dagboek > overzicht
Dagboek júly 2016Bekiek hele maand 
 
29 júly om 11:29
 
De Witte Lakenvelder





De aflopen weken hew ik nyt stilsitten, dat mach dúdelek weze. Siën Groot Sneek nummer seuven en de Sneekweek Special. Hearlek om te interviewen. Een fan de minsen dy't un moai ferhaal hadden ( hewwe ) is Tjalco de Witte. Hierbij syn ferhaal su as dat ok te lezen is in/op de analoge en digitale bladsiden fan Groot Sneek.





De Witte Lakenvelder: IJssensatie voor de smaakpapillen en gezond voor de geest!

Zakenman Tjalco de Witte uit Sneek zit midden in de opstartfase, waarmee hij ruim twee jaar geleden mee begonnen is, van wat een uniek product moet gaan worden: ’De Witte Lakenvelder’, ijs, puur gemaakt van Lakenvelder melk. De Lakenvelder koe is het oudste raszuivere runderras, dreigde ooit uit te sterven maar de populatie groeit weer door een groep bewuste boeren en liefhebbers die zijn aangesloten bij de Vereniging Lakenvelder Runderen. Tjalco de Witte is een van de mensen van het eerste uur van de vereniging en hij komt nu met Lakenvelder ijs op de markt.





“We hebben voor een half miljoen in ijsbereiding machines geďnvesteerd op onze boerderij in Jutryp. We pakken het serieus aan en ik voorzie absoluut mogelijkheden voor dit product!”

Lakenvelders

“Ruim dertig jaar geleden werd ik geconfronteerd met een artikeltje waarin stond dat de Lakenvelder met uitsterven werd bedreigd. Er waren nog maar 300 Lakenvelders over, een kritieke fase derhalve en daar wilde ik graag verandering in aanbrengen. Zo is het begonnen en het zal ongetwijfeld met mijn afkomst te maken hebben, iedereen in de familie was boer, behalve mijn vader. Ik ben mij in Lakenvelders gaan verdiepen en zo kwam ik in contact met een boer in Groningen, die mij drie Lakenvelders verkocht. Ik heb de dieren onder laten brengen bij kalvermester Bertus Hoekman, met wie ik een maatschap heb.”

“De veestapel van Lakenvelders breidde zich gestaag uit en ik heb toen een boerderij in de buurt van Oosthem, ik geloof dat het daar Atzebuorren heet, gekocht. Een ligboxenstal speciaal voor de Lakenvelders. Om inteelt te verkomen hebben we sperma van Amerikaanse Lakenvelder gekocht, dat wil zeggen Lakenvelders die oorspronkelijk uit Nederland kwamen. We konden toen verversen en hebben de kudde fors uitgebreid en via ons verspreiden de Lakenvelders zich over heel Nederland, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, België en Ierland. De toestand van de Lakenvelders is nu niet meer kritiek, er zijn nu drie en een half duizend in totaal.”

“Toen is bij mij het idee ook ontstaan om er een bedrijf mee op te bouwen waar iemand van kan bestaan. Dat is aan de ene kant de melk- en vleesproductie. De vleesproductie verloopt goed, we houden alle manlijke dieren die we castreren en afmesten als ossen. Dat vlees is bijzonder lekker en wordt via de groothandel aan de horeca verkocht. De melk is een ander verhaal, dat is tegenwoordig geen woeste boel met een prijs van om en de bij de 25 eurocent per kilo, daar kan een boer eigenlijk niet van bestaan. Zo is het idee ontstaan om wat met die Lakenveldermelk te gaan doen,het is een bijzondere melk die afwijkt in vergelijking met de melk van een Holstein-Friesian koe die veel meer melk produceert. We hebben toen gekozen om van de Lakenveldermelk geen kaas of dagverse zuivel van te maken maar ijs onder de alles zeggende naam De Witte Lakenvelder.”





IJsbereiding

Sinds kort is De Witte daadwerkelijk gestart met de ijsbereiding en op 8 juli was het moment daar dat hij en zijn familieleden, buren en kennissen mochten proeven van De Witte Lakenvelder. De positieve reacties zijn werkelijk overdonderend, de mooiste was misschien wel van een buurman. “Hij had ook een liter van het roomijs van mij gekregen, begon er aan te proeven maar hield klaarblijkelijk niet

meer op. Buurvrouw was minder enthousiast over de Witte Lakenvelder, ze had er niets van gehad, buurman had dus een liter achter elkaar op gegeten!

Wie de ijsproductie ruimte in Jutrijp aanschouwt ziet zijn ogen uit. ‘Het gehele productieproces op een locatie van melk tot ingepakt ijs tot waterzuivering’. Ultramoderne apparatuur van Lely die ook bekend is van de melkrobots, waarbij de installatie volledig op zonne-energie draait.

“Je hebt een aantal giganten die ijs produceren,onder in het segment kom je dan de ijsboerderijen tegen. Er tussenin zit ook nog wel iets maar met een boerderij zoals wij die hebben met 100 melkkoeien, om daar de melk gedeeltelijk om te zetten in ijs, met misschien in de toekomst meer is een apart verhaal. Wij hebben er voor gekozen ijs te produceren, in literverpakkingen die we gaan verkopen via de detailhandel en de groothandel om het zo in de markt te zetten. Het is een heel proces geweest om het zo ver te krijgen, maar nu is het dan zo ver.”

“Het is een kwaliteitsproduct, niet in de laatste plaats door de bijzondere specificatie van de melk die zich vooral richt op de verteerbaarheid. Uit Amerikaanse onderzoeken, die al uit 1980 dateren, blijkt dat de melk heel erg licht verteerbaar is met name bij zuigelingen en baby’s. Het romige ijs is heel licht, de Witte Lakenvelder zit na consumptie niet als een blok in je maag. Het ijs is gewoon anders dan wat je gewend bent bij ijs. We hebben het mensen die beroepsmatig nieuwe voedingsmiddelen proeven en keuren ons ijs laten testen. Zij waren zeer enthousiast en zeiden ‘het is voortreffelijk en dit is er nog niet’. Dit ijs is zeker voor de geest gezond, want je wordt er vrolijk en blij van.





De Witte Lakenvelder is op dit moment bij een verkooppunt in Sneek te koop en wel Kooistra in de Galigapromenade. “Bij de enige overgebleven groenteboer van Sneek die we bereid gevonden hebben dit verpakte ijs te verkopen. Van daar uit gaan we de verkoop verder rustig uitbouwen, ik wil in deze fase geen druk hebben van leveringsverplichtingen. We willen het allemaal piekfijn in orde hebben en in de toekomst al onze melk omzetten in de Witte Lakenvelder ijs een uniek product!”