dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2024Bekiek hele maand 
 
25 jannewary om 19:50
 
De Parkflat Stadsfenne





Fanmiddach bij de heropening fan Parkflat De Stadsfenne weest en een 'stukje' over skreven. Uteraard ok foto's skoaten. En su piel ik mar lekker deur.


Grondig gerenoveerde Parkflat Stadsfenne feestelijk geopend

SNEEK- Na een grondige renovatie is Parkflat Stadsfenne in Sneek weer klaar voor de toekomst. Even na vijf uur mochten de langst wonende bewoonster van de Parkflat, mevrouw Sinia (99!) en de laatste gekomen bewoner, de heer De Boer, een groen lintje doorknippen.

Het duo deed dat samen met wethouder Marianne Poelman van de gemeente Súdwest-Fryslân en Hidde Weerstra, namens investeerder Stadium Capital Partners. Die investeerder kocht het wooncomplex twee jaar geleden en zet het aloude serviceflat-concept voort in een nieuw jasje. Tot blijdschap van de bewoners, die daardoor hun vertrouwde zorg en voorzieningen behouden.

Prachtig moment

Weerstra beleefde de heropening als ‘een prachtig moment’, zo liet hij vijf minuten voordat het lintje doorgeknipt weten.

“We hebben altijd een beetje de neiging om gewoon door te gaan waarmee we bezig zijn. Maar je moet ook vieren en dat doen we vandaag. Er is heel hard gewerkt.” Volgens Weerstra is er in de afgelopen periode hard gewerkt, een enorme klus. “Met Hof & Hiem, Van Wijnen, Otte Installaties en de Rabobank is de klus geklaard. En uiteraard met alle medewerkers en vrijwilligers van de Parkflat. Vergeet de bewoners ook niet, die hebben tijdens de verbouw op een bouwplaats gewoond. Je merkte aan alles en iedereen dat ze er een succes van wilden maken en dat is gelukt.”

De reacties van de bewoners en ook die van de buurtbewoners zijn erg positief. Parkflat Stadsfenne is al een halve eeuw een begrip in Sneek. “Eigenlijk staat de Parkflat er nog steeds, zoals hij toen bedacht is, maar natuurlijk moest er veel gebeuren, maar nogmaals dat is nu gedaan. En daar zijn we ontzettend blij mee”, vertelde Weerstra.

Buurtbewoners

Opvallend is dat er de laatste tijd veel buurtbewoners naar de Parkflat verhuisd zijn. Op dit moment zijn er van de 100 appartementen nu 80 in gebruik. En zo het nu lijkt zullen ook die laatste appartementen binnenkort bewoond worden.

De Amsterdamse onderneming investeert vaker in seniorenhuisvesting en merkt dat er in de huidige tijd nog steeds vraag is naar een flat met een receptie, 24-uurszorg en faciliteiten zoals in dit geval een restaurant, een wasserette en een kapper. “Eigenlijk is het concept nog hetzelfde als de serviceflat die in de jaren zeventig door de coöperatie is gesticht”, legt Hidde Weerstra namens de investeerder uit. “Ouderen worden geacht steeds langer zelfstandig te blijven wonen. Verzorgingshuizen bestaan bijna niet meer en voor een verpleeghuis kom je niet zomaar in aanmerking. Er is daardoor een groeiende groep ouderen die nog prima zelfstandig kan wonen, maar wel de zekerheid van zorg en comfort zoekt. Is het niet voor nu, dan wel in de nabije toekomst.”

Wethouder Poelman kritisch

Wethouder Marianne Poelman was ook blij met de heropening van de Parkflat, maar wilde toch een kritisch puntje noemen. “Op het moment dat je betaalbare huur hebt gecombineerd met samen eten, samen ontmoeten en de ondersteuning van de omgeving, weet je dat het een prijs heeft. Ik vind dat het niet uit mag maken hoe groot je beurs is met de ondersteuning die je krijgt als je ouder wordt. De extra’s waar je in de Parkflat voor betaald, is een publieke voorziening. Ik ben heel blij dat er ondernemers zijn die dat nu organiseren, maar het heeft een prijs. Aan mij als wethouder van SWF de taak richting Den Haag duidelijk maken dat we willen, dat de kloof tussen arm en rijk en gezond ouder worden niet te groot moet worden”, aldus de wethouder.