dagboek > overzicht
Dagboek maart 2007Bekiek hele maand 
 
9 maart om 13:23
  Sjoerd en de Sneker wimpel

Peter Hans van den Muijzenberg het de gemeenteraad fan Sneek foarsteld un stadswimpel in te stellen. Ut foarstel is ok annommen. Moai! Nňch foardat de raad sei ‘altyd doën’ kreech ik un mailtsje fan un bekende Sneker wat ik fan de foarstelde kleuren docht. Blau en geel. Krekt as dizze BS ’er moest ik ok futdaleks an Liwwarden denke. Dy stad het tňch de kleuren blau en geel. Tňch ston ik nyt futdaleks klaar met un oardeel op myn dachboek. Earst mar us eventsjes informeare hoe’t suks nou krekt sit. Fia fia kwam ik terecht bij Rudolf J. Broersma, tekenaar Fryske Rie foar Heraldyk. En Rudolf stuurde mij ut onderstaande mailtsje:

“ Via onze secretaris dhr Postma, ontving ik uw e-mail betreffende de wimpel voor Sneek.
Hierin verbaasd u zich over het gebruik van de kleuren blauw en geel in de wimpel voor de stad Sneek. De kleuren blauw en geel (of goud) zijn naruurlijk niet alleen aan Leeuwarden voorbehouden, omdat ze afgeleid zijn van het wapen. Zo zijn het ook de kleuren van de Provincie en van Nederland (allemaal met goud en blauw in hun wapens).

Dat Sneek en alle andere elf steden de kleuren blauw en geel in hun wimpels hebben gekregen, ligt ondermeer in het feit dat deze kleuren ook al in gebruik waren bij de vereniging de Friese elf steden.
De Fyske Rie foar Heraldyk had in het begin van de jaren tachtig, voor de gemeentelijke herindelingen, een systeem uitgedacht voor de wimpels van steden, gemeenten en waterschappen.
Zo kregen de wimpels van gemeenten die lagen in het gebied van het oude landschap Oostergo een vlucht in banen rood en wit, gebaseerd op het wapen van dat landschap, de gemeenten in Westergo banen van blauw en wit en gemeenten in Zevenwolden groen en wit. Voor de steden heeft de Rie het blauw en geel gehandhaafd De waterschappen kregen een witte vlucht met daarin drie groene pompebladeren.

Hopende uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.”

Su dúdelek as’t mar kan Broersma! Su’n offisjele wimpel is nyt sumar eventsjes wat. Ut foarstel fan Sjoerd Tolsma ( PvdA’er ) om in de wimpel un oubeelding fan de Waterpoart op te nimmen is folgens mij wat al te populistys. En foar de kleurkeuze: sien de útlech hierboven! Sjoerd had um dus beter infňrmeare late mutte, foardat hij met syn opmerkingen kwam. Is anders niks foar Sjoerd, folgens mij één fan de beter raadsleden in de Sneker froedskap!