|
|
4 mei om 17:15 |
|
Indrukwekkende verhalen tijdens Open Joodse Huizen in Sneek
Sneek- Vanmiddag vond voor de tweede maal in Sneek Open Joodse Huizen plaats. Deze kleinschalige bijeenkomsten worden georganiseerd om te herinneren en te gedenken. Het Joodse leven en het verzet van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in Sneek staan hierbij centraal. Op zes plaatsen in de stad werden deze bijeenkomsten gehouden. In vergelijking met de eerste keer dat deze Open Joodse Huizen werden georganiseerd viel het groeiende aantal belangstellenden op.
Else Valk vertelde in de Doopsgezinde Kerk het verhaal over ds. Willem Mesdag en zijn vrouw en dochter Tine. Zij hadden onderduikers in huis en zorgden voor onderduikadressen voor 70 Joodse kinderen die door het verzet met de boot van Amsterdam naar Sneek waren gebracht.
Map van der Meulen vertelde in Café Vellinga het verhaal van Jacob Pino, zijn vrouw Erna Adler en dochtertje Megchelien. Allen werden in Auschwitz vermoord. Op Suupmarkt 15 ligt een struikelsteentje voor Rozet IJzerman. Zij was daar ondergedoken en later naar Kleinzand 18 overgebracht waar Rozet bij de familie Lever kwam. Sietse Wierda vertelde de geschiedenis over de verzetsfamilie Lever en Henk van der Veer het levensverhaal over Rozet IJzerman. Drie leden van de familie Lever overleven de oorlog niet. Ook Rozet wordt vermoord.
Willem Tjerkstra vertelde op het Prinses Julianapark 17 het verhaal over de families Van Gelder en Rotschild, die vanuit hun woning ook weggevoerd werden en vervolgens omgebracht.
Ids Boot
Bijzonder was het persoonlijke verhaal van Ilan Boot, die het verhaal over zijn Joodse vader Ids vertelde. Ids Boot werd als baby ondergebracht bij Jelle Boot en zijn vrouw Hotske Hospes. Hij kreeg toen de naam Ids Boot. Pas veel later bleek hij David Willem Vischjager te zijn. Een tragisch verhaal over het zoeken naar identiteit. Zoon Ilan bracht het verhaal over zijn vader op lichte toon, met hier en daar ook nog humor. Maar achter de lach verschuilt zich het verdriet. Moedig dat de zoon zijn vader op deze manier recht deed.
Hartverwarmend de grote belangstelling: Vergeet hen niet met sprekende herdenkingen!
|
|