dagboek > overzicht
Dagboek september 2009Bekiek hele maand 
 
28 september om 18:35
 
Middach Amsterdam Oud-Súd





Moderne keunst fyn ik moai. Moai om te bekieken, te foëlen en langs te lopen. Of om der bij stil te staan. Ik hew ut gistmiddach allemaal deen. We waren bij B. in Amsterdam Oud-Zuid en hewwe de beeldenrűte in de Minervalaan en Apollolaan bewonderd. Der staan op de hele rűte 39 beelden, fan beroemdheden as Zadkine en Rodin tňt beginnende beeldende keunstenaars. Nou fyn ik Amsterdam-Zuid ok sonder su’n beeldenrűte al fantastys, mar in ut hearleke nasomersontsje dat gistermiddach útbundech skeen het dit stadsdeel fan Amsterdam met al dat moais helemaal wat ekstra’s. Nou bin ik beslist gyn kenner fan moderne keunst. Ik bin un pure liefhewwer en ik fraach mij af ňf ik deur teoretise kennis fan modern art nňch mear fan su'n beeldentún geniete kan. Of krekt nyt. Ik hew gistermiddach op myn eigen manier genoaten. En dat fon ik mear as genoech.

Lees hieronder de info over dizze bysondere moaie rűte:

Architect Roberto Meyer en kunstenaar Michiel Romeyn hebben gekozen voor een verrassende combinatie van sculpturen bij de inrichting van de Apollo- en Minervalaan deze zomer. Naast internationale klassiekers als Rodin en Zadkine, presenteren zij werk van spraakmakende kunstenaars als Paul McCarthy, Joep van Lieshout, Franz West, Panamarenko, en Tajiri. Jong Nederlands talent is geselecteerd om speciaal voor deze route werk te vervaardigen. De beelden vertegenwoordigen niet een kunsthistorisch verhaal, zijn niet onder te brengen onder één thema of één politiek-maatschappelijk issue. Er is bewust gekozen om het duo Romeyn en Meyer een geheel non-conformistisch persoonlijk canon te laten weergeven in deze tentoonstelling. Centraal staat dat de individuele beelden optimaal communiceren met de ruimtelijke omgeving van Berlage. Vandaar de naam ‘Berlage in Beeld’.

In de jaren 80 was student Michiel Romeyn initiator van de oprichting van de audiovisuele afdeling binnen de Rietveld Academie. Michiel Romeyn is een van de bedenkers van het populaire televisieprogramma Jiskefet, www.oboema.tv. Naast programmamaker en acteur is Romeyn fotograaf en beeldend kunstenaar. Romeyn groeide op in Zuid en ging naar de Montessorischool, die destijds midden op de Apollolaan stond. Michiel Romeyn staat bekend als non-conformist, met een scherpzinnig gevoel voor humor, waarin hij de maatschappelijke onderstromen in de samenleving loepzuiver weet te raken.

Roberto Meyer van Meyer en Van Schooten Architecten, www.meyer-vanschooten.nl. won in 1990 de Prix de Rome Architectuur, de grootste en oudste staatsprijs voor kunstenaars en architecten tot 35 jaar in Nederland van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Zijn kantoor, Meyer en Van Schooten, is bekend om het revolutionaire ontwerp van het ING-hoofdkantoor, gelegen aan de A10 te Amsterdam. Meyer richt zich met Romeyn op de inrichting van de route.

Geniet mar eventjes met fan de foto’s dy’t ik gistermiddach skoaten hew.


































Tňt beslút nňch un fraai beeld: dry generasy's Friezinnen in Amsterdam Oud Zuid !