|
|
21 april om 20:49 |
|
Un Mezoeza
Fanavend wear an ut trenen foar de Slachte weest. At je lope siën je mear as op'e fyts ňf in'e auto. Sach fanavend an un deurpňst ergens in Sneek un Mezoeza. Prachtech fyn ik dat, seker in dizze maand en de maand dy't fňlgt!
Hier de ferklaring over de Mezoeza:
Op de rechter deurposten van (traditioneel) Joodse huizen wordt een kokertje bevestigd. Dit kokertje wordt Mezoeza genoemd, het Hebreeuws voor deurpost (staande stijl).
Aanwijzingen in de Tora
De mitswa voor de bevestiging van de Mezoeza staat in Dewariem (Deut.) 6:4-9 waar in de Sjema er op gewezen wordt de woorden uit dit gedeelte op de deurpost en de poorten te bevestigen. Heeft het te maken met het aanbrengen van het bloed aan de deurpost: Sjemot (Ex.) 12:7 ? De woorden worden geschreven op een perkament rolletje, samen met een ander gedeelte uit het Sjema: Dewariem 11:13-21.
Rabbijnse benadering
Op de achterkant van het rolletje staat één van de namen van G’d: Sjadai. De S van Sjien is dan te zien. Ook aan de buitenkant zien we deze letter. We zien aan de buitenkant van de Mezoeza drie letters: Sjin- dalet- jod. Deze 3 letters zijn de afkorting van: Sjomeer Delatot Jisraeel: Beschermer van de deuren Jisraeels (Het in en uitgaan) Ps.121:8
Omdat stof en vocht de kosjere Mezoeza kan aantasten wordt om de 3 a 4 jaar gekeken of het schrift nog leesbaar is. Stof en vocht kunnen de kosjere Mezoeza aantasten. Om de Mezoeza kosjer te laten zijn moet de tekst door een Sofeer, een schrijver van de Tora rol, geschreven zijn.
Bevestiging
De bekende geleerde Rasji zei dat de Mezoeza vertikaal bevestigd moet worden. Zijn kleinzoon Rabbenoe Tam zei: horizontaal. Tegenwoordig wordt de Mezoeza schuin bevestigd.
Het kokertje wordt aan de rechter deurpost schuin bevestigd. Iets schuin waarbij de bovenkant naar links wijst en wel op twee derde van de hoogte van de deurpost (ooghoogte). De Mezoeza kan aangebracht worden op de deurpost van elk vertrek, uitgezonderd sanitaire ruimten en er wordt ook geen Mezoeza aangebracht in sjoel.
Brachot
Voor het bevestigen wordt een bracha gezegd (zegenspreuk). Sommigen houden een kleine feestelijkheid waarbij vrienden en kennissen worden uitgenodigd Op deze wijze wordt ook een huis ingewijd, de Chanoekat
HaBajit.
Als men verhuist en de volgende bewoner is ook Joods dan laat men de Mezoeza hangen. Van dag tot dag Het is de gewoonte als men een huis binnengaat dat men de Mezoeza even aanraakt en dan de vinger kust waarmee de Mezoeza werd aangeraakt. Het symboliseert dat het woord van G’d op onze lippen is. Het is een uiting van vertrouwen dat G’d het huis mag zegenen en dat degene die het huis binnen gaat, in huis ook rekening met G’d houdt in zijn doen en laten. Het is de aandacht richten op Ps.121:8 Herinneren aan het Sjema en aan G’ds aanwezigheid. Het leven heiligen door de Mezoeza? Men maakt ernst met de woorden die er in geschreven staan. Trots symbool; Dit is een Joods huis Johosjoewa (Jozua) 24:15
Visueel geheugen steuntje als je in en uit gaat.
Wat is de opdracht: Te houden van de Eeuwige en Hem te dienen, door naar zijn Tora te leven In de Talmoed staat: Wie Tsiettsiet aan zijn kleed, Tefillien aan zijn lichaam en de Mezoeza aan zijn deurpost heeft, zal niet makkelijk zondigen. |
|