dagboek > overzicht
Dagboek november 2023Bekiek hele maand 
 
23 november om 20:24
 
Utslach Tweede Kamer ferkiëzings november 2023 in gemeente SWF

Gyn woarden foar!

Fanmiddach bij stemmen tellerij bij Van der Valk weest. Foar GrootSneek-site un ferslach skreven. Siën hieronder.

Hans Steringa van Burgerzaken SWF over verkiezingen: “A hell of a job, mar de krinten yn’e brij!”

SNEEK- De stembureaus werden gisteravond om 21.00 uur gesloten. De stembureauleden en tellers gingen daarna aan de slag met het tellen van de stemmen per partij.

Vandaag worden alle stemmen per kandidaat geteld en de processen verbaal gecontroleerd. Deze telling gebeurt in een openbare zitting van het Gemeentelijk Stembureau vanaf 09.00 uur in Hotel Van der Valk Sneek. GrootSneek ging naar Van der Valk en trof daar Hans Steringa, van de afdeling Burgerzaken Súdwest-Fryslân.

Stemopneming bij Van der Valk

“Het is vandaag voor het eerst dat deze zogenaamde Centrale Stemopneming gedaan wordt bij Hotel van der Valk in Sneek. Wij kijken alle processen verbaal nog eens goed na. Gisteren is er op partijniveau geteld en wij doen dat vandaag op kandidatenniveau. Alles wordt weer één voor één nagekeken. Er wordt opnieuw een apart proces verbaal opgemaakt dat dan weer vergeleken wordt met het proces verbaal van gisteravond. Daarna gaat het gemeentelijke stembureau er nogmaals ‘overheen’ om te zien wat de telleiders bij hun teltafels doen. Als dat goed is komt er een paraaf onder. Vervolgens gaat het via het gemeentelijke stembureau in een enveloppe naar de zogenaamde OSG-kamers daar is het inbrengen van de software verkiezingen. Ook dat wordt weer dubbel gecontroleerd. Dat deden we voorheen meteen na de verkiezingen, midden in de nacht. Dat proces doen we nu op de donderdag heel gestructureerd”, vertelt Hans Steringa.

Burgemeester Jannewietske de Vies, en portefeuillehouder Verkiezingen, was net als gisteren erg betrokken bij de verkiezingen en liet haar gezicht vanmorgen ook weer zien.

“De burgemeester, de gemeentedirectie en het College zijn betrokken. Een van onze projectleiders, Janke Beintema, werd even met een bos bloem in het zonnetje gezet omdat ze dit jaar voor het laatst bij de verkiezingen betrokken is. Beintema gaat volgend voorjaar met pensioen. Met het eren van mevrouw Beintema worden uiteraard al onze andere medewerkers geëerd. Dat doet ons als organisatie hartstikke goed”, aldus Steringa.

Tussen 600 en 700 medewerkers

Steringa zegt heel blij te zijn met de locatie en de facilitering van Van der Valk, waar alle ruimte is. In het hele verkiezingsproces hebben er zo’n 600 en 700 mensen meegewerkt. “In Súdwest-Fryslân heb je 75 stembureaus met een paar shifts, waar al gauw zeven personen bij betrokken zijn. Dan nog de ambtelijke voorbereiding en dan het op- en aftuigen van de verschillende stembureaus. Ja, dan kom je tot een dergelijk aantal. Vandaag zijn er weer zo’n 150/200 mensen aan het werk. Het is echt een gigantische organisatie. It’s a hell of a job! Maar wel heel mooi om te doen, de krenten in de pap”, weet Steringa.

Kijk voor meer informatie op www.sudwestfryslan.nl/onderwerp/verkiezingen

Volg de uitslagen via https://verkiezingen.sudwestfryslan.nl/TK2023