dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2007Bekiek hele maand 
 
21 febrewary om 18:46
  Hest gelyk hoar Doef, ut was gisteravend nyt de raad dy't fergaderde, mar de raadskommissy onderwiis en welwezen.
Sien foar un ferslach op de site fan Henk Doevendans: http://www.snekerinternetkrant.nl/

' Hest ut ONS-boek seker klaar ut is su rustech op dyn log ', sei fanmiddach un trouwe lezer teugen mij. Of ut één met ut ander te krijen het, weet ik nyt, mar inderdaad ik leef op dit moment as un 50-plusser. Mar meestal duurt suks noait lang bij mij, want dan braan ik wel wear los. Fanavend earst saalfoetballe. Op un onmogeleke tiid, halftien pas.

Omdat ut fandaach Aswoënsdach is, wú ik hier un fers delsette dat ik un paar jaar leden ( ? ) over dizze spesiale (Roomse ) dach skreven hew. Mar must miene dat ik ut fine kan. Ik wurd der súver un bitsje benaud fan. Ik sal tňch nyt...

Ik hew eventsjes googelt en kwam dizze tekst over Aswoënsdach o.a. teugen:

Symbool

De bijbel vermeldt reeds het gebruik van as als teken van de vasten, een tijd van boete en bekering, van bezinning op de verantwoordelijkheid tegenover God en de wereld. De as komt meestal van de verbrande palmtakjes die het vorige jaar op Palmzondag gewijd werden, maar ook wel eens van altaarlinnen en kelkdoekjes, of van de watten die gediend hebben voor het zalven bij de sacramenten.
Op Aswoensdag wordt het askruisje als symbool van de sterfelijkheid op het voorhoofd gedrukt. Tot vastenavond viert het uitzinnige carnaval nog hoogtij, de volgende morgen prevelt de priester relativerend: "Gedenk, o mens, dat gij van stof zijt en tot stof zult weerkeren."

Sybe Karspel skriëft fandaach op syn log ok over Aswoënsdach. Binne der ok Roomse Snekers dy't mij fertelle kanne hoe't Aswoënsdach hier in Sneek fiert wurdt?