dagboek > overzicht
Dagboek september 2024Bekiek hele maand 
 
1 september om 11:08
 
Voorprogramma UITfestival SWF in Sneek gestart met fototentoonstelling Sneeker Psalmen





SNEEK- Gisteren is in Sneek het voorprogramma van het UITfestival in Súdwest-Fryslân van start gegaan. Dat gebeurde van 10.00 – 17.00 uur met een prachtig Levende Standbeeldfestival in het centrum van de stad. Om 17.00 uur werd op het Oud Kerkhof de fototentoonstelling ‘Sneeker Psalmen’ van Sjaak Verboom geopend. Deze opening trok veel mensen naar het plein tussen de Grote Kerk en het Atrium.

Leger des Heils

“Het fotoproject 'Sneeker psalmen' ontstond in een achterafzaaltje in het pand van het Leger des Heils dat gebruikt wordt als huiskamer. Een plek van niets zou je bijna zeggen, maar wat daar gebeurt doet leven. Daar ontmoeten mensen elkaar, mensen voor wie het leven ingewikkeld is, en zij schreven hun hoop en wanhoop, hun woede en verlangens uit in een lied, sommige een protestlied, sommige een gebed om een beter leven - zij schreven eigentijdse psalmen. Ik hoorde daarvan en heb gevraagd of ik hen mocht fotograferen met hun tekst. Zo is deze fotoserie ontstaan. Dankzij deze mensen die hun kwetsbaarheid durven tonen”, vertelde Sjaak Verboom.

Vervolgens heeft de fotograaf uit Sneek allerlei mensen benaderd om ook mee te doen met dit project.

“Iedereen vroeg ik een eigen psalm te schrijven. En op de vraag wat dat is, een psalm, antwoordde ik steeds: Ieder mens heeft een gedroomd leven, een idee over hoe het ideale leven eruit zou zien - en ieder mens kent de ervaring van de weerbarstige werkelijkheid, het besef dat het leven niet is zoals je graag zou willen. Waar die twee schuren, de droom en de werkelijkheid, ontstaat iets wezenlijks.”

Drie weken

Het project is niet in een museum of kerk, maar in de publieke ruimte. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de foto op alle mogelijke manieren geholpen om deze buiten-expositie gerealiseerd te krijgen. Dankzij die support staan de foto’s levensgroot drie weken lang op het Oud Kerkhof.

Wethouder Petra van den Akker benadrukte in haar toespraak het belang van dergelijke projecten en zei blij te wezen met het initiatief.

Dennis Pereboom, een van de 19 dichters, onthulde samen met Verboom het paneel met daarop zijn psalm.

Voor meer info: https://www.sjaakverboom.nl/sneeker-psalmen