dagboek > overzicht
Dagboek september 2015Bekiek hele maand 
 
14 september om 19:39
 
Ouwe Gerechtsgebou ferkocht





De laaste kantonrechter fan Sneek: Mr. Marijke Jansen dy’t op 27 maart 2013 de laaste rechtsitting hield in ut Sneker kantongerecht.

Fandaach un opfallend bericht op www.liwwadders.nl Siën hieronder:


Op 2 juni 2015 verschenen voor notaris Vellinga in Sneek het Rijksvastgoedbedrijf (partij A), de gevolmachtigde van Harm Haijo Apotheker, burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslân (partij B) en de familie G. Paques (partij C).

Wat deden ze daar bij de notaris aan de Westersingel in Sneek? Het voormalige, monumentale kantongerecht aan de Marktstraat 27 te Sneek werd door middel van een zogenaamde A-B-C-levering verkocht door partij A, gekocht door partij B en weer doorverkocht aan partij C. Voor een bedrag van EUR 400.000. Alles in één ruk. Het bedrag waarvoor het Rijksvastgoedbedrijf het pand verkocht aan de gemeente Súdwest-Fryslân, die het vervolgens door leverde aan partij Paques, bleef tijdens deze transactie gelijk.

ABC-transacties zijn legale overeenkomsten, maar doen toch vaak de wenkbrauwen fronsen. We kenden in Friesland de roemruchte Kodam-affaire en ook uit het boek De Vastgoedfraude kennen we dit fenomeen. Maar een ABC-transactie is toegestaan. De notaris merkt in de akte expliciet op dat er spake is van een zogenaamde ABC-levering.

Als we verder in de akte kijken vallen ons enkele zaken op. Het object heeft de bestemming gemengde doeleinden en kent een breed scala aan mogelijke functies, waaronder horeca. Er wordt een nieuw bestemmingsplan voorbereid.

Het object wordt momenteel gehuurd door de gemeente Súdwest-Fryslân tot 31 december 2016. De koper Paques is gehouden de lopende huurovereenkomst te eerbiedigen op straffe van een direct opeisbare boete van EUR 10.000. De huurpenningen zijn vanaf het moment van overdracht (2 juni) verschuldigd aan de familie Paques. Waarom houdt de gemeente het pand niet zelf in eigendom? Dat zou de gemeente toch huurpenningen besparen?





Het goede nieuws is dat er geen energieprestatiecertificaat overhandigd hoefde te worden omdat sprake is van een rijksmonument categorie 1. Beschermde monumenten zijn vrijgesteld van de verplichting een energieprestatiecertificaat te overleggen bij vervreemding, aldus de notariële akte.





Liwwadders.nl heeft herhaaldelijk de gemeente Súdwest-Fryslân om een reactie gevraagd waarom de gemeente meewerkt aan deze transactie en of er een collegebesluit aan ten grondslag ligt en of wij dat kunnen ontvangen. Tot op heden is door de gemeente niet ingegaan op ons verzoek om informatie.

Eerder dit jaar verkocht de gemeente het oude gemeentehuis van Witmarsum aan projectontwikkelaar G. Paques. Terwijl G. Paques op zijn beurt de voormalige SNS Bank – en het voormalige gemeentehuis van Wymbritseradiel – aan de Marktstraat nummer 1 in Sneek verkocht aan de gemeente.

Dit monumentale object is gesitueerd nabij het huidige gemeentehuis. Deze aankoop was in het kader van de centrale huisvesting van het ambtenarenapparaat in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân. De centrale huisvesting staat momenteel volop ter discussie.

In raadnotities dienaangaande komen uiteraard het nieuwe werken/nieuwe denken en duurzaamheid als vaste thema’s weer voorbij. Het nieuwe handelen door lokale bestuurders zou hier aan toegevoegd kunnen worden.

Bron: Redactie Liwwadders.nl