dagboek > overzicht
Dagboek november 2006Bekiek hele maand 
 
22 november om 16:17
  Om nňch eventsjes op de PSP-poster werom te kommen, ik hew um foar de liefhewwers fan ut net plukt, met de anfullende infňrmasy. Let ok op dy geweldege deurmat!

" Tijdens de verkiezingsstrijd van 1971 ontstond er veel commotie over een affiche van een koe met daarvoor een spiernaakte vrouw. De in 1957 opgerichte Pacifistische Socialistische Partij (PSP) pleitte met deze poster voor internationale ontwapening.

Het tonen van vrouwelijk naakt vonden veel mensen schokkend. In veel gemeentes werd de PSP-poster verboden wegens 'schending van de openbare zeden' en 'het zinnenprikkelende gehalte'. Ook binnen de PSP was er kritiek op wat de 'seksistische uitbuiting van het vrouwelijk lichaam' werd genoemd. Bij ontwerper George Noordanus werden de ruiten ingegooid.

Fotograaf Hendrik-Jan Koldeweij maakte de foto niet voor de PSP. Hij wilde gewoon een typisch Hollandse foto maken en fotografeerde de 25-jarige rechtenstudente Saskia Holleman in een weideland bij Nootdorp. "Ze bleek niet zo fotogeniek", zei Koldewei later, "vandaar die blonde pruik." Nieuwsgierige boeren keken van een afstandje toe. Vervolgens belandde de foto bij Noordanus, die voor de PSP een affiche moest ontwerpen. De poster zou burgerlijk Nederland schokken en tot over de grenzen faam verwerven."