dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2023Bekiek hele maand 
 
18 jannewary om 18:37
 
Fandaach 60 jaar leden: Elfstedentňcht fan '63

Der reünisten dy't fandaach in Hylpen bij mekaar weest hewwe om over de legendarise/heroďse Elfstedentňcht fan '63 te praten salle ongetwifeld un moaie dach had hewwe. Eentsje fan dy bikkels was der nyt bij, myn oud-buurjonge Jacky Reen. Jacky was tegare met syn Sneker maten Piet Jasper en Joop Abma een fan'e 69 útriders. Dęrmet wurdde Jacky foar mij un bitsje un jeugdheld. Later sú ik der un fers/oade over skriëve.

Op'e site fan Patyna staat un interview met Jacky, ut begin laat ik hieronder fňlge. At jum de site fan Patayna knippe en plakke dan is ut hele interview te lezen. Jack woant nou in Wommels, in Nij Tapert.

Hieronder ut begin fan ut interview:

Sneker Jacob Reen: als tiende over de finish van de Elfstedentocht van 1963


WOMMELS- Het is 18 januari 1963. In een ijzingwekkende temperatuur van bijna -18 staan de 25-jarige Jacob (‘Jacky’) Reen uit Sneek en zijn twee vrienden in Leeuwarden klaar voor een flinke uitdaging. Op de koudste dag uit de Nederlandse geschiedenis starten ze in het ijzige donker aan de Elfstedentocht.

Van de 9.300 toerschaatsers halen slechts 69 de finish
Op die ochtend vertrekken bijna tienduizend schaatsers om de Elfstedentocht te verrijden. Ondanks de slechte weersvoorspellingen staan er drieduizend meer schaatsers op het ijs dan de tocht ervoor, in 1956. Onderweg wachten stuifsneeuw, sneeuwduinen, een ijzige oostenwind, scheurend en hobbelend ijs.

Bij de EHBO-posten kunnen ze de drukte al snel bijna niet meer aan door schaatsers met snijwonden van valpartijen, bevroren ogen, oren, tenen of andere ledematen. Van de bijna 9.300 toerschaatsers houden er aan het eind van de dag 69 het Elfstedenkruisje in handen.

Eén van de 69 finishers

Jacob Reen, tegenwoordig 85 jaar oud en woonachtig in woonzorgcentrum Nij Stapert in Wommels, is één van die 69 schaatsers. Hij kwam als tiende toerschaatser over de finish bij de Groote Wielen. Zijn vrienden volgden als elfde en dertiende. Op de achterkant van zijn Elfstedenkruisje staat het nog duidelijk: 18-1-1963. Aan de wand van zijn appartement hangt een foto: Jacob met zijn vrienden, Joop Abma en Piet Jasper, op het ijs.

Lees het interview verder op

https://www.patyna.nl/nieuws/nij-stapert-bewoner-jacob-reen-als-tiende-over-de-finish-van-de-elfstedentocht-van-1963