dagboek > overzicht
Dagboek maart 2007Bekiek hele maand 
 
2 maart om 17:45
  En al wear un paar uur in Liwwarden sitten in ferbaan met de opmaak fan ut O.N.S.-boek. John mach dan un Liwwarder weze, der binne ok nňch wel goeien. We hewwe tegare un perfekte samenwerking. Om metéén mar eventsjes in Liwwarden te bliëven, ik kreech un mailtsje fan Melvin van Eldik dat ie un Frystalech plaatsje op de merk brocht het. Over Miranda Werkman fan Omrop Fryslân, ut cd-tsje hyt dan ok fan Miranda. Je mutte der mar op komme!

Maria de Groot

In Trouw fandaach un útgebreid interview met Maria de Groot. Eén fan de opfalendste stukjes út dat fraachgesprek sitear ik hier:
Een jaar later, september 1982, kreeg zij het aanbod voor een promotieplaats in Utrecht. „Geweldig. Zo kon ik het fundament leggen onder alles wat ik deed, door een studie waarin ik beide vakken, theologie en letteren, kon verenigen.” Dit proefschrift, een vrouwelijke exegese van het Johannesevangelie, werd een van de grootste drama’s van haar leven. „Toen het in 1987 klaar was, wees de beoordelingscommissie van vier mannelijke professoren het unaniem af. Zonder werkelijke argumenten. Er zouden fouten in staan, maar op de vraag welke, kwam geen antwoord. Ik heb dat ervaren als een zeer onrechtvaardige zaak, en als seksisme in optima forma. Waarmee ik wil zeggen dat de heren het werk van vrouwen met onwil en tegenzin bekijken, vooral als er dingen in staan die zij zelf niet weten.” Haar promotor, de rk theoloog prof. De Kruijf kon niets doen, maar door tussenkomst van haar copromotor, literatuurwetenschapper prof. Mieke Bal, promoveerde ze een jaar later alsnog, maar dan aan de letterenfaculteit. „Van die vier professoren heb ik niets meer vernomen, en de medewerkers van de theologische faculteit kregen het consigne dat ze niet bij mijn promotie aanwezig mochten zijn.” Over haar proefschrift heeft ze trouwens nooit iets negatiefs gehoord. „Wel kreeg ik uitnodigingen, uit Hamburg, Cambridge en Amsterdam, om te solliciteren als hoogleraar vrouwenstudies.”

Prima krant, Trouw!

Foto út de auto nommen: Liwwarden, je salle der mar woane (mutte )...