die bij ons in huis zouden plaatsvinden, waaronder de Magister Lezing, dat gaat nu om dezelfde maatregel niet door. Het is een strop voor iedereen, een landelijk probleem. Mijn app staat roodgloeiend met berichtjes van collega-directeuren uit het noorden die allemaal met hetzelfde probleem worden geconfronteerd. Ik heb wel begrip voor de maatregelen. Het is zoals premier Rutte in z’n persconferentie zei en ik citeer hem: ‘Als we dit met z’n allen serieus aanpakken, dan is de kans dat het snel voorbij is groot.’ Wat hij ook zei en dat vond ik wel dapper, ‘we moeten met 50% kennis 100% beslissingen nemen’ en dat moeten wij ook doen. Ik had tot een paar weken geleden nooit van het coronavirus gehoord, niemand toch? En nu worden we er met elkaar mee geconfronteerd.”

De maatregelen gelden tot en met 31 maart.