dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2024Bekiek hele maand 
 
24 jannewary om 17:47
 
Sneker Xander Jongejan publiceert derde roman ‘Sal’





Hoe ga je om met een besluit dat je leven bepaalt? Ook na jaren moet je leren leven met de gevolgen van je keuzes. Dat was een interessante vraag voor schrijver Xander Jongejan uit Sneek. Hij onderzocht dit thema met behulp van zijn hoofdpersonage Sal Benjamin.

Sal Benjamin (103) nam tachtig jaar geleden een beslissing. Sindsdien probeert hij met zichzelf te leven. Invloeden van buitenaf heeft hij tot een minimum beperkt. Hij leest de krant en luistert naar zijn buizenradio. Met zijn thuiszorghulp Gennčn praat hij en met zijn Indische bovenburen zwijgt hij. Verder zijn er de vogels. De onrust is overzichtelijk, totdat een verre neef zich meldt om hem onder te brengen in een boek over de familiestamboom. Sal verzet zich hevig tegen de veronderstelde meerwaarde van familiebanden.

“Dwingende systemen vind ik interessant, vooral hoe individuen zich daartoe verhouden”, zegt Jongejan. “Of het nu gaat om wat in de maatschappij van je wordt verwacht of wat het systeem van een familie van je vraagt. Wat als de norm botst met wat je zelf wil? Wat als ten koste van je gezondheid wordt gevraagd om te doen wat de bedoeling is? Sal verzet zich daartegen, maar dat kost hem veel. In ‘Sal’ lees je hoe hij probeert te leven met zijn keuzes.”

Poëzieavond in bibliotheek Sneek

Het is de derde roman van Xander Jongejan. Hij brengt ook deze roman uit in eigen beheer. Vorig jaar bracht hij zijn tweede dichtbundel ‘Voor ik weg word’ uit. Op de poëzieavond van 25 januari treedt Jongejan op in bibliotheek Sneek. ‘Sal’ is in elke boekhandel te bestellen. 195 pagina’s, €19,90.