dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2019Bekiek hele maand 
 
11 febrewary om 17:26
 
Apart nyt, un pimpelmees met stress!!

Kiek even fyn ik ut wel aardech, un fogeltsje dat teugen ut rút tikt, mar at dat twee dagen achtermekaar is…Bij nader bestúdearing weet ik dat ut un pimpelmees is, ok nňch eentsje met un rinkje om’e linker poat. Dat ik mach annimme dat ut un troude Roomse Pimpelmees is. Of ut beestje ok an de pimpel weest het, weet ik dan wear nyt.

Ik ken ok ut ferske fan un Roodborstje dat teugen ut rút tikt:

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik
Laat mij erin, laat mij erin
't Is hier te guur en te koud naar mijn zin
Laat mij er in, ja er in

't Meisje deed open en strooid' op haar schoot
Kruimeltjes suiker en kruimeltjes brood
Dat was het roodborstje wel naar de zin
Vloog toen het bos maar weer in

Is úteraard flauwekul. Dat ik bin op soek gaan, węrom’t su’n fogeltsje dat doët, wat dat wil ik dan wel wear wete. En niks is geheim op ut world wide web:

“Dagenlang kunnen vogels ermee doorgaan: tegen het raam tikken en fladderen. Van de vroege ochtend tot de late avond. Om gek van te worden. Waarom doen vogels dit en kan het kwaad?

Als vogels tegen een raam tikken willen ze echt niet naar binnen. Sommige mensen denken dat ze bedelen, maar ze willen ook geen eten. Het enige wat ze willen is die rotvogel verjagen die daar in hun territorium zit.

Onherkenbaar spiegelbeeld

Het is moeilijk voor te stellen, maar vogels herkennen hun eigen spiegelbeeld niet. Ze snappen niet dat ze zichzelf zien in een raam of spiegel en denken dat hun reflectie een andere vogel is. En in het broedseizoen, is een andere vogel al snel een indringer in hun territorium. Die moet weg.

Wat kunt u doen?

De raamtikker heeft dus stress en het is ook nog eens onrustig voor u. Stop dit gedrag daarom door tijdelijk wat tegen de buitenkant van het raam te plakken, zodat het niet meer spiegelt. Het maakt niet uit wat, maar een tip is: doorschijnend, zelfklevend huishoudfolie. Vaak breekt het de spiegeling genoeg, is gemakkelijk te plaatsen en laat nog wel licht door.”

Mňrren de fitraazje mar even dichtdoën foar dy druktemaker!