dagboek > overzicht
Dagboek november 2023Bekiek hele maand 
 
12 november om 17:55
 
Foar de tweede kear naar ‘Verloren’ woarden in Groate Kerk weest

Honderden minsen hewwe de oulopen dagen foet over de drempel fan’e Groate- ňf Martinikerk in Sneek setten. Earsgister skreef ik der al over foar GrootSneek. Fanddach nňch us un kear un besoek an’e kerk brocht. Opnieuw onder de indruk over de VERLOREN woarden raakt. Der sat frijdachmiddach un man naast mij dy’t sei ‘ik wurd hier knettergek fan’. Ik ken mij dęr wat bij foartstelle.

Bob van der Linde, de jonge ňrganist fan’e Groate Kerk, speulde onheilspellende ja súver lugubere muziek op ut ňrgel. Bovenslach weest disse foarstellingen.

“Op vier avonden, van 9 tot en met 12 november 2023, speelt het Duitse duo Hartung & Trenz in de Martinikerk te Sneek met licht en taal in dit videokunstwerk rondom het thema dementie. Voor dit thema is gekozen omdat deze volksziekte enorme impact heeft op het leven van patiënten en mantelzorgers. In Sneek is recent een Odensehuis geopend, een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie en hun naasten. Zoals we weten heeft dementie tot gevolg dat de identiteit van de betrokkene vervaagt en deze vervaging uit zich ook in het verlies van het gebruik van de moedertaal. Juist daarom zijn de kunstenaars geboeid door het onderwerp.

Hartung & Trenz werken in hun lichtkunst vaak met taal. Zij maken immersieve installaties waarbij het publiek wordt omgeven door geprojecteerde woorden en teksten. Voor het project VERLOREN gaan de kunstenaars aan de slag met het verlies van woorden door de ziekte als thema. Op gevoelige wijze interageren zij met de omgeving, filteren opmerkelijke en terugkerende bevindingen en vertalen deze naar aansprekende poëtische lichtkunstinstallaties die naast een indrukwekkende immersieve ervaring vaak ook stimuleren tot reflectie en discussie.

Op 10 april 2023 is de verbouwde Martinikerk in Sneek officieel geopend. Na de grondige restauratie en herinrichting willen kerkgemeenschap en Vrienden van de Martinikerk de kerk openstellen voor een breed publiek en dit bewerkstelligen door in het gebouw uiteenlopende culturele activiteiten te organiseren.”