|
|
5 òktober om 18:52 |
|
Voormalige gemeente Sneek ‘niet actief betrokken’ bij onteigening Joods vastgoed
Ruby de Vries het har masterskripsy skreven en trok bovenstaande konklúzy. Gister kreech ik dy skripsy en bin futdaleks met lezen begonnen. Heel bysònder allemaal. Ondertussen al e-mail kontakt met Rub had. We salle un ouspraak make om ferder over dit onderwerp te praten. Ik fyn ut like bysònder dat der nòch altyd jonge minsen binne dy't intresseard binne in geskiedenis en met name in de WOII. Hieronder een fan'e krante artikels dy't ferskeen na de públikasy.
De voormalige gemeente Sneek is niet actief betrokken bij het onteigenen van Joods vastgoed tijdens de bange jaren ’40-’45. Dat is de conclusie van een studente Geschiedenis, die van de huidige gemeente Sûdwest-Fryslân mocht onderzoeken of Sneek zich destijds schuldig heeft gemaakt aan het ontvreemden van vastgoed van Joodse eigenaren. Volgens de studente zou de Friese gemeente ook na de oorlog geen actieve rol bij het rechtsherstel van dit vastgoed hebben gespeeld. Verder is er geen bewijs gevonden dat de gemeente naheffingen en boetes heeft opgelegd aan Joodse vastgoedeigenaren die na de oorlog terugkeerden naar Sneek, aldus de studente.
Beladen onderwerp
Naar aanleiding van de commotie die ontstond na onderzoek van het tv-programma Pointer, in 2020, over het afpakken, verkopen van Joods vastgoed in de oorlog door gemeenten, lieten vele gemeenten onderzoek doen. Uiteindelijk besloot ook de gemeente Sûdwest-Fryslân tot onderzoek over te gaan. Hierbij ging het over de rol van Sneek, een van de fusiegemeenten die opgingen in de huidige gemeente. Geschiedenisstudente Ruby de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kreeg de eer om in haar eentje onderzoek te doen naar dit beladen onderwerp. Ze schreef er een scriptie over. In september mag ze een presentatie geven in Bolsward.
Vastgoedboeken
Het onderzoek van Pointer spitste zich toe op de vastgoedboeken van de nazi’s, de zogenoemde Verkaufsbücher, waarin de namen van panden en percelen stonden die van Joden werden onteigend. Niet alles stond daarin vermeld, maar het onderzoek van Pointer gaf veel gemeenten een reden om zelf onderzoek te laten doen. ‘In Sneek ging het om 49 percelen die toebehoorden aan Joden en niet allemaal in de Verkaufsbücher staan vermeld. Het onderzoek richtte zich op Joodse particuliere panden en bedrijfspanden’, aldus de gemeente Sûdwest-Fryslân in een persbericht.
‘Geen bewijs’
De Vries concludeert in haar scriptie ‘Alles verloren?’ dat de gemeente Sneek is tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘niet actief betrokken geweest bij de onteigening van Joods Vastgoed’. Ook speelde de gemeente volgens haar na 1945 geen actieve rol bij het rechtsherstel van dit vastgoed. Verder heeft de studente geen bewijs gevonden dat de gemeente naheffingen en boetes heeft opgelegd aan Joodse vastgoedeigenaren die na de oorlog terugkeerden naar Sneek.
‘Niet actief betrokken’
Hoewel sommigen twijfelen of een jonge academicus als De Vries wel over voldoende kennis en kunde beschikt om het genoemde onderzoek te doen, en vraagtekens zetten bij de zinsnede ‘niet actief betrokken’, is de burgemeester van Sûdwest-Fryslân ervan overtuigd dat het onderzoek deugt. “Tijdens de bezetting moesten veel Joden ondergaan hoe het vastgoed dat zij bezaten in beslag werd genomen en door de Duitse bezetter werd doorverkocht. Het is goed om te weten dat hier in Sneek geen sprake van is geweest,” zegt burgemeester Jannewietske de Vries (PvdA). Ook gemeentearchivaris Jack de Vries is op Linkedin positief over het onderzoek van zijn naamgenote.
|
|