dagboek > overzicht
Dagboek jannewary 2008Bekiek hele maand 
 
26 jannewary om 13:23
  Herzlich willkommen op ut Groatsaan





Herzlich willkommen bij Die Veränderung... ( foto: http://www.horecafriesland.nl/deverandering )


Gisteravend, na de opening fan Anne Feddema syn prachtige oversichtstentoanstelling búten de deur eten. Diskear mar wear us bij de Verandering. Met Restaurant Onder de Linden en de Walrus tňch wel myn favorite eetgelegenheden in de stad. De eigenaars fan de laaste twee horeka-etablissementen geve je altyd ut gefoël dat je je in hun toko thúsfoële. Prima gasthearen/frouwen. Hoe anders gisteravend bij de Verandering. We hewwe nňch mar amper un foët over de drempel setten fan Groatsaan 24 ňf der komt un meiske fan de bediëning op oans ou. J. seit fryndelek ‘ goeijűn, is der noch in tafel foar twa pesoanen frij? ’ Groat is oans ferbazing as ut bęste kyn un heel ferhaal in ut Dúts ousteekt. Fersin ik mij nou 65 jaar in de tiid ňf…Nee, gyn beste inkommer, mar goed horekapersoneel skynt op’t ogenblik un groat probleem te wezen. Na dizze kultuurskok overigens hearlek eten. Ferskillende soarten moalenbroad met krúdenboater, tapenade en olyfoaly. Met name ut brúne broad is om te smullen. Ik kiës dęna foar kalfsdraadsjesflees, dat lekker te sudderen leit het met kersen, gember en steranys. Ut hoofdgerecht leit op un będsje fan puree en knolselderij. De bakte earpeltsjes, kleine patatsjes en nyt te fergeten de ferrukkeleke brokkely in roomsaus make mij un gelukkech mins. Eigenaar Simon Peek komt langs en maakt as un échte gasthear eventjes un praatsje. De roerbakte ossenhaaspuntjes met spekjes en paddestoëlen serveard met un roaie wijnsaus en ferse krúden dy’t J. naar binnen werkt is ok al niks mis met. Ik beslút met un fanille-ies serveard met marinearde stoofpearen, figen en abrikoazen. J. laat har ut warm miny appelnútetaartsje ‘ met een bolletje kersenijs en slagroom ’ goëd smake. Al met al prima kulinęre avend achter de knopen. Onderwech naar hús lope we langs ut ferlichte klňkgevelpand fan Lunchroom - Restaurant ’t Grootzand. In de Sneker fňlksmoan beter bekend as Jelle Oaly. Op de deur un briefke met de ankondiging dat Carla Oly folgende week de deur foargoëd op slot doët. Na Van der Wal en Hanenburg op’e nij un Sneker horekafamiliy dy’t der met útskeie sal. Noadgedwongen, wegens tryste familyomstannechheden. De roaie plúzen tafelkleedsjes binne ferleden tiid. Folgende kear mar wear us naar Anne en Leny Wind. Want al wa’t went is Frysk te sprekken hoecht him of har dęr yn elts gefal net te ferbrekken. En Anne & Leny ferstaan ok wel Snekers. Gelukkech. Auf wiedersehen!





Lunchroom - Restaurant Oaly slút 2 febrewary a.s. foergoëd de deuren