dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2012Bekiek hele maand 
 
11 febrewary om 10:50
 
Klúninêre Sneker Elfstedentòcht: feest foar de smaakpapillen!





Kok Robert Klein fan De Walrus: WELKOM!!


Onder útstekende wearsomstandechheden, temperaturen onder ut friespunt, hewwe we gisteravend de 4de Kulinêre Elfstedentòcht met glaans folbrocht. Ut het fier jaar leden un fantastys inisjatyf fan de Stichting Uit in Sneek weest om naast Lekker Sneek, ok dizze kulinêre aktiviteit op’e kalender te setten. Goëd 300 deelnimmers hewwe gisteravend tussen halfseuven en elf uur de 11 restaurants besocht. Dat antal is frijwel geliek an foarech jaar, dat de sleet sit der gelukkech nòch nyt op.





Ouwets lekkere snert fan De Bommel


Ut evenement krijt seker in de lokale social media folop andacht en ok de aktieve Alex en Corrie de Boer waren gisteravend anwezech met de kamera fan SneekTV om un sfearepòrtasy te maken. De Daaldersplaats was dit jaar foar ut earst gasthear en se deden dat wel op un hele lúdieke manier. Foar op ut terras hadden de Hagtings un echte koek & zopie boud! Heel sfearryk allemaal, krekt as de de spesjale Culi-Tour bus dy’t de Daaldersplaats insette om de gasten te ferfoeren. Reisleider Niels Engelmoer fermaakte ut busfòlk op geheel eigen wize! Sjapo foar entertener Engelmoer!





Gasthear Anne Wind fan Onder de Linden: earst stempelje, dan ite!


Ik fon ut dizze edisy tòch al opfallend dat de horeka der fan alles an deen had om der un tipys Elfstedensfearke fan te maken. Dat de Sneker horeka kreatyf is, wurdde gisteravend nòch mar wear us befestegd. Miskyn hier en dêr onderling nòch even un bitsje mear afstemme op wat de gasten foarsetten wurdt kan gyn kwaad. En dan bedoël ik nyt kwalitatyf, dat is prima, mar nòch mear fariasy. Ut is detailkrityk.





De Friese Doorloper fan De Wijnberg: poeperdepoep wat lekker!


Na un prima ontfangst bij Grand Café De Walrus, dêr’t kok Robert Klein de deelnimmers persoanlek met Haagse bluf ferwelkomde, ston bij kwaliteitsrestaurant Anne Wind paraat op syn stempelpost. Op ut menu un folledech Frystalege Elfstedenhap: Pofte jirpel mei stip, baarch mei droege woarst fan Murk e Riperkrite tsiis. Fierder sipelsmots mei reade koal en waarme wyn.





Rob Hopster fan't Rood Hert: de fleespotten fan Egypte...


Un hearleke start dus. Tussen dizze twee restaurants hadden we ok nòch un tussenstop in de Bommel, dêr’t un foartreflek kòpke snert met infentaris foar oans klaar ston. Uteraard onbrak ut stukje roggebroad met spek nyt!





De Noorderpoort: Lekkere Salm in un Sakje!


Hotel Restaurant De Wijnberg presentearde De Friese Doorloper: ‘ Een bitterbal gevuld met Wergeaster grouwe tsiis op een bedje van salade melange, afgemaakt met coulie van gember en abrikoos.’ Jeuminikkus wat un reklame foar dit restaurant, sondermear un kulinêr hoochstandje!





Joris Hagting foar ut earst present: orizjinele ideeën!


Het Rood Hert, fan Rob Hopster, was al su orizjineel. Un groate heksepot fol met sudderend stoofflees: jammy jammy in ut kwadraad! Nadat we un toast met Tessels krúdebitter útbrocht hadden klúnden we tefreden naar De Nooarderpoort. Hier ok wear un smaakfolle hap, o.a. ‘ salm in un sakje ’. Prima tent en flotte bediening!






Niels Engelmoer: kulinêre reisleider fan de bútenkategoary!


In de al earder noemde bus naar De Daaldersplaats en toen ferder naar Villa Villa op’e Ouwe Koemerk. Nyt moeilek doën, mar simpelwech anskúve an ut buffet: sufeul at je mar op kanne! De Lachende Koe, met un stralende Maaike as tòpserveaster, opnieuw salm dy’t de smaakpapillen streelde. Logys dat je dan wel even singe wille! Waarheen leidt de wech…Hoe later op’e avend hoe froleker de stemming, dy’t in ’t Vaticaan nòch fleureger wurdde.





Tòpserveaster Maaike fan de Lachende Koe: sien Nico tòch us ferhearlekt kieken!


De Sneker Haré Hasjee fan patron Sjoerd Petersz Schot ( je sêge Skòt ! ) ging er tussen al de Roomse meuk in as de welbekende preek in un griffemearde ouderling! Ankommen bij Sing King Ling hew ik de Pekingeend út de Wip mar laten foar wat se was, un bakje Sineze tee fon ik ter afslúting op dat moment mear as genoech. Met de welferdiënde medalje om’e nek in optòcht naar De Walrus foar de afterparty.





Sneker Haré Hasjee bij ut Vaticaan






Tom: Deelnimmer fanaf edisy 1! Ut krúske is binnen!!


Aparte fermelding nòch even foar un echtpaar út Apeldoorn. Dizze twee krasse begin seuventegers genoaten met folle teugen fan de Kulinêre Elfstedentòcht: ' we waren al verliefd op Friesland, maar na deze avond houden we de provincie. ' Moaier kompliment kanne je nyt krije!





Apeldoornse Ans & har man: ' we houden van Friesland! '