dagboek > overzicht
Dagboek november 2018Bekiek hele maand 
 
8 november om 15:46
 
Veelzijdige Ellen ten Damme schittert in Theater Sneek

Marlene Dietrich, Hildegard Knef, Edith Piaf, Nina Hagen. Niet de eerste de besten en dat is nog maar een understatement. Ik voeg nog een naam aan het rijtje toe, die van Ellen ten Damme! Allemachtig, wat heb ik gisteravond in Theater Sneek genoten van haar theaterprogramma ‘Paris-Berlin’, een muzikale reis langs deze wereldsteden waarbij Ten Damme onze gids was.
Eerder was ik bij haar voorstelling ‘Cirque Stiletto’, een spektakelstuk vol acrobatiek. En ook bij haar vorige programma ‘Thuis bij Ellen’ mocht ik in het publiek zitten. En dan nu de muzikale reis, die voor de zoveelste keer laat zien hoe veelzijdig Ellen ten Damme is.

Ze kwam niet alleen naar Sneek, maar werd vergezeld door Thijs Cuppen ,Arthur Lijten, Marieke de Bruijn, Jos Teeken ,Ben Mathot , Mark Mulder en Theo Sieben die met elkaar de muzikale show stelen onder de naam The Magpie Orchestra. Stuk voor stuk rasmuzikanten, een pianist, bassist, drummer, trombonespeler en 4 strijkers, die vanaf moment één alle ruimte van Ten Damme krijgen. Muzikale reizigers in de tijd, die met Ellen ten Damme maar één doel schijnen te hebben: ‘Je veux de l’amour’.

Dan volgen veel klassiekers, prachtige Franse chansons als ‘Non je ne regrette rien’, ‘Millord’, ‘Avec le temps’ allemaal nummers met een vleugje Ten Damme.

Zelfverzekerd, uitdagend en perfect van uitspraak. In het Duits, is het al niet minder, als ze ‘Ich hab noch einen Koffer in Berlin’ zingt en niet te vergeten het ‘Unbeschreiblich Weiblich’ en ‘Naturträne’ van Nina Hagen.

Het publiek wordt meegezogen, vanaf het eerste moment dat Ten Damme op het podium verschijnt. Hilarisch is het als een bomvolle Sneker theaterzaal amechtig ‘Je t’aime moi non plus’ met sexy Ten Damme meehijgt. Weg met het aureool van stijve Friezen! Maarten op de eerste rij, is de rest van de avond overigens wel de Sjaak.

Ellen ten Damme is een muzikale omnivoor, van opera talent ( ‘Die Königin der Nacht’ ) tot rock-bitch tot vertolker van Rammstein. Verbluffend dat ze het allemaal uit haar gespierde maar ook fręle lijf weet te halen. Gewoon genieten met volle teugen. Teveel superlatieven?

Misschien, maar ik ben een half etmaal na deze voorstelling nog even lyrisch als vlak na het optreden.
Als iemand zo hartstochtelijk is als Ellen ten Damme, dan is het voor mij logisch dat je dat teruggeeft. De finale is alleszeggend, het Sneker publiek dat van geen wijken weet, terwijl de diva ‘Gute Nacht Freunde, es wird Zeit für euch (!) zu gehn’ zingt, Ondertussen wordt het podium letterlijk afgebroken door haar muzikanten. Ellen blijft, tot het laatste moment.

Als de foyer al aardig leeg begint te lopen staat Ellen nog rompertjes, CD’s en handtekeningen uit te delen. Ten Damme maakt zich er nooit vanaf. Logisch dat haar voorstellingen altijd en overal uitverkocht zijn. Terecht!