dagboek > overzicht
Dagboek febrewary 2008Bekiek hele maand 
 
19 febrewary om 17:25
  Kulturele Straatfeger ňf Luchtfytser

Ik baalde gisteravend as un stekker dat ik de penneldiskussy over ut Kultureel Kertier hier in Sneek nyt bijwoane kon. Dy ferrekte skoalfergaderingen in de avenduren, ik haat se! Ik hew fanmňrren un antal minsen dy’t wel bij de bijéénkomst in de Walrus weest hewwe úteraard futdaleks beld om te fragen hoe’t de diskussy ferlopen was. De kwalifikaasy’s fariearden fan un felle diskussy tňt un behoarlek chaotys pandemonium . Ik hew dus écht wat mist. Dat wethouwer Hans van den Broek ( PvdA ) héél wat krityk in ontfangst nimme mocht, was foarou al gyn ferrassing mear. Echter ik fal fanmiddach hast fan myn stoël as ik ut ferslach in de LC lees. Dat de buurtbewoaners, ik bin der ok één fan mar hew un ouwikende miening, deur de komst fan ut teater ferkearsoverlast ferwacht, was bekend. En nou begin ik te sitearen út de LC.

“ Hoe dat verkeer zich door de buurt gaat bewegen, kon cultuurwethouder Hans van den Broek nog niet zeggen, want daar had de gemeente, tot verbijstering van de bewoners, nog niet over nagedacht. Hij was wel met de bewoners eens dat dat eigenlijk eerst moet gebeuren voordat er gebouwd kan worden. “ Sterker nog, als het niet mogelijk is om die overlast zoveel mogelijk te beperken, moeten we het theater misschien niet op die plek bouwen.”
Ik bin werklek met stomheid slagen! Su eventsjes út ut bloate hoofd hoar, mar in de earste week fan 2008 ston tňch in heel stuk in Uit de Markstraat ( ut mededelingen blad fan de gemeente Sneek ) over un ferkearsondersoek. Dat ut tňch allemaal reuze metfalle sú met dy ferkearsdrukte? En nou seit de wethouwer dat de gemeente nyt over de ferkearsproblematyk nadocht het? Logys dat de buurtbewoaners ferbijsterd binne! Het dat ondersoek der nou weest ja ňf nee Van den Broek? Wel earlek fan de wethouwer om te sęgen dat hij ok liever nyt su’n toneeltoren achter in syn tún hewwe wil, mar op su’n avend fanself nyt un gogeme útspraak.

Ik gaan deur met sitearen. “ Door het vage antwoord van de wethouder op de vraag of er eigenlijk wel een deugdelijk haalbaarheidsonderzoek is gedaan, nam de twijfel alleen maar toe.” Dat ondersoek is der tňch Hans van den Broek? Gemeenteraad? Raadslid Symen Wijbenga ( VVD ) krijt fan mij ok boanuspunten, mar nyt heus at syn folgende útspraak waar is: “Hij ( SW)stelde dat zelfs raadsleden niet over voldoende informatie beschikten toen zij moesten besluiten over de bouw van het theater.” Watte??? Hadden de raadsleden gyn foldoënde infňrmasy? At dat werklek su is, dan gaan je self tňch op ondersoek út. Nyt de wethouwer het ut foar ut sęgen, de gemeenteraad beslist!! Of sitte al dy ambisieuze raadsleden te pitten op ut plús an de Marktstraat? As laaste sitaat, en dat maakt mij werklek helemaal tryststemd, nňch un kear wethouwer Hans van den Broek: “ …er moet nog heel veel onderzocht worden. Daar moeten we dan ook maar flink de tijd voor nemen. Er moeten eerst antwoorden komen op de vragen die de buurt heeft. Als dat betekent dat we de bouw van het theater moeten uitstellen, dan is dat maar zo. We moeten een pas op de plaats maken en over een tijdje samen met de buurt kijken hoe we er dan voorstaan ”.

Ondertussen leze se op ut Provinsyhús de LC ok. Over de subsidy dy’t Hans van den Broek fan kultuurgedeputearde Jannewietske de Vries denkt te krijen, hoeft y nyt mear in te sitten. Dy komt der foarlopech nyt. En dęrmet liekt ut Teater an de Westersingel ferder wech as oait tefoaren. Of ik mut ut in myn harses hale om ut ‘ Buurtkomité Kultureeel Kertier gyn minút te ferliezen ’ op te richten. Miskyn fytst Van den Broek dan de andere kant wear út. Luchtfytsers binne ommers nyt te folgen...

Luchtfytser ňf straatfeger, alles kan: roept U maar!!!