|
 |
16 april om 10:28 |
|
Sneek viert bevrijding met indrukwekkend concert

SNEEK- In een bomvolle Grote- of Martinikerk was gisteravond, op Sneker Bevrijdingsdag, het Bevrijdingsconcert, samengesteld door Anne Oosterhaven. Maar liefst 160 muzikanten verleenden hun medewerking aan een imponerend concert.
Het Stedelijk Muziekkorps o.l.v. Theo Brouwer, de Lady Lights ( voortreffelijke zangeressen, Janneke Brakels, Maaike Kampen en Anne Visser), Folkkoor Rolling Home o.l.v. Marijke Rodenburg, Bogerman Jubilee Orchestra, met prima soliste Joy, o.l.v. Sjoerd Hiemstra, het 50-koppige Bevrijdings-projectkoor JointoSing o.l.v. van Clara Rullmann en het hilarische driemanskoortje ‘The Canadian Singers’ (Age Bootsma, Kees Poiesz en Gerhard de Jong), zorgden voor een adembenemende mooie muzikale avond.
Jongeren betrekken
Voorzitter Kees Poiesz van de Stichting Sneek 80 jaar Vrij vertelde in z’n openingsspeech dat er tussen 2 april en 5 mei maar liefst achttien herdenkingsactiviteiten worden georganiseerd. Al die activiteiten zijn bedoeld om het gemeenschapsgevoel ( Ut Sneekgefoël ) van de Snekers te versterken.
Een uitstekende keuze was om gisteravond een groep jonge acteurs die in het Fries Scheepvaart Museum het verhaal van de verzetsgroep Lever aan leeftijdsgenoten hadden opgevoerd, uit te nodigen met hun begeleiders.
Naast deze belangrijke doelgroep waren er vele genodigden bij he concert aanwezig, waaronder burgemeester Jannewietske de Vries, die een korte toespraak hield, was na afloop ook zeer lovend over de avond.
“Dizze jűn hat mij hiel bot rekke, it wie een werveljende sentimental journey, alles waard even oanrekke. It gong achtermekoar troch, ik fűn it fantastys om te belibjen. By it hearen fan it geweldige Stedelik Musykkorps en de Bogerman Jubilee Orchestra dan giet bij mij it hert iepen. Wat in klank mei dizze akoestyk yn dizze prachtige Martinitsjerke, dat koe net better. Dit kaam letterlik út ’e mienskip, dat fielst en dat sjochst. Frijheid meie we mei elkoar fiere!”
Muziek verbindt
De al genoemde orkesten en solisten zorgden inderdaad voor kippenvelmomenten. In zorgvuldig uitgekozen repertoire, zeer uiteenlopend maar toch een geheel vormend. Een muzikale fruitmand om van te smullen, vlot in elkaar overvloeiend zonder onderbreking. Zeer fraai waren daarbij de fotobeelden, zorgvuldig door Anne Oosterhaven uitgezocht uit de collectie van o.a. Andries Couperus.
En dan was er aan het einde van het concert nog samenzang met het publiek. Naast It Frysk Folksliet, was er zelfs een canon (‘Dona nobis pacem’, oftewel Geef ons vrede) en het swingende ‘One World Song’. Kortom een groot muzikaal (bevrijdings) feest.
Onder de genodigden was ook Frits Jelle (Frits) Barend, bekend Nederlands journalist, televisie- en radiopresentator uit Amsterdam. Zijn Joodse ouders zaten met het oudere broertje van Frits ondergedoken bij Jelle en Jeltje de Vries-Haga tussen Oudega en Kolderwolde.
Frits Barend
Frits Barend (1947) was gisteravond kort na het concert hevig geëmotioneerd en onder de indruk van wat hij had meegemaakt. “Echt, ik voel hier zoveel liefde en inzet van de deelnemers en het publiek. Laten we in godsnaam vieren dat we 80 jaar geleden bevrijd zijn, hier is geen gezeik. Tachtig jaar bevrijding van de nazi’s, 80 jaar leven in vrijheid met elkaar en elkaar het leven gunnen. Dat voelde ik vanavond. Juist dat hier vanavond kinderen zijn en zien wat vrijheid betekent. Al die naoorlogse liedjes, die vrijheid symboliseren met prachtige beelden erbij. Het doet mij zo goed hierbij te mogen zijn, ik ben dankbaar. Ik ben hier dankzij Friezen!”
Voor het concert van vanavond zijn nog enkele kaarten beschikbaar.



 |
|