dagboek > overzicht
Dagboek september 2024Bekiek hele maand 
 
6 september om 18:15
 
Su sinloas...





Skreef ik gister nňch hoe moai de fotopanelen met 19 eigentydse psalmen fan 19 dichters op ut Oud Kerkhof stonden, sukrekt públisearde ik ut fňlgende bericht op GrootSneek-site.

Ik bin der un bitsje misselek fan. Ok wel wat ferdrietech en kwaad. Su sinloas dit.

Na zes dagen abrupt einde Sneeker Psalmen door vandalisme

SNEEK- Na zes dagen is er abrupt een (voorlopig?) einde aan de expositie ‘Sneeker Psalmen’ op het Oud Kerkhof gekomen door vandalisme. Afgelopen nacht zijn er vernielingen aan de fotopanelen met eigentijdse psalmen van 19 Sneker dichters aangebracht. Op een van de fotopanelen stond met zwarte letters URG gekliederd. Waar de letters in dit geval voor staan is niet duidelijk.


‘Alles van waarde is weerloos’, dichtte de Nederlander Lucebert in 1974 al in z’n gedicht ‘De zeer oude zingt’. Je kunt het in dit geval ook kwetsbaar noemen.

Fotopanelen nu achter het hek

Initiatiefnemer fotograaf Sjaak Verboom reageerde vanmiddag ontdaan over de vernielingen die dus afgelopen nacht gepleegd zijn.

“Ik kreeg vanmorgen een telefoontje van koster Roelof Dijkstra die meldde dat ‘de hele zaak is om gemieterd’ en dat er op een fotopaneel graffiti was gespoten. Na zes dagen is het misgegaan en nu zijn de panelen een eindje verder aan het Oud Kerkhof achter hekken geplaatst”, reageerde Verboom.

Vervolg van de expositie

Maandag zal worden bekeken wat nu het vervolg is. Het unieke project trok na de opening afgelopen zaterdag veel belangstelling. De commentaren waren stuk voor stuk zeer positief. Twee landelijke kranten, Trouw en het Nederlands Dagblad gaven vorige week veel aandacht aan de expositie. En ook het Friesch Dagblad en deze krant schreven erover.

“Het is niet te geloven dat dit nu gebeurd is. Wat moeten we hier nu mee. We hebben vanaf het begin gezegd dat het een project van kwetsbaarheid is, het kan gemakkelijk kapot gemaakt worden. En als dat gebeurt dan wil ik niet dat dit het einde van het verhaal is. Het bewijst helemaal hoe kwetsbaar kwetsbaarheid is. Ik zoek er nu naar om er een andere slinger aan te geven, waardoor jet het hele project hierdoor versterkt en niet verzwakt al is het misschien wel beschadigd. Ik had dit niet verwacht, het is niet te geloven dat het nu toch gebeurd is.”

Of er al aangifte bij de politie is gedaan en of er ook camerabeelden zijn van de vernieling wist Verboom vanmiddag nog niet.