dagboek > overzicht
Dagboek april 2021Bekiek hele maand 
 
7 april om 17:43
 
'Dé Sneeker': foargoëd de heu!

Fandaach ut onderstaande bericht op de site fan GrootSneek plaatst. Dat geeft gyn goëd gefoël. Jaren en jaren, mappen fol hew ik foar de good-old Sneeker skreven. Begonnen in de tiid fan de Doevedansen mocht ik in de krant públiseare. Interviews, resęnsy's, ferslagen etc. Op un gegeven moment, wannear weet ik su even nyt út'e bloate kňp, kwam der un einde an. 'Ome Joop', sat al nyt mear op kantoar. Foar de Sneeker kwam GrootSneek in ut plak. Nee, dat sęch ik nyt goëd. Ik ging gewoan deur met skriëven, mar nou foar Ying Media. Ferhalen over minsen, over Sneker, over 'myn' stad. Dę hat ik bining met. En júst dat laatste ontbrak der hieltyd mear an bij de Sneeker. Toen de krant overging naar de Liwwarders fan de NDC wist ik, en met mij un soad Snekers, dat ut misgaan sú.

Toen de laatste Sneker sjoernalist de pen dellei, Sjoerd Stiensma, wurdde ut al helemaal dúdelek: de Sneeker is 'ten dode opskreven'. Na 175 jaar dus definityf over en út: de heu!

Ut is sňndermear un ferskraling en nňch us, ik bin dan ok abslút nyt blij met dit nieuws. GrootSneek is gyn weekkrant, ut is un maandmagazine op krantepapier, krekt su as de andere Groot-titels.


Verdwijnt het Sneeker Nieuwsblad na 175 jaar?

SNEEK- De Noord-Nederlandse NDC Mediagroep wil af van alle huis-aan-huis bladen. Waaronder ook het Sneeker Nieuwsblad, dat bezig is aan zijn 175ste jaargang. Het uitgeversconcern ziet binnen het bedrijf geen perspectief meer voor de 40 week- en nieuwsbladen die het in Groningen, Friesland, Drenthe en kop van Overijssel en in Flevoland verspreidt.

Naast het Sneeker Nieuwsblad, staan o.a. ook de Balkster Courant, Bolswards Nieuwsblad, de Heerenveense Courant, de Jouster Courant en de Zuid Friesland op de nominatie om te verdwijnen.

Voor hoeveel werknemers het besluit gevolgen heeft is onduidelijk. Er ligt een sociaal plan, waar de vakbonden mee hebben ingestemd. De plannen zouden geen negatieve gevolgen hebben voor de redacties van zowel het Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant. Ook werknemers van de drukkerij zouden gespaard blijven.

Nederlandse partij

De verkoop van de weekkranten zou een belangrijk onderdeel zijn van de sanering die is ingezet nadat het Belgische krantenuitgever Mediahuis vorig jaar de NDC overnam. Mediahuis is uitgever van onder meer NRC en De Telegraaf. Het bedrijf wil het verliesgevende NDC weer in de benen krijgen en geeft zichzelf daarvoor tot 2023 de tijd. Het lukte NDC zelf de afgelopen jaren niet met winst te opereren. In 2019 liepen de verliezen op tot 10,7 miljoen.

NDC-topman Koos Boot heeft het personeel laten weten dat NDC al haar weekbladen van de hand wil doen en dat het niet de bedoeling is dat enkele worden behouden. "Een Nederlandse partij die de weekbladen als geheel wil overnemen zou ideaal zijn, maar het valt niet in te schatten of dit gaat lukken", aldus Boot in een brief aan de medewerkers.

Aan RTV Noord laat Boot weten dat hij zich realiseert dat "partijen niet in de rij staan".

Hij houdt de mogelijkheid open dat een aantal bladen binnen NDC behouden blijft. "Niet alle bladen zijn gelijk. Niet in hoe ze presteren en ook niet wat betreft het gebied waarin ze worden verspreid."