dagboek > overzicht
Dagboek september 2018Bekiek hele maand 
 
2 september om 17:55
 
Meesterlijk Sneekers is een uitzonderlijk mooie tentoonstelling die het hart raakt

Meesterlijk Sneekers, passender kan de naam niet voor de prachtige expositie die gistermiddag geopend werd in het Atrium van Sneek. De titel van de tentoonstelling en die van het gister ook gepresenteerde boek is alles zeggend: Het verwijst naar Sneek en de Snekers. Ook komt de naam van de kunstenares er in terug en daarnaast is het een knipoog naar de portretkunst van de oude meesters.
Ook de locatie die Imke Meester en haar projectteam, Annemieke Steemers en Afke Henni, voor de expositie gekozen hebben is een schot ik de roos.

“Het Atrium is een droomlocatie met het glazen dak”, aldus Meester. Bovendien is het in het hartje van de stad, daar waar Sneek haar oorsprong vindt: op de veenterp van het Oud Kerkhof, waar vroeger veel kinderen het schrijven, lezen en wellicht tekenen leerden in de Eben Haëzer School. Tot zover heeft de Heer ons geholpen zegt die naam.

Over helpers gesproken, ze waren er gister allemaal, de kleine grote sponsors, onopvallend opvallend aanwezig. Wat een bijzondere steun! Het werk, daar gaat het tenslotte om, is van de buitencategorie in haar soort. Magisch. Realistisch. Tot in detail. Zou Imke Meester zelf wel weten wat voor groot talent zij heeft?

Met deze portretten van Snekers wil de kunstenares voor verbondenheid zorgen. Mensen zullen met elkaar herinneringen ophalen waardoor de onderlinge verbondenheid duidelijk wordt en het gemeenschapsgevoel versterkt.

“Ik bin fansels gjin Snitser, ik bin in swerver, mar trochdat der sa’n portret fan mij makke is, fiel ik mij hieltyd mear Sneker”, aldus Douwe Visser. Hij sloeg hiermee de spijker op de kop. En de verhalen kwamen er gister, de ene na de andere. Ingekleurd door de tijd, zeker. Maar daarom niet minder kleurrijk. De overleden Snekers die door Imke geportretteerd zijn houden de personen in leven: dood is niet dood, als er nog over jou gesproken wordt.

De tentoonstelling Meesterlijk Sneekers in het Kunstencentrum Atrium aan het Oud Kerkhof is nog tot en met 30 september van maandag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 te bezichtigen. Van 1 oktober tot en met 3 november is de expositie te zien in de Rabobank Sneek Zuidwest Friesland aan het Martiniplein 1 in Sneek. Van maandaag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en van zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Het bijbehorende boek, met alle portretten, maar ook de achtergrondverhalen, is o.a. te koop bij Boekhandel van der Velde.