dagboek > overzicht
Dagboek november 2010Bekiek hele maand 
 
26 november om 18:13
 
Onbedaarlijk vrolijk met Alex van Ligten






Onbedaarlijk vrolijk, is één fan de gefleugelde útdrukkingen dy’t de Sneker dominee Alex van Ligten regelmatech brúkt. Moaier en beter kan ik myn gefoël fan gisteravend nyt omskrieve. Wat un rike avend dęr in de Groate Kerk tidens de feestleke presentasy fan ut boek ‘ Intussen is het ook weer droog georden- de hele Bijbel in zestig pauzenummers- ' fan Alex van Ligten. De ontfangst fan Rick Grootenhuis, de múzyk fan myn ouwe skoalmaat Pé Vellinga en syn prachtech singende dňchter, ut imponearende interview fan met name Hennie Burggraaff ( wŕt un fakfrou!! ) en útgever Jan de Vlieger ( Skandalon ) en úteraard ut anbieden fan ut boek maakten dizze bijeenkomst tňt un feest. Ik hew gisteravend driftech sitte te skrieven op un noteboekje fan menear Rabo en lees fandaach al dy antekeningen nňch us na.






Jan de Vlieger weet hoe't je un boekpresentasy ňrganiseare mutte: met linten, koffy, slukjes en hearleke hapkes!


Glimlache om sufeul moaie útspraken. Ut begon al met de openingswoarden fan útgever Jan de Vlieger dy’t per ongeluk seit dat Alex van Ligten in 1968 in Sneek anfong met syn werk as dominee. De útgever herstelt sich futdaleks deur ut korrekte ‘ startjaar ’ fan Van Ligten te noemen namelek 1978. “ Ik wil wel even verklaren waarom ik 1968 zei, want alle keren dat ik Alex van Ligten zie moet ik aan de zestiger jaren denken en dan met name aan Bob Dylan. Maar goed hij begon hier in Sneek dus in 1978 en mijn generatie moet het met de muziek van Abba doen. Overigens voor theologen ook geen verkeerde naam! ” De toan met dizze hilarise fergissing wurdde futdaleks setten. Ut earste eksemplaar sú gisteravend anboaden wurde an Huub Oosterhuis, mar dy ontbrak wegens un grypanfal. Oosterhuis sal nou ut earste eksemplaar op 12 desember in de Rode Hoed in Amsterdam anboaden krije. “ Nemen we meteen weer een stapel boeken mee, handels is handel ”, aldus un útermate ontspannen Van Ligten.

En dan ut interview. Su’t ik hierboven al tussen haakjes angeef fon ik de manier fan fragen stellen deur NCRV-programmamaakster Hennie Burggraaff fan un hooch nivo. Wat un rust en wat un oprechte belangstelling! Na ouloop hew ik even met Burggraaff praten en froech ik har ňf ut interview ok opnommen is. Nee dus en dat fyn ik ferrekte spitech. Ut enege wat overblieft binne dan de herinneringen dy’t hoe moai dan ok ferfage. Ik bin dęrom ok blij met de antekeningen dy’t ik maakt hew. Flarden fan un gesprek. “ Ben jij die je preken in het donker, in de nacht maakt of bij daglicht. Ik bedoel daarmee, ben je tot het laatste moment voor de zondag met je preek bezig of is je preek al eerder in de week klaar? Alex van Ligten: “ Ik begin meestal in de loop van de week, waarbij ik altijd eerst start met het vertalen vanuit het Hebreeuws en het Grieks. Ik ga daarna ordening aanbrengen en tenslotte schrijf ik alles op. Soms schrijft een preek zichzelf, soms is het vreeslijk slijpen. Tijdens het maken van een preek wordt er veel gereisd tussen studeerkamer en de ijskast. IJskastberen! ”
Un prachtege útspraak fan de rabijnen: “ Sterven is het moment dat je een zoen van God krijgt”. Of dizze fan Kornelis Heiko Miskotte: “ Wij moeten milder over de mensen spreken maar rauwer over de wereld. ” Kiek sukke útspraken deur Van Ligten deurgeven Tille mij even boven ut alledaagse út.

En dan ut fústdikke boek fan Van Ligten. Utgever Jan de Vlieger: “ Het is een prekenboek, maar geen uitgever wil er meer aan. Je moet het daarom ook presenteren als bijvoorbeeld ‘ de Bijbel literair ’ of ‘ de Bijbel spiritueel ’ dan willen de mensen wel. Je moet dit boek heel langzaam lezen, het is net als goede wijn met kleine slokje.”

Dat sal ik de kommende weken dan ok mar doën, miskyn wel op sundachs. At de minsen dan nyt mear naar de preek toekomme, dan komt de preek wel naar de minsen toe. At ut mut tussen twee kaften!





Pianist Pé Vellinga met learmeester Hindrik van der Meer, noflek wearsien na al dy jaren.





Alex van Ligten toant ut earste eksemplaar fan syn boek dat hij foar Huub Oosterhuis in ontfangst nomen het.





Múzikaal intermezzo: smaakt naar mear Van Ligten & Vellinga!





Alex van Ligten het groate waardearing foar kňsters, in ut bysonder foar ' syn eigen ' kňsteres: Jennie van Breda-Koster, dy't ut tweede eksemplaar fan ' Intussen is het ook weer droog geworden ' in ontfangst nimme mocht.





NCRV-programmamaakster Hennie Burggraaff, foar mij un spiegelfrou: su kanne je dus interviewe!! Un soad fan har opstoken gisteravend...





Enňrme belangstelling foar ut boek! Graach met haantekening! " Mag ik een Alex van U? Ja en doe er maar een glossy Theo bij..."






Soan Gideon van Ligten was gisteravend ok anwezech: " Ik blijf alles kritisch volgen..."