dagboek > overzicht
Dagboek november 2006Bekiek hele maand 
 
2 november om 15:37
  Hewwe je ut as raséchte protestant us over un Rooms feest, gaan je ogenblikkelek de fout in. Had ik ut der gister over dat ut Allersielen weze sú, krij ik futdaleks, en terecht, un tik op de griffermearde fingerkes. Ut was gister Allerheilegen, fandaach is ut Allerzielen! Sorry! Ik hew op ut internet even socht wat de betekenis fan ut feest is. Dit fon ik.

" Op Allerzielen -2 november- herdenkt de Kerk alle overleden gelovigen.
De traditie stamt, voorzover bekend uit de abdij Cluny (klooster uit het Frankische Rijk) waar abt Odilo in 998 bepaalde dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag na Allerheiligen de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze moesten herdenken. In de 14de eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk.
Allerzielen is een dag van gebed voor allen die uit dit leven zijn heengegaan en nog niet voor altijd bij de Heer zijn. Daarbij hoort ook een bezoek aan het kerkhof, een traditie die tot op de dag van vandaag op vele plaatsen wordt voortgezet. Tijdens de eredienst (de Kerk heeft een eigen liturgie voor de overledenen) worden de namen van de overledenen van het afgelopen jaar genoemd.
Het bidden voor de overledenen werd reeds in de 2de eeuw voor Christus gedaan (zie 2 Makk.12,43-45). Men geloofde dat de overledenen hierdoor van hun zonde zouden worden vrijgesproken.
Tijdens het Concilie van Trente (1545-1563) werd de geloofsleer vastgelegd dat er een vagevuur is en dat de overleden gelovigen daar door de gelovigen op aarde kunnen worden geholpen.
Door de vaststelling van de gedenkdag op 2 november wordt de band van deze herdenking met Allerheiligen beklemtoond. Zo wordt benadrukt dat Gods volk, zowel zij die reeds in Gods aangezicht leven als zij die nog onderweg zijn naar de eeuwige zaligheid, één gemeenschap vormt."

Ik hoop dat ik met ut weargeven fan dizze infňrmasy myn fout fan gister wear goëd maakt hew, want ik wil gyn spul met al dy Poieszen en su...

En dan écht nijs! As donderslach bij heldere hemel komt Henk Doevendans met un eigen Sneker Internetkrant. Sinds gister is dizze krant ' on line '.
" Een journalistiek product gericht op de Waterpoortstad en omgeving, dat in elk geval driemaal per week, op maandag, woensdag en vrijdag, ge-updatet zal worden. Mocht het nieuws daartoe aanleiding geven, dan zal tussentijdse aanpassing vanzelfsprekend plaatsvinden ", su laat Doef wete. Feul súkses toewęnst in elk gefal Doevendans! De site is te fine op : www.snekerinternetkrant.nl
Inderdaad hier Sneker met één ' e '.
Węrom dat ut Sneeker Nieuwsblad, met dubbel ' ee ' nňch noait digitaal is begryp ik al heel lang nyt.

Henk Doevendans: www.snekerinternetkrant.nl