dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2007Bekiek hele maand 
 
16 febrewary om 12:49
 
Dichteres Maria de Groot út Woudsend wurdt binnenkňrt seuventech jaar. Ik folch Maria al jaren en had ok al mear as één kear un interview met dizze wat mystike frou. Alle kearen is un besoek an har un inspirearende gebeurtenis. Fanmňrren plofte har nijste bundel op ut kokňsmatsje: ' De komst van de ransuil '. De bundel, dy't deur Utgeverij Ten Have út Kampen útgeven is, siet der prachtechmoai út.
" Een ransuil komt in de herfst aanvliegen bij het huis van de dichteres en houdt daar enkele weken de wacht. Dit inspireert Maria de Groot tot een bundel gedichten waarin de ransuil in drie gestalten wordt bezongen: de uil als teken van het monastieke leven, de kloostertraditie; als belichaming van wijsheid en als spiegel van het schrijverschap ", su lees ik op de flaptekst fan de bundel.
Foar dat ik ut in de gaten had, las ik de bundel fanmňrren út. Dat wil nyt sęge dat ik de fersen ok út hew. Maria de Groot har poëzy mutte je kear op kear herleze en beleve, werkelek ontroerende poëzy. Ik hew fan dy dagen dat ik ontfankelek bin foar dizze religieuse poëzij. Promt kreech ik fanmňrren fan un andere fryndin un telefoantsje en mail over un projekt dat te maken het met ut bidden fan de roazekraans. Ja, un roomse fryndin. Hierover sal ik mňrren skriëve op dit dachboek. Ok Carin is un hele inspirearende frou. Eigenlek fyn ik frouwen feul inspirearender as mannen, tegelelikertiid besef ik mij dat su'n útspraak te kňrt deur de bocht is. Aansen mar eventsjes om un 12-uurke, tegare met J. Is ok al su inspirearend. Al mear as 27 jaar!!


Asio Otus, de ransuil