dagboek > overzicht
Dagboek april 2021Bekiek hele maand 
 
11 april om 17:30
 
Orgel út de Súder gaat naar Poalen

Der wurdt amper reageard op ut nieuws dat ut Proper ňrgel út de Súderkerk fan Sneek naar de Oud-Katolike kerk in Poalen gaat. Ut is allessęgend, ut het nyt de andacht fan de minsen. Ut is wearloas...

Organist Bob van der Linde plaatste ut nieuws op syn FB-pagina:

Organist Bob van der Linde speelde onlangs op het Proper orgel vanuit de Zuiderkerk in Sneek. Op het https://www.youtube.com/watch?v=6XP7sDYioSQ kanaal een registratie van het spel.

Omdat de Protestantse Gemeente Sneek met de Martinikerk toe kan zal deze kerk worden 'afgestoten'. Vanaf 1893 werd dit orgel bespeeld, en bepaalde het de sfeer bij kerkdiensten, trouwerijen, en begrafenissen.

“Voor velen was dit hún orgel. Nu de kerk dicht gaat wordt het orgel verkocht. Het instrument gaat naar een Oud-Katholieke kerk in Polen. Vanwege de huidige perikelen kunnen we niet een laatste bespeling organiseren. Om het afscheid toch niet zomaar voorbij te laten gaan heb ik deze opname gemaakt”, laat de organist weten.

Nou kan ik wel met false sentimenten anskiëten komme, mar ut is su at ut is. Uteraard is ut Sneker kultúreel erfgoëd dat de gręns overgaat. Mar tiden hewwe tiden. De kerkgang su’t dy pakwech un halve eeuw leden was, is over & út. Andere geloofsgemeenskappen, su as de Baptisten dy’t bij Wouter Bandstra kerke, groeie. Nňch us: ut is su at ut is!

Myn laatste herinnering an ut ňrgel in de Súder was dat Gerk Venema Sinteklaasferskes op ut instrúment speulde.

Ut was in 2019. Un evechheid leden, su foëlt ut.