dagboek > overzicht
Dagboek april 2010Bekiek hele maand 
 
13 april om 19:02
 
Rozet IJzerman





Altyd at ik op myn weblog artikeltjes públisear over de Tweede Weareldoarlňch komme der reaksy’s. Ok fandaach en wel over Rozet IJzerman. Un lezer fraagt sich ou ňf der foar Rozet earder al nyt un plakette plaatst is op Kleinsaan 18, nou un deel fan ut Frys Skeepfaart Museum. Dat klopt!

Rozet is dus wechfoerd fanou ut Kleinsaan 18 en in dy sin leit de Strúkelstien nyt goëd. Wel is ut su dat de family Leeman an de Suupmerk 15 woande. En bij dy family sat Rozet onderdoken, dat ik begryp goëd dat ut stientsje dęr plaatst is.

Ik hew in o.a. Bezettingstijd in Friesland, fan P. Wijbenga, nňch us ut ferhaal over ut ferraad fan Rozet ( Rosa ) IJzerman lezen. Dit staat over Rozet IJzerman in ut info-bulletin dat bij de Strúkelstienen hoart:

Rozet IJzerman was op 29 juni 1926 in Amsterdam geboren. Aanvankelijk was zij ondergedoken bij de familie Leeman aan de Suupmarkt in Sneek. Op 16 november 1943 werd zij wegens gevaar overgebracht naar de familie Lever aan het Kleinzand. Het meisje is in de nacht van 16 op 17 november 1943 gearresteerd bij de familie Lever. Zij was de enige Joodse onderduikster die tijden de Tweede Wereldoorlog in Sneek is gepakt. Het eveneens bij de familie Lever ondergedoken Joodse meisje Lilian Bromet uit Amsterdam werd niet ontdekt in haar schuilplaats en is later door verzetsmensen in veiligheid gebracht. Rozet werd overgebracht naar het SD-bolwerk in Leeuwarden en daar door de SD'er Fritz Grundmann zo ernstig mishandeld dat ze niet kon zitten of liggen. Op 8 februari 1944 werd zij uit Westerbork naar Auschwitz gebracht. Daar kwam op 30 juni 1944 een eind aan haar leven. Haar ouders en twee andere kinderen uit het gezin IJzerman, die in Amsterdam waren gebleven, overleefden de oorlog.

Bij de inval werd ook Hendrik Lever opgepakt, hij werd naar Dachau gebracht, waar hij op 8 maart 1945 overleed.