dagboek > overzicht
Dagboek ňktober 2018Bekiek hele maand 
 
18 ňktober om 20:04
 
Sneek heeft een ‘hele lelijke kerk' en ‘geen goede restaurants en hotels’….


Se magge mij wel un dach in un boekwinkel opslúte, ik fermaak mij wel. Fanavend an ut sneupen bij Van der Velde in de Krúzebroederstraat. Fyn it dęr un oupriisd boekje foar € 2,95.
“Friesland en de Friese Waddeneilanden is het eerste deel in een serie van elf over alle provincies van Nederland, oorspronkelijk verschenen in het succesvolle Heel Nederland. Deze gids biedt een monumentaal en adembenemend panorama op alles wat Friesland mooi, vreemd en bijzonder maakt.” (2012)

Ik blader der wat in om en soek úteraard even bij ut lemma Sneek. Nou, dęr wurde ik nyt froeleker fan wat de auteur Eik Zaal skriëft:

“Aan het (!!hvdv)Singel is een hele lelijke kerk van bouwmeester P.J.H. Cuypers te zien. De Martinuskerk stamt uit 1872 en wijkt van buiten nogal af van de…”
Nyt gewoan un ‘lelijke’ kerk mar un ‘hele lelijke kerk’.

Jeuminikkus dęr salle myn Rooms Katolieke frynden en fryndinnen nyt blij met weze, su’n útspraak. Nou ja, at je ut al over ‘het Singel’ hewwe dan weet ik genoech.

Trouwens de Sneker horeka krijt ok even foar un paar stúvers fan dizze blaaskaak:

“Hoewel Sneek tijdens de Sneekweek. Het befaamde zeilevenement dat het eerste weekend van augustus begint, overspoeld wordt door toeristen, kent de stad geen goede restaurants en hotels…”

Rik Zaal dus:"Rik Zaal reisde stad en land af en wat bleek: Nederland is veel groter dan we dachten. Hij wijst ons bevlogen, eerlijk en hoogstpersoonlijk de weg in een land dat in alle opzichten een wonderbaarlijk grote verscheidenheid vertoont. Zaal levert daarbij een schat aan wetenswaardigheden en nieuwe perspectieven. Op grond van eigen ervaring geeft hij adviezen voor logeer- en eetadressen."