dagboek > overzicht
Dagboek júly 2020Bekiek hele maand 
 
5 júly om 17:19
 
Jelle F. Post is bútengewoan goëd ontwerper


Ut deur mij su bejúbelde omslach fan Ensafh is fan Jelle F. Post út Stiens! Beter in ut kolofon siën Van der!!

Wel fyn ik dat ontwerpers, illustrators, opmakers tňch faak te min andacht krije. Dat Geart Tigchelaar de nieuwe bundel fan Arjan Hut bespreekt en ut over de fňrmgeving het mar nyt de naam fan Monique Vogelsang noemt, is miskyn wel illústratyf. Dyselde Tigchelaar dy’t trouwens prima ferbale resęnsy’s geeft op de site fan Ensafh!

Jelle F. Post is een grafisch ontwerper.

Jelle ontwerpt onder andere voor het Rijksmuseum Amsterdam ⊕ een serie van Familiegidsen (waarmee volwassenen en kinderen worden uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over een aantal kunstwerken in het Rijksmuseum), boeken voor Mecanoo architecten, de huisstijl voor het Grafisch Museum in Groningen en werkt momenteel o.a. aan een monografie voor het Haags Gemeentemuseum over Piet Mondriaan en een monumentaal wandkleed voor het Fries Museum ⊕ , wat via het portfolio (en via Instagram ⊕ ) te volgen is. In 2017 wordt de bijzondere huisstijl/identiteit voor de bourgondische ontmoetingsplek ‘Omke Jan’ ⊕ opgeleverd waarbij Piet Hein Eek de architectuur voor zijn rekening neemt.

Prijzen

In 2006 ontving Post de Academie Minerva Prijs voor grafische vormgeving en communicatie. In 2009 werden de affiches van het Jonge Harten Festival genomineerd voor de nationale Theater Affiche Prijs van het Theater Instituut Nederland. In 2011 & 2015 ontving hij voor het grafisch ontwerp van de boeken ‘De zee roept’ en ‘Oranjekoek’ van Tryntsje Nauta een eervolle vermelding bij de Vredeman de Vries Prijs voor vormgeving. In 2015 won hij tevens de publieksprijs voor ‘Oranjekoek’, een prijs voor grafisch ontwerp uitgeschreven door tijdschrift De Moanne.

Het boek ‘Puntneuzen & kersenpitten, de Keuken van Jeroen Bosch’ ⊕ won in 2016 een internationale Gourmand Award in de categorie ‘Best Illustrations’.
Het boek ‘Pindakaas’ belandde in 2017 op de shortlist van het beste Kookboek van 2017. In 2018 wint het boek ‘Vet lekker’ van 24Kitchen-kok Danny Jansen een Foodblogaward als beste kookboek van Nederland. In datzelfde jaar worden twee affiches, gemaakt voor het Jonge Harten Theaterfestival opgenomen in het boek ‘Dutch Posters 1997-2017 – A Selection by Anthon Beeke’. Uit 3500 posters werden door Anthon Beeke (1940–2018) 350 posters gekozen.

ACADEMIE MINERVA Post studeerde grafisch ontwerp aan Academie Minerva in Groningen en was daar van 2010-2018 docent (typo)grafisch ontwerpen.
BNO Jelle F. Post is lid van de BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 01138968.

Bron: https://www.gewoonjelle.nl/

Foto Maarten van der Wal