dagboek > overzicht
Dagboek november 2020Bekiek hele maand 
 
21 november om 17:25
 
Geschiedenis van de vrijmetselarij in Noord-Nederland

Wat un alderfreeslekste moaie novemberdach. Su gries as’t mar kan! Eigenlek besoademiterd november dy noait. Ut is su at ut is: Gries dus! Na de kranten fanmňrren hew ik fanmiddach in un fraai boekwerk fan Uitgeverij Louise lezen: Geschiedenis van de vrijmetselarij in Noord-Nederland. Ik sal ut boek foar de Friesland Post bespreke. Ut was der echt su’n dach foar om met dit boek te beginnen.


Geschiedenis van de vrijmetselarij in Noord-Nederland wil de lezer – zowel niet-vrijmetselaren als vrijmetselaren – uitleg geven en duidelijk maken hoe de vrijmetselarij zich heeft gevormd, dit in samenhang met maatschappelijke ontwikkelingen. Zowel internationaal, nationaal en het bijzonder in Friesland, Groningen en Drenthe. De achttien loges in Noord-Nederland hadden en hebben een nauwe samenhang.

De geschiedenis van de vrijmetselarij is hiertoe opgedeeld in een aantal logische tijdsblokken, van de Verlichting tot het heden. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer het ontstaan en de ontwikkeling van de vrijmetselarij, de werkwijze in de praktijk, het in- en exterieur van de logegebouwen en volksverhalen over de broederschap. Het boek bevat vele unieke afbeeldingen.

Onder redactie van Rob Leemans
Uitgever: uitgeverij Louise