dagboek > overzicht
Dagboek november 2018Bekiek hele maand 
 
9 november om 19:38
 
Feestelijke opening expositie 50-jarig bestaan de IJsster in FSM

Vanmiddag was de officiële opening van de expositie ter ere van het 50-jarig bestaan van schaats- en skeelervereniging de IJsster uit Sneek in het Fries Scheepvaart Museum. De kersverse burgemeester van SWF en tevens groot schaatsliefhebster Jannewietske de Vries mocht samen met Olympisch kampioen (én ere lid van de IJsster) Ids Postma het startschot lossen.

Voor de officiële opening werd door het vertellen van anekdotes en herinneringen van onder meer Ron Couwenhoven, Hedman Bijlsma en Mark Hilberts het publiek meegenomen in geschiedenis van het ‘hardrijden’ in het algemeen en Sneek in het bijzonder. Uiteraard ook het ontstaan van de IJsster kreeg ruim aandacht.

De expositie omvat heel veel informatie over het hardrijden in Sneek en omgeving en het ontstaan van de IJsster, waarbij de bezoeker wordt meegenomen naar het jaar 1800 tot nu. Schaatsen, wedstrijdreglementen en prijzen van door de jaren heen zijn onder andere onderdelen die worden tentoongesteld. Niet alleen de prijzen van Olympisch kampioen Ids Postma, want deze zijn al langer te zien in het museum, maar ook de prijzen van andere leden van de vereniging worden in de spotlight gezet.

Jannewietske de Vries vertelde tijdens de rondleiding door voorzitter Pieter Bult dat ze enorm van schaatsen houdt. Dat ze de Elfstedentocht al een keer gereden heeft, is bekend en dat de burgermoeder nog altijd lid is van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden is ook bekend.

Toch kwamen er vanmiddag ook nog een aantal bekentenissen van de eerste burger van SWF: “Ik fyn it prachtich dat ik mei Ids dizze eksposysje iepene mei, ik wie altyd fan fan him!” Om dat te onderstrepen kreeg De Vries een fraaie Ids-cap cadeau met de tekst ‘Ids my life’.
“En witst, dat ik froeger doe’t ik noch yn Grou wenne, as famke fan in jier as acht al nei Jirnsum fytste om Atje Keulen-Deelstra te felisitearen? Mocht ik har plakboeken ek noch besjen en krige ik in boekje fan har kado: ‘Us Atsje’! Dat is toch geweldich?”
Nog een bekentenis van de burgemeester. “Ik wie noch mar tsien jier en doe waard ik al sikretaris fan de iisklup yn Grou. Dęr is myn bestjoerlike loopbaan yn feite mei begűn!”

Vele coryfeeën uit de rijke historie van de IJsster waren vanmiddag tijdens de opening aanwezig. De expositie is nog tot en met februari 2019 te bezichtigen.