dagboek > overzicht
Dagboek november 2020Bekiek hele maand 
 
27 november om 18:08
 
‘Door de tralies schijnt de zon’ biografie van verzetsman Willem Santema 1902-1944 gepresenteerd

Fanmiddach mocht ik de boekpresentasy leide fan de biografy fan fersetsman Willem Santema. Hij was een fan de aldergroatste út ut Nederlaanse ferset. Hieronder ut bericht dat ik foar GrootSneek skreef.

Ok mocht ik un fers fan Willem Santema foarlezen en un fers út myn eigen bundel over Joadse Sneker. Ut wurdde un bysňndere middach.


Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân heeft vanmiddag uit handen van schrijver en historicus Peter Bak de biografie van Willem Santema 1902-1944 ‘Door de tralies schijnt de zon’ in ontvangst genomen.

Dat gebeurde in de raadszaal van de gemeente Súdwest-Fryslân, voorheen het gemeentehuis van Wijmbritseradeel, waar Santema ooit als raadslid het woord voerde.

‘Halfheid en slapheid zetten de poort open voor het fascisme’, waren de woorden van Willem Santema in oktober 1933 al! Met bovenstaande waarschuwing van Santema begon Peter Bak zijn toespraak vanmiddag.

Na zijn speech overhandigde Peter Bak het eerste exemplaar van het door Steven Sterk (www.noordboek.nl) prachtig uitgegeven boek.

Burgemeester de Vries haalde ook een citaat van Willem Santema aan in haar dankwoordje: ‘Wie heel het volk en heel het vaderland wil dienen moet zin hebben voor betrekkelijkheid en afkerig zijn van scherpslijperij’.

Volgens de burgemeester geldt die uitspraak nog steeds en het zou daarom niet misstaan op een tegeltje in de raadszaal.

Wat ook niet zou misstaan is naast de vernoeming van een straat naar Willem Santema zijn naam te verbinden aan de bassischool in Scharnegoutum, het dorp waar hij opgroeide!

De livestream zoals die vanmiddag werd uitgezonden is terug te zien op https://www.youtube.com/watch?v=B5d5Aukk69U