dagboek > overzicht
Dagboek júny 2007Bekiek hele maand 
 
17 júny om 15:22
 

" Tientallen doden door zelfmoordaanslag Kabul

anp | Gepubliceerd op 17 juni 2007, 14:27
Laatst bijgewerkt op 17 juni 2007, 14:32

KABUL - Door een zelfmoordaanslag op een politiebus in Kabul zijn zondagochtend zeker 35 doden en tientallen gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zijn agenten en burgers. Dat heeft een hoge politiefunctionaris in de Afghaanse hoofdstad laten weten.


Het gaat om de dodelijkste aanslag in Kabul sinds de verdrijving van het radicaalislamitische Taliban-bewind eind 2001 uit het centrum van de macht.

Een woordvoerder van de Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist in een telefoongesprek met persbureau AFP. Hij sprak van een ,,zeer, zeer geslaagde operatie'' en zei dat de Taliban plannen hebben voor meer van zulke grote aanslagen. Kabul was relatief veilig in vergelijking met andere delen van het land.

Zwaar explosief

De zelfmoordenaar zat in de bus. Hij blies zichzelf op in het centrum van de hoofdstad vlakbij het hoofdkwartier van de politie. De bus zou docenten naar de politieacademie hebben gebracht.

De bus werd door een zwaar explosief verwoest en ook andere voertuigen raakten beschadigd. Lichaamsdelen lagen op tientallen meters van de bus. De doden zouden allen Afghanen zijn. Onder de gewonden waren volgens de politie ook enkele buitenlanders, waaronder Japanners, Koreanen en Pakistanen.

Het is de vijfde zelfmoordaanslag in Afghanistan binnen drie dagen. Zaterdag kwamen bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad zeker drie mensen om het leven. Een dag eerder kwam bij een zelfmoordaanslag in Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan, een Nederlandse militair om."


===========================================================

Węr sal ik fandaach over skriëve? Over faderdach? Over ut gelykspeltsje fan Foppe syn jonges? Over ut ouskeidskonsert fan BZN, dat ik sunoadech opnimme moest en der ferfolgens noait wear na omsien? Un stikelech stukje over Metz? Over Jikke ( foar de sufeulste kear? ) Over markante Snekers dy't al lang nyt mear onder oans binne? Over dat ik nňch dry weken naar skoal mut/mach en dat ik dan seuven weken fekaansy hew? Over...

Afghanistan fer fut? Nou nee, eventsjes googele en je binne der!