dagboek > overzicht
Dagboek augustus 2007Bekiek hele maand 
 
30 augustus om 17:03
  Mňrrenavend is ut dan sufer. Dan barst ut 24 uur kultuurspektakel fan Sneek los. Un prachtech inisjatyf! Ik bin bliid dat ik ut festival nyt fanou de sydline hoef bij te woanen. Pieter Stellingwerf, één fan de organisatoaren het mij fraagd ňf ik ut nachtprogramma in de Groate ňf Martinikerk presenteare wil. Graach! Suks is fanself un prachtgelegenheid om ut ferstival fan binnenút te beleven. Bovendien fyn ik ut plak útermate geskikt om suks te doën. Hierbij de programma-info fan de Martini-lokasy:


" In de Martinikerk start het nachtprogramma met folkmuziek van Johan Keus en Ernst Langhout, bekend van onder andere Friestalige Bob Dylan songs. Daarna volgt een unieke uitvoering van de Schilderijententoonstelling van Moussorsky, gebracht door een koperensemble met dirigent Tsjeard Verbeek. In de donkerste uren van de nacht volgen twee bijzondere films: Pans’s Labyrinth van Guillermo del Toro en Azuloscurocasinegro van meervoudig Oscarwinnaar Daniel Sánchez Arévalo. (Diegenen die in de nacht beide films zien wacht ’s ochtends een bijzondere beloning).
De Sneker dichter/schrijver Henk van der Veer zal ’s nachts en ’s ochtends in de Martinikerk presentator en gastheer zijn. In de kerk zal ook een ontbijt worden geserveerd dat muzikaal zal worden omlijst met optredens van een koor, van de bekende Russische pianist Oleg Morozov en van de groep Souldada."

Earder dit jaar mocht ik un optreden fan Ernst Langhout ( met Rolling Home ) presenteare in Ysbrechtum. Un freeslek aardige kearel, en wat nňch belangriker is, un prima múzikant. Tseard Verbeek ken ik al jaren, ok un múzikale topper. Over ut filmanbod: Groate frynd Wijnstok sorgt fandaach in de Sneeker foar gratis reklame. Sukke minsen kan de stad wat met!
Wat ut koar o.l.f. Johan Veldhuis hore late sal, bliëft nňch eventsjes un ferrassing. Over Oleg Morozov ut folgende:

" De Russiche pianist Oleg Morozov speelt in Martinikerk licht klassieke muziek. Morozov, die in 1999 de door de bekende cellist/dirigent Rostropovitsj ingestelde Gloraprijs won, studeerde af in Rusland en is tegenwoordig verbonden aan het conservatorium in Zwolle. Hij bracht onder meer een cd met composities van Chopin en Balakirev uit."

En ik beslút dit infňrmatieve logje met Souldada:

" Met "Cançăo", het theaterconcert en de cd die de Sneker Herman Woltman met Souldada maakte rond zangeres Janna Koussios, gaat het publiek vanochtend op een muzikale reis naar Zuid-Amerika en Zuid Europa met Friesland als "vertrekpunt". Afscheid, verlangen en weemoed worden tijdens deze reis door beeldende teksten en composities weergegeven. Teksten over het Wad en de Friese eilanden dragen bij aan dit beeld. Klinkt een laiká in het Fries en is funk en zigeunermuziek te combineren?"

Su earst mar!

Souldada