dagboek > overzicht
Dagboek september 2018Bekiek hele maand 
 
1 september om 12:36
 
VHS 20 jaar: “Kiek dat is myn moeke met dat groat bos haar…”

Sneek- In een bomvolle bibliotheek heeft wethouder Stella van Gent vanmorgen het nieuwste exemplaar van De Waag, magazine van Vereniging Historisch Sneek e.o. in ontvangst genomen van voorzitter Jelmer Kuipers. Vlak daarvoor had de lokale volksvertegenwoordigsters al mooie woorden gesproken over de vereniging die vandaag haar 20ste verjaardag viert met een uitgebreide tentoonstelling over het lager onderwijs in de stad. “Toeval of niet, het is vandaag ook de dag waarop ik 20 jaar in Sneek woon”, vertelde de wethouder.

“Bij VHS gaat het om en over verhalen, mensen willen weten waar ze vandaan komen, maar wel met de blik vooruit. Ik praat geen slecht Snekers, maar ik luister liever naar mensen die het wel perfect doen”, vervolgde Van Gent. De cultuurwethouder had verder nog een mooi citaat dat zeker voor de VHS van toepassing is: “Geschiedenis is een school waar men zich zelden aan een lesrooster houdt”. Was getekend Olof Palme, de vermoorde premier van Zweden.

Duizend leden

Prominent lid Cees Veenstra gaf na de speech van de wethouder een historisch overzicht op rijm, uiteraard in het Snekers. Op dit moment zijn er zo’n duizend mensen lid van de historische vereniging, die in de kelder van de bibliotheek haar plek heeft.

Alice Booij, Geert van der Veer, Gerda Lok, Pier Sijbranda,Boudewijn de Ree, Tsjissie Dijkhuis,Atse Ozinga en Cees Veenstra vertellen vandaag verhalen en anekdoten over hun lagere schooltijd. Booij: “Op een fan de foto’s is myn moeke te siën, dat meiske met un groat bos haar…”

De ‘Vertelstoel over het Sneker schoolleven’ duurt nog tot vanmiddag 15.30 uur.