dagboek > overzicht
Dagboek júny 2018Bekiek hele maand 
 
28 júny om 18:40
 
Keramiek van Tjabel Klok en schilderijen van Tjeerd Landman bij Bax Kunst





SNEEK - Van 3 juli t/m 28 juli 2018 is bij Bax Kunst de volgende expositie te zien uit de reeks van PROJECT11, met schilderijen van de Leeuwarder kunstenaar Tjeerd Landman en keramiek van Tjabel Klok. Voor beide kunstenaars is de Galerie aan de Singel bekend terrein, via eerdere exposities en een jarenlange verbondenheid met de galeriehouders.

Tjabel Klok

Tjabel Klok, geboren 1942 te Emmen, is woonachtig in Opeinde. Hij heeft zich naast zijn docentschap in zowel het onderwijs als in creativiteitscentra altijd sterk toegelegd op zijn eigen creatieve producties. Tjabel volgde de Handvaardigheidopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst te Groningen en verdiepte daar zijn keramische kennis (1975-1979).

Hij laat zich sterk inspireren door oud-Mexicaanse en traditionele decoratie- en stooktechnieken, maar transponeert deze op een eigen manier tot hedendaagse vormen en kleuren.

In de Raku techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren en gaat de dialoog aan met de traditie door de toepassing van oude technieken en stookwijzen. Wat hem in de Raku techniek intrigeert is de manifestatie van het onregelmatige, ontoereikende en onvolmaakte, dat een schoonheid accentueert die lijnrecht staat tegenover de uitgebalanceerde volmaaktheid. Als gevolg van zijn zoektocht in de keramische omgeving heeft hij meerdere keren workshops gegeven op het gebied van (raku-) ovens, papierovens, pitfiring en meer.

Rakugestookt aardewerk is een laaggebakken poreus aardewerk, met een glazuur dat meestal een duidelijke haarscheur vertoont. Het is dan ook niet geschikt voor dagelijks gebruik in de keuken. De opgedane kennis op het gebied van glazuren deelt hij regelmatig met cursisten die zich willen bekwamen in dit specifieke vakgebied.

Tjeerd Landman





Waar de poëet probeert in verzen vorm te geven aan zijn diepste gevoelens, die vaak moeizaam gestalte krijgen, daar probeert de kunstschilder eveneens zijn gevoelens en emoties een beeld te geven. Kortom: hij probeert zijn gedachten visueel te maken. Zo probeert ook de kunstschilder Tjeerd Landman vorm te geven op doek wat hem beroert. “Ik schilder een Friesland waarin ik weg kan dromen. Een Friesland vanuit mijn herinneringen maar ook vanuit de bestaande werkelijkheid.”

Geboren op 4 januari 1959 te Leeuwarden, voelde hij vrij gauw dat hij zijn artistieke gave in de beeldende kunst kwijt kon. Na lessen gevolgd te hebben op de Academie voor beeldende kunst “Vredeman de Vries” te Leeuwarden, kreeg hij enkele jaren les van de Friese kunstenaars Pieter Pander en Klaas Werumeus Buning.

Wat fascineert deze schilder, wat draagt hij met zich mee? Zijn werk is voor de objectieve kijker zeer herkenbaar. De toon waarmee de schilder creëert, zijn kleurgevoel, geven aan dat hij zich verbonden voelt met het avondlijke uur: een tamelijk zwaarmoedige kleurkeuze, melancholie en weemoed schijnen daarbij symptomatisch te zijn. Wie het werk van Tjeerd Landman bekijkt, wordt ongetwijfeld geraakt door het licht. Tjeerd schildert gewone dagelijkse dingen en zijn werken zijn herkenbaar, de schilder neemt de kijker mee naar een andere serene wereld.

Landman: "In mijn landschappen en havengezichten tracht ik vanuit de werkelijkheid de essentie te vinden en deze extra accenten te geven. Hierdoor zoek ik naar een nieuwe werkelijkheid, waarin de figuratie nog bestaat maar waar ook abstracte elementen vorm krijgen. Verdeling van licht en donker speelt zowel in de landschappen, havens als de portretten een belangrijke rol.”

De expositie toont in hoofdzaak de Friese landschappen van Landman, naast onder meer zeegezichten van de Noordzee, schapen en havengezichten.