dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2008Bekiek hele maand 
 
8 jannewary om 17:27
  Kultureel Kertier

Fan Wim Faber krij ik krekt ut onderstaande persbericht binnen. Ik plaats ut úteraard op myn webstek. Sú ut wel aardech fine as wethouwer Van den Broek hier eventsjes op reageare wil. Dy reaksy sal ik hier dan graach ok delsette.

" Folder Buurtcomité Cultureel Kwartier maakt veel reacties los

Het Cultureel Kwartier blijft de gemoederen bezig houden: het Buurtcomité Cultureel Kwartier ontving in twee weken maar liefst 67 reacties op de folders die het huis-aan-huis in de omgeving had bezorgd. De reacties kwamen vooral uit de omgeving van Stationsstraat, Willemstraat, Julianastraat en Westersingel, maar óók van Oude Koemarkt en Nauwe Noorderhorne.
In veel van die reacties boden buurtbewoners ook aan het comité een handje te helpen. Velen boden het buurtcomité zelfs financiële hulp aan. Iedereen die heeft gereageerd krijgt binnenkort persoonlijk bericht van het comité. Om ook in geval van juridische procedures alerter te kunnen reageren, heeft het comité inmiddels een vereniging opgericht.

Uit het grote aantal reacties is gebleken dat niet alleen bewoners van Kerkgracht en Oud Kerkhof de (negatieve) effecten vrezen die de plannen voor het Cultureel Kwartier zullen hebben op hun (woon)buurt. Oók buurtbewoners aan de kant van de Westersingel en Stationsstraat zijn ongerust. “Ruim 60 emails, antwoordstrookjes en telefoontjes binnen twee weken zijn voor zo’n actie een prima score”, zegt woordvoerder Wim Faber. “Daar zitten ook de reacties bij van twee bewonersverenigingen. Die hoge respons geeft wel aan hoe sterk dit bij de buurtbewoners leeft.”
Het buurtcomité blijft voorstander van het Cultureel Kwartier, “en de verwijten dat we te laat actie voeren zijn volstrekt onterecht”, voegt Faber toe. “Het gaat ons juist om de effecten op onze woonwijk en dáár had al eerder naar moeten worden gekeken. De gemeente heeft daar z’n taak laten liggen.”

Het comité, dat deze maand een gesprek met de gemeente heeft, is ‘verbaasd’ over de informatie die wethouder Hans van den Broek op 3 januari jl. in “Uit de Marktstraat” verspreidde. “Het stuk bevat nogal wat ‘feitelijke onjuistheden’”, zegt Faber. “Eén voorbeeld: als de wethouder zo graag wilde dat de buurtbewoners zich organiseerden -iets wat wij trouwens nooit eerder hebben gehoord- waarom proberen zijn ambtenaren dan al maandenlang angstvallig dat juist tegen te gaan? Het gesprek met ons en met andere bewoners wordt nog steeds straat per straat gevoerd. De ene keer werd de Kerkgracht, en de volgende keer het Oud Kerkhof uitgenodigd. Voor het bouwverkeer op de Kerkgracht is zelfs gesproken met twee gedeelten van de Kerkgracht - één keer met zes bewoners en één keer met twee.”
Ook zetten de buurtbewoners vraagtekens bij de kwaliteit van de uitgevoerde verkeersstudie: “Het gaat niet alléén om het verkeer bij het nieuwe theater op de Westersingel”, zegt Faber. “Daar wil de wethouder het graag over hebben, maar wij vragen de gemeente al maandenlang om een brede verkeersstudie, waarin álle verkeerseffecten van het theater en het CvK in zijn geheel worden onderzocht. Normaal doe je dat zodra je een lokatie voor zo’n publiekstrekker als het Cultureel Kwartier kiest. Dat betekent bijvoorbeeld dat je bij de herinrichting van de Wijde Noorderhorne óók rekening houdt met de bevoorrading van Nauwe Noorderhorne en het CvK.”


Nyt moai

Nou't Wim ut tňch over de Wijde Noorderhorne het, kan ik ut folgende over de Nauwe Noarderhňrne wel eventsjes kwyt.

In de Nauwe Noarderhňrne staan un antal panden freeslek lelek te wezen. Ik hoop fan ganser harte dat dizze pandsjes binnenkňrt us pimpt wurde salle, om mar us un moai Sneker woard te brúken. Ut is werklek gyn poarem in dizze anders bęst wel gesellege straat. Der sit loof ik un hele geskiedenis an dy ferpaupering. Oplosse dy saak!

Wat un soadsje dęr in de Nauwe Noarderhňrne! Opknappe dy hannel!!

Plisyburo

In Sneek het de plisy su foar en na al op aardech wat plakjes sitten. In de Kleine Kerkstraat, an ut Martiniplein, an de Krúzebroederstraat en an de Van Giffenstraat. Mňrren staat de ferhúzerij fan dit laaste adres naar ut Dryltserplein 1 op ut programma. De meningen salle der over ferdeeld weze, mar ik fyn ut nije gebou wel wat hewwen. Teugenstanners fan ut gebou hoarde ik fanneweek klagen dat ut un enerzjy fretend bňlwerk is.

Ut nije plisyburo het úsicht op de Watertoaren, gouden plakje folgens mij