|
|
4 ňktober om 15:34 |
|
Ut brúne goud is der wear
As un kyn su blij bin’k at de kastanjes wear út de rúge stekelege bňlsters fallen en ik ut jonkje bin dy’t de búzen folstopt met ut brúne goud. Fanmiddach even un kuierke over ut Bňlwerk fan Sneek deen. Tňch al su’n wňnderskoan plak fan’e stad. Dęr staat un nňch nyt eens su’n ouwe Peardekastanje. De ene na de andere bňlster plofte út de boom.
Prachtech gelúd: Plof! Plof! Plof! Opfallend su dik dit idioate jaar de fruchten binne. Immer & altyd hew ik ut hele jaar deur un kastanje in de búze, nadat beppe mij oait fertelde dat ut reumatyk teugen gaan sú.
De kastanjeboom is absolút een fan myn favorite bomen, tegare met de berk binne ut foarbeelden fan levenskracht. En dan dy prachtege fruchten in ut sachte witte będ fan de bňlsters. Ik wurd der helemaal lyrys fan. Ik bin simpelwech un hčrstkyn!
Der binne ok talrike ferhalen en anekdoates over de kastanjeboom, dy’t soms wel un hoogte fan 30 meter bereike kan. Hieronder nňch un moai ferhaal over de kastanjeboom en bijgeloof.
Kastanjeboom & bijgeloof
Bij veel boerderijen kun je aan de zuidzijde een grote paardenkastanje aantreffen. Deze boom staat daar niet zomaar. Een kastanjeboom is namelijk de favoriete behuizing van een heks. Wanneer vroeger een boerderij gebouwd werd, dan werd direct na het gereedkomen van de bouw vlak naast de boerderij een paardenkastanje geplant.
Men dacht dat heksen die over de uitgestrekte heidevelden zwierven, op gezette tijden een toevluchtsoord zochten en geloofde dat je heksen rust kon bieden en gunstig kon stemmen door een kastanjeboom te planten. De heks zou hierin haar intrek nemen en dan de boerderij, de bewoners en het vee met rust laten.
Een heks verscheen vaak in de gedaante van een uil. Wanneer een uil gesignaleerd werd, dan was men ervan overtuigd dat deze uil de heks was. Met zijn ‘oehoe-geroep’ wil de heks iedereen de stuipen op het lijf jagen. Van een uil is bekend dat deze bij voorkeur verblijft in een paardenkastanje. Hiermee is dan ook verklaard waarom de paardenkastanje werd gebruikt als grote boom bij de boerderij.
|
|