dagboek > overzicht
Dagboek september 2017Bekiek hele maand 
 
5 september om 15:51
 
Schitterend KH18 project beeldend kunstenaar Imke Meester: ‘Meesterlijk Sneekers’





Twee weken leden had ik un interview foar GrootSneek met Imke Meester. Wat un beflogen kunstenares! Jottem! Hieronder ut interview. Andere interviews GrootSneek kanne jum naleze fia de site GrootSneek.

Kunstenares Imke Meester woont in een ‘Hof van Heden’, aan de Ivige Leane onder de rook van haar geliefde Sneek. Daar heeft ze haar woonstek en werkt ze in een prachtig atelier, waar de mooiste schilderijen en beeldhouwwerken worden gecreëerd. Dichtbij de stad, maar ver van het rumoer of wat positiever gesteld ‘de stadse geluiden’. In alle rust werkt Meester aan een nieuw groot project dat volgend jaar september klaar moet zijn: ‘Meesterlijk Sneekers’! Alles in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. ‘Meesterlijk Sneekers’? Ja, ‘Meesterlijk Sneekers’!





Voordat we over het project praten, eerst even een korte introductie wat beeldend kunstenares Imke Meester doet. “Ik werk in verschillende disciplines en dat heeft alles te maken met de ruime interesse en fascinatie die ik heb in diverse technieken en materialen. Zoals je hier in het atelier al kunt zien is mijn werk nog al veelzijdig. Je mag mijn stijl realistisch dan wel imaginair realistisch noemen. Mijn olieverf schilderijen zijn gedetailleerd, maar ik maak ook sculpturen in brons, marmer en mixed media. Als je een rode draad in mijn werk wilt noemen dan is dat toch wel vrijheidbeleving in alle facetten.”
Veetel alles over het project ‘Meesterlijk Sneekers’ waar je nu mee bezig bent, ik zie dat je bezig bent met een schitterend portret van Jikke van der Horst-Osinga. Ik ben heel nieuwsgierig, wat heeft zij met dit project te maken?
Meesterlijk Sneekers





“Eerst maar even de naam van het project. Ik heb het de naam ‘Meesterlijk Sneekers’ gegeven, want het zijn portretten van Snekers die ik schilder. En dan hoeven niet alleen perse bekende Snekers te zijn. Daar in het hoekje staat bijvoorbeeld een schilderij van mevrouw Timmerarends die ik een aantal jaren geleden mocht schilderen. Toen ik met dat portret bezig was kreeg ik al het idee om een serie schilderijen te maken met al of niet bekende Snekers. Zoals Jikke Osinga en de gebroeders Van der Werf, iconen van de stad. Ik wil portretten maken van mensen die puur zijn, die authentiek zijn, zonder opsmuk. Het heeft ook een beetje met het tijdbeeld te maken waar alles zo opgepoetst is, waar strakgetrokken selfies voorbij komen. Het wordt zo nep allemaal , het voelt niet echt meer.





Toen ik het portret van mevrouw Timmerarends had gemaakt ontstond bij mij het idee een hele serie van dergelijke portretten te maken. Toen kwam daar twee jaar geleden het Culturele Hoofdstad verhaal voorbij. Ik vroeg mij af of ik daar nu wel of niet iets mee moest. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het wel gek zou zijn als ik er als professioneel beeldende kunstenaar niet iets mee zou doen. Vele ideeën gingen er door mijn hoofd maar uiteindelijk kwam ik dan toch terecht bij wat nu dan ‘Meesterlijk Sneekers’ gaat worden.”

Mienskip

“Omdat het thema van deze Culturele Hoofdstad vanaf het begin ‘Mienskip’ is geweest wist ik dat het nu de tijd was om door te zetten met mijn oorspronkelijke idee. Ik ga de Sneker gemeenschap eren met mijn portretten. In de komende maanden zal ik dan ook werken aan een serie portretten van de mensen die volgens mij juist die gemeenschap vormen waarover KH2018 het steeds heeft. Je moet daarbij denken aan mensen de onbevangen levenslust in de ogen van een kind, de compassie van een vrijwilligers in de Hospice, de passie van een ambachtsman of vrouw. De zwaarte van het bestaan aan de zelfkant van de maatschappij in het gelaat van een dakloze, de bevlogenheid van een sporter. Het zijn die gezichten die met elkaar de Sneker gemeenschap vormen en die in een diepere laag met elkaar verbonden zijn”, weet Imke Meester.

En als je die portretten dan gemaakt hebt, wat gaat er daarna gebeuren?

“Met die portretten wil ik een sfeervol kunstboek ‘Meesterlijk Sneekers samenstellen. Ik krijg daarbij hulp van Afke Henni, zij is journalistiek schrijfster, en Almar Setz. Hij gaat de foto illustraties in het boek verzorgen. Het wordt dus ook een zoektocht naar het verhaal achter het portret. In de uitgave laat ik zien hoe mijn werkwijze is door o.a. aantekeningen en schetsen te laten zien, die ik als voorstudie gemaakt heb. Het zal een boekwerk van zo’n 125 pagina’s worden.”

Expositie

“Daarnaast wil ik uiteraard dat er een expositie in de openbaren ruimte van Sneek komt, die gratis voor iedereen toegankelijk moet zijn. Hierna moet er een feest van verrassing en herkenning losbarsten en de verhalen zullen mensen weer moeten verbinden en enthousiasmeren: ‘Hest dy en dy al siën? Hé must nou us kieke, dy ken ik! Weest wel je, dy het…’ Daar hoop ik dus op. Op dit moment ben ik met hulp van Annemieke Steemers druk bezig om sponsors voor het project te vinden. We doen dat niet met een foldertje hier en een briefje daar. Nee, we hebben een prachtig kistje ontworpen met de nodige informatie. In het kistje liggen een aantal kaarten met info en ook al een afbeelding van een van de portretten die ik gemaakt heb. Joh, ik ben helemaal enthousiast. Dit project gaat lukken en ik kruip voor het eerst uit mijn schulp, wat ik overigens heel erg spannend vind. Maar dat moet dan nu maar eens. ‘Meesterlijk Sneekers’ wordt een bijzonder project!”

Verdere info: www.atelierimkemeester.com