dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2008Bekiek hele maand 
 
25 jannewary om 14:00
  Joop Slagter

Fanmňrren lekker an ut resensearen weest. De nieuwe bundel fan Joop Slagter, ' Denken aan Friesland '. Hearleke herkenbere poëzy, met un hooch Sneekgehalte. Joop het finaal de gek met al dy ivoren-toren-poëzy-kritikasters. Dęr mach ik wel over. Ik sú ut trouwens bysonder op pries stelle at Joop nou ok us in ut Snekers un sonnet skriëve sú. Kom op Slagter gun mij dat plezier!!
Hier ut titelfers út de bundel:

Friesland

Denkend aan Friesland zie ik de greide
zich zorgeloos baden in zinderend geel;
wolken trager als koeien verglijden
langs Makkumer blau op een Bennerpaneel;

hoor ik hoe grutto's boven de weiden
maaiers belagen uit hun treurende keel;
ruik ik het voorjaar geuren verspreiden
van stalmest, klaver, vers gras en kaneel.

Tankend in Friesland zie ik ze scheuren
bonkige mannen met een sombere blik
op hun goeiige van kleinvee stammende smoelen;

hoor ik hoe twee straaljagers de vrede bejoelen
ruik ik dwars door mijn oxelspray heen verstik-
kende strontlucht en uitlaat-odeuren.

Humor

Ik haal um mar wear us fan solder, de útspraak dat de humor op straat leit. In dit gefal in de pisbakken. De earlekheid gebied te sęgen dat ik de foto foarege week al in ut Abe Lenstra Stadion nommen hew. Sien mar us wat op ut plasmatsjes staat. Poëtsie teksten in un pisbak. Mut ik futdaleks wear an de urinoirs bij de Algemene Begraafplaats fan Sneek denke. Ik skreef dęr un fers over ( Stille sundachsmňrrens ) dęr't de folgende strofe in foarkomt:

' de grauwe betonnen pishňkjes
met goarwitte urinoirs fan de Sphinx
dęr't swarte torren ferstoppertsje speulden '

Plezier boven de pisbakken fan ut Abe Lenstra Stadion!

Anne Feddema

Ik sal fanmiddach naar Museum de Belvédčre in Oranjewoud. Dęr wurdt fanmiddach de tentoanstelling fan Liwwarder maat Anne Feddema opent. Anne is 25 aktyf as beeldend keunstenaar. Dit staat in un persbericht over de tentoanstelling te lezen:

Friese kunstenaar Anne Feddema in Museum Belvédčre

Van 25 januari tot en met 16 maart 2008 exposeert Museum Belvédčre schilderijen en tekeningen van de Friese kunstenaar Anne Feddema (Leeuwarden, 1961) getiteld ‘Eiland op ramkoers’. De tentoonstelling wordt geopend op vrijdag 25 januari 2008 om 16.30 uur door Jannewietske de Vries, deputearre fan kultuer in de Provinsje Fryslân.

Eiland op ramkoers

‘Mijn werk’, zegt Anne Feddema, ‘zie ik als een eiland. Er kalft iets af of er komt iets bij.’ Je ziet het al liggen: een arcadisch oord waar de oude Liszt fietst, Chlebnikov dwaalt en Poesjkin een duel voert. In de wereld van Feddema is iedereen welkom. Grenzen vervagen, restricties verdwijnen. Hij vaart in de kunst op een eigen kompas met kracht, talent en koppigheid als coördinaten.

Zijn onafhankelijke aanpak heeft geleid tot een eigenzinnig oeuvre. Als schilder verbindt hij een virtuoze toets aan een grenzeloos voorstellingsvermogen. Zijn dichtbevolkte doeken bieden een onderkomen aan weelderige kleuren en wervelende vormen, waarbij diverse passanten opduiken uit de wereld van de kunst of de populaire cultuur. Waar anders vind je Kuifje, Mozart en Don Quichotte zo ongedwongen in elkaars gezelschap? Alleen in het universum van Anne Feddema, die als een grillige regisseur zijn totaaltheater vormgeeft.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Anne Feddema, Eiland op ramkoers, met een inleidende tekst van kunstcriticus Susan van den Berg.

Multytalent Anne Feddema