dagboek > overzicht
Dagboek september 2024Bekiek hele maand 
 
7 september om 14:50
 
Reactie Sjaak Verboom op vernieling Sneeker Psalmen tentoonstelling





Fanmňrren reageart fotograaf Sjaak Verboom op’e fernielings fan de Sneeker Psalmen tentoanstelling. Hij plaatst onderstaande post op syn fb-pagina:

https://www.facebook.com/sjaak.verboom


Ik ben verbijsterd!

De opening van de foto-expositie Sneeker Psalmen midden op een plein in Sneek vorige week zaterdag was een groot feest. 19 mensen uit Sneek heb ik geportretteerd met een eigen geschreven psalm. Veel mensen waren gekomen. Er waren mooie toespraken, muziek, champagne en heel veel mooie gesprekken.

In mijn openingsspeech zei ik: “Dit is wat wij hier op het Oud Kerkhof doen: Hier wordt niet anoniem gescholden, hier gebeurt het omgekeerde: Negentien mensen laten zich zien - en plein public!

Dit soort dwaasheid is ontwapenend, het heeft niets te maken met zwakheid. Het is een uiting van grote kracht, want wie durft zijn innerlijk bloot te geven? Wie zijn kwetsbaarheid te tonen?

Deze mensen doen dat

Ik kreeg vanmorgen een telefoontje waarin werd gemeld dat alle panelen met foto’s omver getrokken zijn. Op één foto is graffiti gespoten. Gisteravond nog stonden er veel mensen de teksten te lezen en de foto’s te bekijken. Het project vond zoveel weerklank in ons stadje. Zelfs van ver waren er al mensen gekomen om dit initiatief met eigen ogen te zien.

Nu staan de installaties achter een hekwerk en volgende week moeten we kijken hoe we verder gaan.

Hoe hierop te reageren? Een project over kwetsbaarheid wat wordt aangevallen draagt vanaf dat moment de sporen van kwetsbaarheid.

Ik zou daar iets mee willen.

Het is makkelijk om woedend te worden, maar hoe gebruiken we deze daad van agressie om het project te versterken?

Wie heeft daar ideeën over?

Zet ze in het commentaar onder dit bericht of benader mij persoonlijk.

Foto is van Jacqueline van Oosterom, Reformatorisch Dagblad dat vandaag na Trouw, Nederlands Dagblad, Friesch Dagblad en GrootSneek uitgebreid aandacht besteed aan het project.